"В інтерпретації Москви президент Естонії виглядає незграбною школяркою, яку вичитує строгий учитель", - Портников

В інтерпретації естонського президента їй вдалося нагадати Путіну про претензії ЄС до Росії – й роль Москви в українській кризі. Ось тільки Путіну зовсім не важливо, що говорить естонський президент або будь-який інший західний політик.

Президент Естонії Керсті Кальюлайд і президент Росії Володимир Путін. Фото: AFP.

"Росія не становить загрози ні для кого зі своїх сусідів», – заявив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков в інтерв’ю російському Першому каналу. Дивна заява, чи не так? Особливо на тлі анексії Криму, війни на Донбасі, фактичної окупації Абхазії, Південної Осетії і Придністров’я", - пише оглядач Віталій Портников у своїй статті, передають Патріоти України, та продовжує:

"Однак приводом, який дозволив Пєскову зробити таку заяву, став візит до Москви президента Естонії Керсті Кальюлайд і її зустріч із Володимиром Путіним. Офіційно президент відвідувала російську столицю для участі у відкритті нової будівлі посольства Естонії, проте напередодні візиту її адміністрація стала наполегливо домагатися зустрічі з Путіним.

У Таллінні таку наполегливість сприйняли по-різному. Одні політики і спостерігачі стали говорити, що діалог важливий в будь-якому випадку. Інші дорікали президенту, що вона є байдужою до європейської єдності і дозволить Путіну в черговий раз продемонструвати: ніякі агресивні дії Москви не призведуть до її ізоляції. Президент Естонії воліла прислухатися до думки першої групи. Але права, як зазвичай, виявилася друга.

У самій Естонії думки щодо зустрічі Кальюлайд і Путіна залишаються поляризованими. Здивовані сусіди цієї країни по Європейському союзу. Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс зазначив, що Таллінн не надавав інформації про те, які питання будуть обговорюватися і нагадав, що «зазвичай ми це координуємо і діємо об’єднано, завжди це є більш ефективним». Литовський міністр вважає, що «Росії актуально продемонструвати, що немає ізоляції, можливо, створити враження звичайної співпраці, якій сприяють такі візити».

Путіну важливо, що Кальюлайд сама прийшла до Кремля

І дійсно, російська офіційна пропаганда використовувала візит естонського президента повною мірою. Головний мотив – Кальюлайд дуже просила і Путін милостиво погодився. Але, зрозуміло, ніхто не забуває ані про участь Естонії в НАТО, ані про проблеми російськомовного населення, ані про інші «гріхи» сусідньої країни. В інтерпретації Москви Кальюлайд виглядає незграбною школяркою, яку вичитує строгий учитель.

Звичайно, в інтерпретації естонського президента їй вдалося нагадати Путіну про претензії Євросоюзу до Росії – й роль Москви в українській кризі. Ось тільки Путіну зовсім не важливо, що говорить естонський президент або будь-який інший західний політик. Для нього найголовніше – що Кальюлайд прийшла до Кремля. Сама.

Російсько-естонських контактів на вищому рівні не було вже понад десять років і попередник Кальюлайд на посаді президента Тоомас-Хендрік Ільвес через свою сувору позицію з приводу агресивних дії Москви сприймався в Кремлі мало не як ворог. А тепер його наступниця одумалася, приїхала і ввічливо розмовляє. І навіть запросила Путіна до Естонії. І він цілком може прийняти її запрошення і приїхати. Приїхати як переможець.

Тому правий Лінас Лінкявічюс, який стверджує, що «діалог не повинен ставати своєрідною димовою завісою для відсутності змін». В діалог вступають тоді, коли розуміють, що можуть досягти результату, а не тоді, коли хочуть надати можливість себе використовувати".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Не знають, що таке термінал?: Пропаганда Кремля епічно "спалила" свій фейк про ТЦК і банкомати (фото)

субота, 4 травень 2024, 13:53

Російська пропаганда "склепала" недолугий фейк про ТЦК та українські банки. Втім, є один нюанс. Нову російську інформаційно-психологічну операцію поширюють російські пабліки, на це звернув увагу український журналіст Роман Бочкала, передають Патріоти У...

Саммит мира в Швейцарии: завышенные ожидания или сдержанный оптимизм - Злий Одесит

субота, 4 травень 2024, 9:05

Как известно, 15 и 16 июня в швейцарском Бюргенштоке пройдёт саммит мира по Украине, в ходе которого будут обсуждены вопросы урегулирования войны, а так же создание дорожной карты участия России в мирном процессе. О проведении данного саммита заявлялос...