"Долги возвращают только трусы" не спрацювало: "Укроборонпром" виграв у фірми-партнера Коломойського

Процес тривав майже рік і завершився повною перемогою українського оборонного підприємства над недобросовісним виконавцем надважливого державного контракту.

Колегія арбітрів Арбітражного інституту Стокгольмської торгової палати ухвалила стягнути з фірми-партнера Gray Fox олігарха Ігоря Коломойського 8,3 млн доларів за неповернутий аванс по зірваному контракту на користь "Укроборонпрому". Про це повідомила прес-служба державного концерну, передають Патріоти України.

Як зазначається, у березні 2018 року державний завод "Артем" уклав контракт на суму $16,6 млн з американською Gray Fox Aviation and Logistics, Inc. У травні 2018-го "Артем" заплатив Gray Fox передоплату - $8,3 мільйона. Минув рік, але Gray Fox обладнання заводу так і не поставила. Термін контракту сплив наприкінці квітня 2019 року. У червні 2019-го СБУ відкрила кримінальне провадження і вже у жовтні затримала кількох чиновників, причетних до цього контракту.

Предмет договору - постачання стратегічно важливої лінії для виготовлення снарядів калібру 152 і 155 міліметрів. Контракт між Gray Fox Aviation and Logistics, Inc. та Артемом уклали у 2018 році.

Згідно з розслідуванням Bihus.Info, компанія Gray Fox нещодавно стала партнером компанії "Рокіт-М", яка належить українським олігархам Ігорю Коломойському та Геннадію Боголюбову. Як з’ясували журналісти, спільна фірма групи Коломойського і Gray Fox "Рокіт-М" хоче виробляти саме ті снаряди великого калібру, які вже мав би виробляти державний завод "Артем", але не може це робити, оскільки Gray Fox не надала замовлене за контрактом обладнання.

"Процес тривав майже рік і завершився повною перемогою українського оборонного підприємства над недобросовісним виконавцем надважливого державного контракту", - зазначили в "Укроборонпромі".

За інформацією правоохоронних органів, кошти, отримані постачальником у якості авансу, були майже повністю перераховані на приватні рахунки керівництва Gray Fox та членів їх родин, тобто, використані нецільовим способом. Прикметно, що поки тривав судовий процес, головний операційний директор американської компанії, який керував проєктом, був засуджений у США до 12,5 років ув’язнення за організацію міжнародної схеми шахрайства, із зобов’язанням виплатити потерпілим 7 млн доларів відшкодування.

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...