"Зайві молекули" в Офісі президента: Звідки походять чутки про відставку Кирила Тимошенка - журналіст

У кулуарах все частіше говорять про відставку заступника глави Офісу президента Кирила Тимошенка. Вона не є неминучою, за Тимошенком може залишитися номінально вагома посада, однак сама поява чуток свідчить про зменшення впливу цього посадовця у команді Володимира Зеленського. Принаймні так вважає журналіст "Української правди" Роман Кравець. Які заслуги привели Тимошенка в Офіс президента, чому він став куратором Великого будівництва, як йому вдається зберігати вплив на контент телемарафону Єдиних новин і кому ще з ОП та уряду може загрожувати відставка — Кравець розповів в інтерв'ю, яке Патріоти України пропонують вашій увазі.

— Хочу поговорити про чутки, що нібито заступника керівника Офісу президента Кирила Тимошенко можуть звільнити. Пам’ятаємо, що вперше ця інформація з’явилася в телеграм-каналі нардепа від фракції Голос Ярослава Железняка. Далі подібна інформація з’явилася і в виданні Бабель, і в виданні Українська правда. Що ви про це знаєте? І звідки такі чутки беруться?

— А ми давали це новиною, перепрошую? Ми давали на телеграм-канал тільки цю інформацію наче.

— Мені здається, що за цим телеграм-каналом також слідкують. Насправді Кирило Тимошенко, якому зателефонували з видання Детектор медіа, сказав, що не коментуватиме чуток про своє звільнення, назвавши їх «бреднями з телеграм-каналів». Мабуть, під «бреднями» також мався на увазі і ваш телеграм-канал УП оф зе рекордс.

— Добре. Тоді будемо відповідати. Насправді чутки про те, що перестановки в Офісі президента найближчим часом можуть статися, вже циркулюють достатньо довго. Я думаю, вже близько місяця. Говорять про фігуру Олега Татарова. Він під час Євромайдану працював у структурах МВС, про Євромайдан достатньо відверто говорив у негативному контексті. Але коли прийшов Андрій Єрмак на посаду глави Офісу президента, він взяв Олега Татарова своїм заступником, і, власне, Татаров зараз відповідає за силовий, правоохоронний блок в Офісі президента.

Було досить багато розслідувань стосовно Татарова, стосовно [екснардепа Максима] Микитася, я не буду це все переказувати. І власне, ми чули, що є зауваження до Татарова з боку західних партнерів. Просто Татаров дуже цінний кадр, його забрати буде достатньо складно. І навіть якщо його звільнять з Офісу президента, він все одно залишиться поруч. Тому нічого не зміниться, навіть якщо його звільнять.

Але почали ширитися чутки, через різні анонімні телеграм-канали, що буде незабаром якесь велике звільнення в Офісі президента. Я переписувався з людьми, запитував, звичайно, про Татарова. Але люди з команди президента звернули увагу на Кирила Тимошенка.

Тому що в Кирила так само останній час було достатньо багато скандалів. Все це були журналістські розслідування, спочатку [Дениса] Бігуса про гуманітарну допомогу американців, автомобілі Шевроле Тахо. Нам передали в Україну 50 таких автомобілів, вартість достатньо велика, здається, один автомобіль коштував близько 100 тисяч доларів, але не суть. І на такому автомобілі в тому числі пересувався Кирило Тимошенко. Вони зробили про це розслідування, в Кирила було своє пояснення, що автомобіль на балансі ДУСі. Далі було вже розслідування Михайла Ткача про новий Порше, за кермом якого Кирило їздив під час повномасштабної війни, що він переїхав в дуже великий будинок, який орендує у київського забудовника Ніконова.

— Ви думаєте, що дійсно приводом до таких чуток і причиною для того, щоб звільняти Кирила Тимошенка, можуть бути саме ці автомобілі? Тому що коли Ярослав Железняк з Голосу анонсував можливе звільнення, він говорив про великі новини, і це, звісно, сприйняли як натяк на Велике будівництво, за яке відповідав пан Тимошенко до широкомасштабної війни. Зараз, звісно, це через війну перетворилося на Велику відбудову. Можливо, там є якісь причини для того, щоб у пана Тимошенка були проблеми на його посаді?

