"Вже зараз у кожній союзній державі є достатньо сильна опозиція, котра кричить, що гроші Україні - це наповнення кишень тутешніх корупціонерів", - Голобуцький

"Сьогодні було оприлюднено листа з Білого дому до Офісу президента і прем’єра: наші американські та європейські партнери надіслали перелік вимог до реформування системи держуправління", - пише політтехнолог Олексій Голобуцький на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"Короткий зміст вимог:

- В період від 3 до 18 місяців українська влада має посилити незалежність САП, НАБУ і НАЗК, а також завершити перезапуск Вищої ради правосуддя.
- Протягом півроку показати результат судової реформи.
- Через рік реформувати Міноборони за стандартами НАТО.
- Через півтора роки провести реформу СБУ.
--
Так, це «попередній проєкт до обговорення», але сам лист дуже важливий. Бо саме до цих реформ прив’язано формат, обсяги і сам факт подальшої допомоги Україні у протистоянні з Росією.
Ми маємо зважати на внутрішньополітичну ситуацію в союзників: наступного року в США – вибори президента, в кількох європейських країнах теж вибори. Тобто, лідерам країн доведеться не просто звітувати перед своїми виборцями за витрачені на нас мільярди, але переконати їх, що отакий формат і масштаб допомоги Україні – в їхніх інтересах. Що, допомагаючи Україні, вони обстоюють передусім інтереси і безпеку своїх громадян. А не просто викидають гроші на сумнівні цілі без підтвердження, що їх використовують в належний спосіб.
Зважаючи на постійні корупційні скандали в Україні (плюс цю тему постійно підігрівають і російські агенти та ЗМІ), не дивно, що помітна частка громадян США, Канади, ЄС підозрюють, що їхні податки не так працюють на замирення Росії і убезпечення від неї світу, як розтікаються по приватних кишенях. Аудит – аудитом (це союзники вже організували), але превентивні методи надійніші: краще, щоб вся система держуправління в Україні була достатньо прозорим і надійним механізмом, котрий просто не лишає можливостей для розкрадання.
Це, власне, відповідає заяві президента Байдена: треба створити такі умови, щоб не Україна просила допомоги у відновленні, а американські і європейські інвестори самі прагнули вкладати крупні капітали в нашу економіку без побоювань, що їхні інвестиції розкрадуть, їхнє майно через суди поміняє власників абощо. Причому американський президент (і не тільки він) вважає це можливим не лише після завершення війни, а навіть ще в процесі протистояння російському агресору.
Тобто, навіть ядерний маніяк Росія не настільки перешкоджає вкладенням в українську економіку, як тотальна корупція. І саме цю проблему наші союзники вимагають від нас вирішити.
Причому виставлені терміни (3-18 місяців) буквально прямо говорять «ще під час війни». Факт: або це зробиться прямо зараз, коли і так все перетрушується та в екстрений спосіб міняється, або це ніколи не буде зроблене.
Нагадаю, у ВР все ще існує монобільшість. Плюс ще кілька депутатських груп, підконтрольних Банковій. Плюс опозиція підтримає законопроєкти, якщо вони будуть притомні. Тобто, все вирішуване, - якщо буде бажання. І якщо не буде остраху: що, скажімо, незалежна судова влада завтра зацікавиться тобою чи твоїми друзями чи родичами.
Просто подумайте в цьому контексті про 2025 рік: хто і що нам дасть, якщо вже зараз є певні ускладнення у фінансуванні саме через корупційний бекграунд. Якщо вже зараз в кожній союзній державі є достатньо сильна опозиція, котра кричить, що гроші Україні – це наповнення кишень тутешніх корупціонерів, коли власні громадяни мають проблеми з оплатою житла, їжі, освіти. І якщо підтримку буде припинено чи серйозно скорочено: що ми робитимем буквально через рік? Як ми виживемо?
Так, звісно: союзнки розуміють, що викладені в листі вимоги по суті – «сферичний кінь у вакуумі», ідеальна конструкція. Але тому її і висунули як «проєкт до обговорення», що хочуть отримати хоч щось реальне, робоче і швидко реалізовуване. Не ідеальну Україну – але хоч якісь реальні зміни в нашому держуправлінні, котрі зроблять з нас надійнішого партнера і чесного реципієнта грошових потоків допомоги, кредитування, інвестування.
Ще раз: від нас ніхто не вимагає дива вже завтра. Від нас вимагають реальних зусиль в заданому напрямку з конкретними результатами. Бо це потрібно нам. І це потрібно союзникам".
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...

Народні прикмети на 27 липня. На Пантелеймона-цілителя українці здавна моляться за поранених військових. Того, хто порушує заборони цього дня, може спіткати пожежа

субота, 27 липень 2024, 7:05

27 липня за новим церковним календарем (9 серпня за старим) - день пам'яті великомученика Пантелеймона, цілителя. За старим календарним стилем - день пам'яті святих отців шести Вселенських соборів і преподобного Стефана Махрищського. . Пантелеймон нар...