Туркменістан - "Північна Кореєя Близького Сходу": Десять фактів побуту туркменів, які дивують, а деякі навіть збивають з пантелику

Культ особи Туркменбаші перевершив у десятки разів культи Сталіна чи Гітлера, і мало що змінилося в цій закритій країні і дотепер.

Гігантська позолочена статуя колишнього президента країни Сапармурата Ніязова в Ашхабаді.

Диктатор Туркменбаші, чий культ особи перевершив у десятки разів культи Сталіна чи Гітлера, помер у 2006 році, але, проте, у цій сонячній країні мало що змінилося в період правління влади його наступників і досі, інформують Патріоти України.

Колишній президент Туркменії Сапармурат Ніязов за життя отримав титул Туркменбаші («глава туркмен»), а також іменувався як Сердар (вождь) та Вічно Великий Сапармурат Туркменбаші. Правління Ніязова характеризується встановленням у країні абсолютної особистої диктаторської влади, а також масштабного культу особистості, який пішов на спад лише після його смерті, але змінився на аналогічний стиль правління його наступника — Гурбангули Бердимухамедова. Портал Novate розповідає про десять фактів побуту туркменів, які дивують, а деякі навіть збивають з пантелику.

Туркменістан

Молитва вранці у дитсадках та школах. За часів правління Туркменбаші у всіх школах і садах діти мали вимовляти щоранку: «Якщо я зраджу великого Туркменбаші, нехай зупиниться моє серце». У деяких школах і садах це практикується і донині, оскільки Туркменбаші завжди живий, а при владі зараз його прямий спадкоємець.


Золоті статуї вождя. Досі в Туркменістані коштує 14 тисяч (!) Золотих статуй Туркменбаші. Головна статуя в 75 метрів розташувалася в столиці і обертається так, щоб обличчя туркменського вождя завжди було звернене до сонця.

Гроші на статуї йшли до бюджету за рахунок пенсіонерів. Туркменбаші оголосив, що ті, хто має повнолітніх дітей, повинні перебувати у них на утриманні.

Свій внесок у бюджет на будівництво статуй мали вносити і іноземці, які бажали одружитися з туркменами. Від них був потрібний податок у розмірі 50 000 доларів.

Офіційно коронавірусу в Туркменістані немає, але влада радить людям носити маски через потенційно шкідливий вплив «пилу»

Туркмени не хворіють, лікарні не потрібні. Туркменбаші закрив усі лікарні країни, окрім столичних. «Туркмени – здорова нація. Вони зовсім не хворіють. А якщо хтось захворіє, то приїде до столиці», — заявив вождь. І через 15 років після смерті диктатора лікарень, як і раніше, дуже мало.

Вождь також заборонив згадувати ВІЛ, оскільки «такої хвороби у Туркменістані не існує». Нині, під час пандемії коронавірусу, нинішній лідер країни, наступник Туркменбаші, оголосив поза законом слово «коронавірус» (за виголошення вголос за свідченням будь-якого доносія — штраф чи термін). Чому? Тому що у Туркменістані його немає. Не вірите? Відкрийте карту пандемії ВООЗ та побачите, що у Туркменістані — нуль випадків зараження. Кордони Туркменістану закриті з весни 2020 року, жоден туркмен, який виїхав із країни до пандемії, повернутися до країни досі не може.

Протягом майже семи років — з 2001 по 2008 рік, туркменський цирк був забутий. Сталося це за забаганням першого президента Туркменістану Сапармурата Ніязова, який заборонив у країні, поряд із балетом та оперою, циркове мистецтво. «Я не розумію балету, — заявляв Туркменбаші. - Навіщо він мені? Не можна прищепити туркменам любов до балету, якщо в крові його немає». Тієї ж думки він був про оперу, цирк і Національний ансамбль народного танцю, який також скасував.

Культура – це єресь. Туркменбаші скасував цирк, оперу та балет, заявивши, що не розуміє цих видів мистецтва, додавши, що «не можна прищепити туркменам любов до того, чого вони не мають у крові». Після його смерті цирк і опера знову з'явилися в країні, а ось балет, як і раніше, залишається під забороною як щось зовсім непристойне.

Молодим людям категорично не можна носити довге волосся, бороду та вуса. Бібліотек там теж немає, бо вони нікому не потрібні.



Своя "Біблія". 2001 року Туркменбаші видав книгу «Рухнама» про всі сфери життя туркменів. Іспит її повне знання обов'язковий був при вступі працювати чи навчання. «Рухнама» (у перекладі – «Духовність») посіла в країні друге місце за популярністю після Корану. У даній праці Туркменбаші стверджував, що туркмени першими вигадали колесо і віз, першими почали плавити метал. За його версією, саме туркмени започаткували понад 70 держав на території сучасної Євразії.