— Я зараз говорю про публічні проблеми. Не публічні проблеми в тому, що Кирило Тимошенко прийшов у команду Зеленського разом з Андрієм Богданом. У Андрія Богдана страшенний конфлікт з Андрієм Єрмаком. І цей конфлікт діючий, він нікуди не зник. Коли ви окремо поговорите з Єрмаком і окремо поговорите з Богданом, ви дуже багато почуєте цікавих речей про них. Коли тільки Андрій Єрмак прийшов в Офіс президента, якщо пам’ятаєте, Кирило Тимошенко був заступником глави ОП, але з питань інформації. Він відповідав за інформаційну політику. Але досить швидко в Офіс президента Єрмак завів Михайла Подоляка. І Подоляк почав підтискати Кирила саме в інформаційній політиці, він шукав для себе місце.

Регіональну політику провалював на той момент заступник глави Офісу [Сергій] Трофімов, який був дуже близький до Зеленського. Андрій Єрмак його підтиснув, і Кирило Тимошенко в цьому випадку був його союзником. Ось так він зайняв позицію заступника по регіонах, коли Трофімов пішов. І власне, на цій позиції вже почав займатися Великим будівництвом.

Проєкт Велике будівництво для Зеленського особисто і для всієї його команди був максимально важливим. Я не буду говорити про корупційні речі, тому що в мене немає на руках документів. Але з піарної точки зору це було щось надважливе. Чим зараз займається Тимошенко? Він далі координує керівників ОДА. Але Велика відбудова, схоже на те, буде відбуватися без нього. Він особливо там не потрібний. Тому що є, наприклад, віце-прем'єр [Олександр] Кубраков, є Юрій Голик, який все одно залишається. В нього немає жодної посади в Офісі президента, він просто, не знаю, друг. І він комунікує із Андрієм Єрмаком без Кирила Тимошенко уже.

Просто зараз такий час, що Андрій Борисович намагається прибрати або відтіснити кудись людей, які мають прямий доступ до Зеленського. Він би хотів, щоб до Зеленського приходили через нього. А Кирило якраз та людина, яка може йти в обхід. Я не впевнений, що Кирила взагалі звільнять з Офісу президента. Можливо, він навіть залишиться заступником. Але ці історії… Вперше досить прямо мої співрозмовники почали говорити, що в Кирила проблеми. Я радий, що Детектор медіа додзвонився до Кирила, але знаю зі своїх джерел, що Кирило був не дуже веселий. І навіть якщо його залишать, вся ця інформація, яка днями лунала у телеграм-каналах, все одно хитає його позиції.

— Якщо я правильно зрозумів, в тому числі проблеми у Тимошенка можуть бути через те, що керівник Офісу президента Андрій Єрмак хоче позбутися цього обхідного шляху до президента Зеленського.

— Подивіться, всі люди, які прийшли із Зеленським у 2019 році, які мали можливість прямо заходити в кабінет, — їх стає все менше і менше.

— В одному з телеграм-каналів говорилося про те, що нібито на звільненні Кирила Тимошенка можуть наполягати американські партнери. Більше того, говорилося і про те, що ще одним кандидатом на звільнення може бути міністр енергетики Герман Галущенко. А що може не подобатися американським партнерам в Кирилові Тимошенку?

— Насправді я не чув, що американці мали зауваження до Тимошенка. Не можу коментувати цю інформацію, тому що ця інформація інших людей, а мені якраз про Америку ніхто не говорив. А про пана Галущенка чув, такі розмови ведуться в будь-якому разі, що в Кабміні може статися чергова зміна. І власне, до пана Галущенка, я так розумію, в американських партнерів є запитання. Я не аналітичний журналіст, не до кінця розуміюся, але там щось він хотів контролювати, а американські партнери не хотіли, щоб він це контролював.

