"На папері все виглядає красиво, а на практиці...". "Україна не готова до коронавірусу!": Лікар попередив про "катастрофу"

"Радянська" система охорони здоров'я в Україні становить велику небезпеку для життя і здоров'я громадян у ситуації пандемії.

Таку заяву зробив директор Бориспільського центру первинної медико-санітарної допомоги Євген Черенок, передають Патріоти України з посиланням на Oбозреватель.

За його словами, історія з відмовою в госпіталізації важкого хворого з коронавірусом продемонструвала, що "немає чіткого алгоритму взаємодії, чіткої логістики з бригадами швидкої допомоги, з лікарнями, які прийматимуть, з лікарями. Немає чіткого алгоритму, кому треба робити тести, кому не треба. Не прописані конкретні клініки".

На думку лікаря, незважаючи на ухвалення тематичних законів, присвячених протидії поширенню вірусу, в них прописані "не алгоритми, а алгоритміки". "На папері все виглядає красиво, а на практиці все зовсім не так. Перш за все, існує гостра нестача індивідуальних засобів захисту для медиків. Він розповів про те, що був змушений за особистий кошт закуповувати засоби індивідуального захисту для працівників, які працюють під його керівництвом. У той же час засоби захисту відсутні навіть у бригад швидкої допомоги. "При зверненні на "103" диспетчер мені каже: якщо ви не забезпечите засобами індивідуального захисту бригаду швидкої допомоги, вони не виїдуть", – сказав він.

Як заявив директор, подібна ситуація існувала завжди. "Я 5 років працював начмедом у центральній районній лікарні Борисполя. Щоб відправити важкого пацієнта в Київську обласну лікарню, я повинен був вклонитися трьом чиновникам, вони повинні були зробити мені послугу. А потім я повинен був вклонитися швидкій, щоб швидка транспортувала цього хворого. На це йшло 4-5 годин важкого пацієнта", – розповів він.

"Але в надзвичайній ситуації, в ситуації пандемії, щоб система, яка працювала 70 років, продовжувала працювати зараз? Якби у мене була не одна людина, а десять, а по Київській області 100 осіб, це була б просто катастрофа. І не треба було б відкривати лікарню, куди б складували цих хворих. Їх би просто туди не довезли", – наголосив лікар.

За його словами, сьогодні екстрена служба медичної допомоги – "це просто таксі". "Радянську владу ще ніхто не скасовував", – констатував Черенок.

Медик переконаний, що необхідно терміново створювати чіткі та прості алгоритми взаємодії медичних служб, а також "на період епідемії зробити єдиний номер, щоб лікар зателефонував, його дані прийняли – і все, лікар повинен тільки проконтролювати, щоб хворого відвезли. Це необхідно робити, тому що ситуація може бути критична", – попередив він.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Україна отримає точку опори: Майстер китайської метафізики назвав рік закінчення війни в Україні

четвер, 25 квітень 2024, 12:43

Астролог і метафізик Давид Векуа передбачає, що війна в Україні може закінчитися вже скоро – він називає період з січня по лютий 2025 року, тоді варто очікувати важливих політичних рішень. Про це у відео для Youtube-каналу "Мій світ" розповів майстер к...

Колись тут жили шахтарі, а потім прийшов "русский мир": Окупанти перетворили Вугледар на місто-привид (фото)

четвер, 25 квітень 2024, 12:29

Російські війська, у спробах прорвати українську оборону, активно завдають ракетних та авіаційних ударів по українських містах. В мережі показали, як Росія перетворила Вугледар Волноваського району Донецької області у місто-привид. Фотографії зруйнован...