Один із віршів книги такий: «Я - дух Туркменії, який відродився, щоб привести вас до золотого віку. Я ваш рятівник… У мене пильний погляд, я бачу все. Якщо ви чесні у вчинках, я це бачу; якщо ж ви чините гріхи, і це не сховається від мене».

«Рухнаму» вивчали як окремий предмет у школах та вишах країни, складали по ній іспити. Ця дисципліна зникла зі шкільної програми лише у 2013 році.


Власний календар. У 1998 році Туркменбаші змінив назви місяців і днів тижня таким чином (у дужках дано переклади з туркменського та пояснення):

Січень - Туркменбаши
Лютий - Байдаг (прапор)
Березень - Новруз (в честь тюркського Нового року)
Квітень - Гурбансолтан-едже (ім'я матері Туркменбаши)
Травень - Махтумкулі (в честь середньовічного класика туркменської поезії Махтумкулі-Фраги)
Червень - Огуз (в честь Огуз ‑хана ‑ прабатька гілки тюрків, до якої належать туркмени)
Липень ‑ Горкут (на честь героя туркменського епосу Горкут‑Ата)
Август ‑ Альп Арслан (на честь одного із засновників імперії Сельджуків)
Вересень ‑ Рухнама
Жовтень ‑ Санджар (на честь останнього правителя імперії Сельджуків Солтана Санджара)
Грудень - Бітараплік (місяць нейтралітету)

Понеділок - Баш гюн (головний день)
Вівторок - Яш гюн (молодий день)
Середа - Хош гюн (благополучний день)
Четвер - Согап гюн (благословенний день)
П'ятниця - Ганна гюн (п'ятниця).
Субота - рух гюн (день духовності).
Неділя - Дінч гюн (день відпочинку)


Суперкоротке навчання. Туркменбаші скоротив навчання у школі до дев'яти класів, а у вишах – до двох років. Нині термін навчання збільшується країною, але дуже черепашими темпами.

У Туркменістані більшість населення сповідує іслам, який дозволяє чоловікам мати до чотирьох дружин.  З 1 вересня 2018 року в Туркменістані забороняється багатожонство

Туркменбаші завжди живий! 2006 року Туркменбаші залишив цей світ назавжди. Туркмени зітхнули полегшено, але ненадовго. До влади прийшов його особистий лікар, нинішній президент, який взяв титул «Покровитель туркмен», який почав куражитися ще сильніше. Наприклад, тепер жінки практично не можуть водити машину, а нареченому й до нареченої аж до дня весілля заборонено перебувати в автомобілі удвох без третьої особи.

А нещодавно стало відомо про призначення його сина другою особою у державі. Улюблений вираз потенційного майбутнього керівника країни до підлеглих: «Або робиш як я говорю, або я тобі шию згорну».


Студенти за кордоном мають жити на хлібі та воді. Туркменським студентам, які навчаються за кордоном, на місяць батьки не можуть надсилати суму, яка перевищує 50 доларів. Зрозуміло, на їжу та оренду житла цього не вистачає. А знімати готівку з туркменської картки можна також лише на суму, що не перевищує 50 доларів.

Мечеть Туркменбаші Рухи, село Кіпчак, околиці Ашхабада

Міфологія про Туркменбаші (варіант "нам Ленін дав сталеві руки-крила" відпочиває). За Туркменбаші Туркменістан став однією з найбільш закритих країн світу. На Заході його прозвали Північна Корея Близького Сходу. Тим часом у народі навіть після смерті колишнього лідера продовжують складати легенди про те, що глава держави мав надприродні здібності: одним лише поглядом на льоту міг убити муху, викликати або зупинити дощ.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Підзабутий Київ: Легендарна радянська "Кукушка" - остання спадкоємиця знаменитих кафе-шантанів Царського саду дореволюційної доби

п’ятниця, 10 травень 2024, 6:15

Протягом 1930-х - 1950-х років на нижній терасі колишнього Царського саду функціонував ресторан "Кукушка". Місце, як то кажуть, було насиджене. Адже комплекс з літнього та зимового ресторанів, двох маленьких кафе з буфетом розкинувся у парковій зоні н...

Огляд Східної операційної зони - Костянтин Машовець

п’ятниця, 10 травень 2024, 5:00

Східна операційна зона . Розпочнемо з Краматорського напрямку... . На цьому напрямку, очевидно, триває перегрупування сил й засобів УВ "Юг" противника, у зв'язку з чим, ефективність його наступальних дій, скажімо так, трохи "подупала"... Як на мене, ...