— Повернімося до Кирила Тимошенка. Пам’ятаємо про інше розслідування, яке буквально декілька місяців тому було опубліковане. З одного боку цим займався проєкт Схеми, з іншого боку — Михайло Ткач на Українській правді. Там йшлося про Валентина Резніченка, очільника Дніпропетровської ОВА, про те, що півтора мільярда гривень були якось дивно розподілені через фірму, яка наполовину належить наближеній до нього жінці, фітнес-тренерці. І в цьому контексті, звісно, згадували Кирила Тимошенко, тому що, як ви вже сказали, він контролює очільників ОВА. І плюс, здається, це таке відлуння програми Велике будівництво. Зараз розслідує НАБУ цю можливу корупцію з боку начальника Дніпропетровської ОВА. Чи може це бути фактором, чому хитається крісло під паном Тимошенком?

— Я згадую просто, коли Херсон звільняли, Володимир Зеленський із командою приїжджав туди, Резніченко там так само був. І я бачив фотографії, як Андрій Єрмак тиснув руку Резніченкові. Тому не до кінця розумію, як захиталися позиції саме Резніченка після цього розслідування.

Стосовно Кирила Тимошенка, напевно, все іде у комплекті. Тобто його ця історія так само хитає, як і Порше, як і будинок, як і Тахо. Думаю, що все-таки ключова історія в тому, що зараз найбільш сприятливий час. Бо Тимошенко не відповідає за якісь такі речі в команді Зеленського, де б його не можна було замінити. Тобто на ньому не тримається щось ключове. Регіони працюватимуть без нього. Він контролює керівників ОВА в силу його позиції. Він заступник глави Офісу, він має координувати, тому що начальників ОВА призначає президент, це його гілка влади, і це легально, це не якийсь там тіньовий контроль. Тому я можу відповісти на ваше питання, що це просто додатковий фактор, а не ключовий.

— Я ще один згадав випадок, не знаю, чи він вам видається символічним, це коли Кирила Тимошенко включили до телемарафону, його він, до речі, також контролює, курує. Він, здається, тоді у Харків їздив, і наша колега, телевізійна журналістка, запитала: «Пане Кириле, а для чого ж ви їздили туди, якщо воно і так усе працює»?

— Там було запитання: а що, місцева влада не справляється? Він каже: «Справляється». — «А що ж ви там робите?»

— Чи це симптом? Чи так просто співпало? Як ви це розумієте?

— Саме цей ефір?

— Так.

— Це співпало. Я думаю, що просто журналістка мала раціональне питання. Це як раз була журналістка, якщо я не помиляюся, ICTV, і вона запитала, тому що могла собі це дозволити. На каналі Рада, напевно, такого б не запитали. Тому що телеканал Рада менеджерить Владислав Матяш. Він раніше працював у Гуд Медіа, це такий продакшн Кирила Тимошенка, яким він займався до того, як прийшов в Офіс президента. Він просто в силу державної посади не мав права більше займатися цим бізнесом і на когось його, очевидно, переписав. А Матяш зараз (не знаю, яка його офіційна позиція на каналі Рада, тільки що гуглив, до речі, перед нашим ефіром, так і не знайшов) по суті як генпродюсер там. І це чітко людина Тимошенка, і він через Матяша контролює все, що відбувається в телемарафоні.

Телемарафон взагалі як створювався? Канали 24—25 лютого розуміли, що вони не можуть забезпечити ефіри нон-стоп. А події змушували мовити цілодобово. І через це самі гендиректори вийшли на [Олександра] Ткаченка як на профільного міністра інформації і культури, а Ткаченко ж колишній гендиректор [1+1], він всіх знає особисто, тож вийшов з пропозицією, що треба якось об'єднатися. І я так розумію, що Ткаченко нагору передав Кирилу Тимошенку, що треба якось підключитися в координацію.

На початках Тимошенко брав у цьому участь, а зараз в мене таке враження, що сталося якесь переформатування телемарафону в плані управління, тому що навіть ті ж гендиректори втомлюються від того, що відбувається в марафоні, вони якось зараз по-інакшому проводять свої планірки. Але навіть якщо Кирила Тимошенка немає фізично, все одно там є його очі. Він може подзвонити і зв’язатися з Ткаченком.

