Усього 2525 доларів? Журналісти знайшли криптогаманець таджицького крила ІДІЛ, з якого перевели "оплату" за стрілянину в "Крокусі"

Журналістам вдалося знайти криптогаманець таджицького крила ІДІЛ Вілаята Хорасан у Telegram. Відразу після стрілянини в Підмосков'ї з нього вивели 2525 доларів. Журналісти російського опозиційного видання "Важные истории" уточнюють, що саме таку суму затримані, за їхніми словами, встигли отримати на картку, передають Патріоти України.

У матеріалі йдеться, що вдалося виявити цілу мережу Telegram-чатів. Є низка фактів, які вказують на приналежність до таджицького крила терористичного угруповання ІДІЛ Вілаят Хорасан.

Після затримання 23 березня фігурант справи про стрілянину в Крокусі Фарідуні розповів, що слухав проповіді в Telegram, після чого з ним зв’язалася невідома особа і запропонувала вчинити масове вбивство, а також заплатила 250 тисяч рублів, ще 500 тисяч рублів обіцяли переказати після теракту.

На початку березня учасник подібного чату, де, ймовірно, відбувається вербування бойовиків, опублікував посилання на збір криптовалюти на допомогу «сім'ям полонених« (тобто терористів ІДІЛ, які перебувають в ув’язненні). Пізніше він видалив свій обліковий запис у Telegram. Сам канал зі зборами ведеться російською і таджицькою мовами, там також публікується російськомовна ісламістська пропаганда.

Журналісти з’ясували, що зазначений у цих повідомленнях USDT-гаманець було створено 14 березня. Перша транзакція в розмірі 550 доларів надійшла одразу після створення, трохи пізніше 325 доларів, двічі по 550 доларів і 1100 доларів. Загалом там перебувало 2525 доларів. Ці кошти поступово надходили й виводилися в день теракту, 22 березня — з 10:00 до 21:55 за МСК. При цьому виводили їх на номер гаманця, який офіційно заявлений як гаманець ByBit — однієї з небагатьох криптобірж, що досі працюють у РФ.

За офіційною версією Слідчого комітету РФ, бойовики вийшли з Крокуса о 20:11 МСК. З даних дорожніх камер також випливає, що підозрюваних затримали близько 00:00 того ж дня. Тобто кошти виводилися в цей проміжок часу. Того ж дня активність гаманця припинилася.

Також журналісти нагадують, що в допитах затриманих не згадувався будь-який зв’язок з Україною. Якщо враховувати, що транзакції бойовиків Вілаяту Хорасан здійснювалися через біржу ByBit, то навіть надходження коштів з України на рахунки обвинувачених не може бути доказом причетності України.

Водночас журналісти зазначили, що російські силові структури, ймовірно, мають у своєму розпорядженні технічні та оперативні можливості для того, щоб визначити особу людини й гаманець, з якого переказували кошти.


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

У Telegram поширюють фейк про евакуацію на Полтавщині, в ДСНС відреагували

неділя, 28 квітень 2024, 22:41

У мережі шириться фейкова інформація від ДСНС про нібито проведення евакуації з низки населених пунктів Полтавської області через ракетні обстріли РФ. Про це повідомляє ДСНС, передають Патріоти України. "Через месенджер Telegram розповсюджується інформ...

Мотиви вчинку невідомі: США задешево придбали 81 бойовий літак радянських часів у союзника РФ, - ЗМІ

неділя, 28 квітень 2024, 22:29

США придбали у Казахстану 81 бойовий літак радянських часів. Про це повідомляє Kyiv Post, передають Патріоти України. Зазначається, що Казахстан, який оновлює свій авіапарк, продав на аукціоні 117 винищувачів і бомбардувальників радянських часів, у том...