Опитування підтверджують факт, відомий більшості українських сімей: ми в середньому витрачаємо на їжу половину своїх доходів. Це більше, ніж у деяких африканських країнах і навіть путінській Росії, де на продукти йде близько третини зарплати. І вже точно не йде ні в яке порівняння зі США і розвиненими європейськими державами, жителі яких витрачають на їжу менш як 10 відсотків своїх доходів, передають Патріоти України.
Перше пояснення, яке спадає на думку, – зарплати за кордоном більші. Але це вірно лише частково. У такій великій аграрній країні, як Україна, яка годує своїм зерном практично весь світ, продукти в магазинах коштують, іноді – в рази, дорожче, ніж за кордоном, пише Ганна Нагорна для УНІАН.
Українці, які живуть в Польщі і відвідують періодично рідну країну, не можуть зрозуміти, як тут працює ціноутворення. Чому всі продукти коштують так дорого при нашому невисокому рівні зарплат, і чому з кожним роком ціни тільки ростуть. Наприклад, ось ціни на типові для кожної сім'ї продукти в торговельній мережі Польщі Stokrotka у перерахунку на українську валюту.
Вершкове масло (200 грамів) там коштує близько 32 гривень, молоко (1 літр) – 19 гривень, цукор (1 кг) – 12 гривень, яйця (десяток) – 45 гривень, сосиски хорошої якості – від 48 гривень. При цьому, у польських супермаркетах можна купити безліч смакоти за приємними цінами - скажімо, банка шоколадної пасти Nutella обійдеться в 80 гривень, тоді як у нас вона коштує 150 гривень.
А ось вартість такого ж набору продуктів у найбагатшій країні світу - США, у мережі супермаркетів Target. Тут вершкове масло обійдеться в 70 гривень за майже пів кіло, кварта молока (трохи менше літра) – 22 гривні, цукор – 27 гривень, 18 яєць – 37 гривень, сосиски – від 80 гривень. Плюс податок з покупки: від 0 до 15 відсотків залежно від штату.
Різниця з українськими супермаркетами відчутна. До слова, середня зарплата в США становить близько 4,2 тисячі доларів на місяць, у Польщі – 1,5 тисячі доларів, а в Україні прем'єр-міністр Денис Шмигаль днями похвалився виходом на "рекордний" рівень понад 500 доларів.
Здавалося б, із таким високим рівнем цін на харчові продукти українські аграрії повинні жити в розкоші й багатстві, їздити на дорогих авто та проводити відпустку на Мальдівах, але в реальності – часто їхні зарплати менші, ніж середні по Україні.
Це означає, що наші гроші з покупок продуктів йдуть посередникам або в держскарбницю. На жаль, той факт, що Україні пощастило мати найродючіші в світі чорноземи і збирати рекордні врожаї, великої ролі для ціноутворення на вітчизняному продовольчому ринку не грає. Все вирішує державна аграрна політика.
У тій же Польщі фермери, садівники, молочники і власники м'ясних ферм отримують мільярди доларів дотацій від держави – як і в будь-якій іншій країні Євросоюзу. Це дозволяє їм продавати і експортувати продукцію набагато дешевше.
В Україні ж на підтримку сільгоспвиробників на рік виділяється еквівалент жалюгідних 150 мільйонів доларів, яких на всіх не вистачає. Кому з аграріїв пощастить, той в кращому випадку отримає від держави 2-3 тисячі доларів, але навряд чи це можна назвати хорошою інвестицією в бізнес.До того ж у нашій країні постійно дорожчають енергія, вода та інші ресурси. Можна уявити, скільки електрики споживає молокозавод, ковбасний цех або підприємство по заморожуванню овочів і фруктів, і який їм в кінці місяця прийде рахунок. Тому, як тільки дорожчають різні види енергоресурсів, - українцям потрібно готуватися й до подорожчання продуктів.
А ще виробники платять податки, і для них не передбачені практично ніякі пільги. Наприклад, в Україні ставка податку на додану вартість для молока становить 20 відсотків, тоді як у Польщі діє спеціальна ставка – 5 відсотків. Адже там розуміють, наскільки важливо забезпечити населення недорогими та корисними харчовими продуктами, а в нас, мабуть, ні.
У підсумку, усі ці витрати перекладаються на плечі українських покупців, які змушені віддавати половину своїх зарплат на продукти, адже вибору в нас просто немає. Не випадково, деякі віддають перевагу імпортним товарам, тому що ті, навіть із урахуванням митних зборів, виявляються дешевшими за українські.
На питання: як же Україна до цього докотилася? - є проста відповідь: яка влада, рівень державного менеджменту і стан національної економіки, такі ціни й зарплати. Мабуть, доступність харчових продуктів і загальний рівень добробуту ніколи не були реальними пріоритетами наших чиновників і політиків.
Цілком очевидно, що так бути не повинно. У XXI столітті в будь-якій цивілізованій країні громадяни повинні думати не про те, як прогодувати себе, сім'ю і заплатити за комуналку, а як розвиватися самому, допомагати близьким і рідній країні стати краще.
Тариф на електроенергію, який був встановлений в Україні, діятиме протягом поточного опалювального сезону. Уряд не має планів щодо його збільшення. Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко під час "Години запитань до уряду" 17 січня, переда...
Економіка України попри війну продовжує зростання. Показник ВВП на душу населення перевищив довоєнний рівень. Про це повідомив заступник міністра економіки України Андрій Телюпа, передають Патріоти України. . За його словами, зростання реального ВВП У...