— А що очі ці роблять? В сенсі — кого показувати, кого не показувати, про що говорити, про що не говорити? Чи зрозумілий цей внутрішній механізм, як це працює?

— Наразі ні. Я знаю, що були рекомендації. Там є ознаки цензури, в будь-якому разі, були, але вона не була такою грубою, тому що все-таки це не державні телеканали, там той же ICTV, «плюси», Інтер. Я не був на цих планірках, але там редакторам озвучувалося, що краще, наприклад, цю людину не показувати. Якась людина стає занадто популярною, умовно кажучи, [Дмитро] Кулеба, міністр закордонних справ, і пропонують його не показувати якийсь час. Або якщо хтось із команди Зеленського щось ляпнув дурне, то краще так само на деякий час прибрати його з телемарафону і не показувати. І, звичайно, є слоти каналу Рада, вони там не працюють з опозицією, а працюють зазвичай на владу, парламент і Офіс президента — Кирило Тимошенко, Андрій Єрмак, Михайло Подоляк. Є ціле розслідування, кого показує Рада і з ким цей телеканал їздить в відрядження.

— Щодо каналу Рада, ми ж пам’ятаємо, що був такий сюжет з Кирилом Тимошенком, де він протитрований був як «Обличчя року 2022». Коли ми думаємо про 2022 рік, дуже складний, коли йшла широкомасштабна війна, то, мабуть, все ж таки Кирило Тимошенко не перший, хто спадає на думку, щоб назвати його обличчям року. Але не на каналі Рада.

— Можливо, на телеканалі Рада він є обличчям… Знову ж повертаючись до вашого першого питання: є велика загроза, що він може втратити посаду, але я не впевнений, що він її втратить. Я думаю, що його просто заженуть в якісь рамки, він втратить вплив. Дуже схоже на т. е. Це ж не тільки в телеграм-каналах відбувається обговорення, і не тільки між журналістами. Ці обговорення тривають вже у владних кабінетах. Значить, що позиції хитаються, значить, що це можливо. Бо якби це була повна маячня — «ой, як це так, Кирила неможливо звільнити», — про це навіть би ніхто не говорив. Але знову ж таки рішення наразі немає, а рішення приймають і коректну інформацію знають лише двоє людей — це Андрій Борисович Єрмак і Володимир Олександрович Зеленський.

— Гадаю, ми маємо нашій аудиторії пояснити, чим є таким корисним Кирило Тимошенко. Які вміння він має, що є цінними для його посади?

— Він людина, якій ти кажеш щось зробити — і він це робить. Тобто він дуже виконавчий. Я думаю, що зараз в цьому його цінність. Але крім того, що він зараз займається куруванням регіонів як заступник глави Офісу, він також відповідає за регіональну повістку президента, за зйомки президента, я так розумію, і за відеоконтент. І наразі це все. Бачите, після Великого будівництва якось його все менше і менше… Кубраков раніше спілкувався з Офісом президента через нього, а тепер без нього може. Юрій Голик комунікує з Андрієм Борисовичем без Кирила Тимошенко. Війна просто розібрала деякі великі процеси на молекули. І виявляється, що деякі молекули можуть бути зайвими.

Джерело: Радіо НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Наступ, який росіяни планували на травень-червень, вже розпочався, - Олексій Гетьман

субота, 20 квітень 2024, 15:31

Олексій Гетьман, майор запасу НГУ, ветеран російсько-української війни, зазначив, що не варто очікувати, що у нас є час до 1 червня, бо наступальні дії росіян вже почалися і будуть тільки підсилюватися, повідомляють Патріоти України. "Противник буде на...

"В мене таке відчуття": Наступного тижня у Кабміні очікується парад відставок "за власним бажанням" – нардеп Железняк

субота, 20 квітень 2024, 14:52

Наступний тиждень буде пленарним (23-25/04) і …кадровим. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у Telegram, передають Патріоти України. "Не так гучно, як ви того очікували, але дуже скоро ви побачите парад відставок "за власним бажанням". Т...