Народні прикмети на 9 серпня: Чому цей день у народі прозвали Зміїний

9 серпня за новим церковним календарем (22 серпня за старим) - день пам'яті апостола Матфія. За старим календарним стилем - що можна і не можна робити в день пам'яті великомученика Пантелеймона, цілителя.

Матфій народився в I столітті у Вифлеємі. З малих років він вивчав Закон Божий, наставником у нього був святий Симеон Богоприємець, який у всьому був прикладом для Матфія.

Коли Ісус Христос проповідував про прихід Царства Божого у світ, то Матфій разом з іншими приєднався до Христа і став його учнем. Спочатку Матвій був один із 70 молодших апостолів, але після того, як Юда зрадив Христа, він зайняв місце зрадника.

Після того, як на Матфія, як і на інших апостолів, зійшов святий дух, він почав проповідувати християнську віру різними мовами світу. Також від Бога апостол отримав дар чудотворення: Матфій міг зцілювати від хвороб, виганяти бісів і навіть воскрешати мертвих. Але так само, як і інші учні Христа, він зазнавав гонінь за свої проповіді. Легенда свідчить, що одного разу Господь зробив його невидимим для язичників. Але апостола все-таки звинуватили в недотриманні законів Мойсея - Матвій був засуджений до страти. Мощі святого, згідно з переказами, перебувають у храмі Святого Матфія в Трірірі (Німеччина).

Прикмети на 9 серпня

За прикметами дня можна судити, якими будуть осінь і зима:

  • вітер холодний дме - до сніжної зими;
  • ясний день видався - осінь буде погожою, а зима теплою;
  • дощ іде 9 серпня - тепла більше не чекай.

У народному календарі 9 серпня - Зміїний день. Українці здавна вважали, що цього дня не можна виганяти корів на пасовища - змії присмоктуються до вимені та випивають їхнє молоко і кров.

Що не можна робити 9 серпня

9 серпня, як і в інший день, церква не схвалює і виступає проти лихослів'я, лайки, пліток, злості та заздрості, жадібності, помсти, відчаю. Забороняється відмовляти в допомозі.

Триває Успенський піст - до свята Успіння Богородиці 15 серпня. Тим, хто дотримується посту, в цей час не можна їсти продукти тваринного походження.

Традиція не радить цього дня чимось хвалитися - у майбутньому можете втратити, не варто розпочинати важливі справи, а також у жодному разі не можна йти до лісу - цього дня змії найнебезпечніші, вони виходять на полювання і стають дуже агресивними.

Що можна робити 9 серпня

У молитвах до святого Матвія, який володів даром зцілення, звертаються з проханнями допомогти в лікуванні різних хвороб.

У народі на Матвія вирушали на ярмарки - день вважається сприятливим для укладення угод і заробітку. Господині цього дня займаються заготівлею сушених яблук, груш.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Пекін намагався це приховати: У Китаї затонув новітній атомний підводний човен

четвер, 26 вересень 2024, 21:54

Китай намагався приховати затоплення новітнього підводного атомного човна. Про це повідомляє The Wall Street Journal, передають Патріоти України. За інформацією видання, навесні 2024 року в Китаї затонув новітній атомний ударний підводний човен. Інциде...

"Росіяни завжди відслідковують інформацію у публічному просторі": Військовий різко висловився про заяви щодо виходу ЗСУ з Вугледару

четвер, 26 вересень 2024, 21:28

Українські бійці замість того, щоб воювати за Вугледар, через "всіляких корисних дурнів, політиків" змушені спростовувати їхні заяви. Про це в ефірі "КИЇВ24" сказав Іван Тимочко, військовослужбовець, голова Ради резервістів Сухопутних військ Збройних с...