Хіти тижня. Курс долара в жовтні значно зміниться: Аналітик дав невтішний прогноз і попередив українців про "сюрпризи"

В Україні курс долара в жовтні може вирости з 28,4 до 28,75 грн/$. При цьому гривня буде дешевшати повільніше, ніж у вересні. Такий прогноз озвучив керівник відділу аналітики Forex Club Андрій Шевчишин, передають Патріоти України.

"Курс гривні в жовтні може коливатися в діапазоні 28,0– 28,75 грн/$. На валютному ринку збережуться девальваційні очікування, і гривня продовжить падати, однак інтенсивність ослаблення знизиться. У жовтні, до продажу валюти підключаться аграрії, а імпортери, навпаки, знизять активність, після закупівель у вересні", – прогнозує Шевчишин.

Зараз найбільший вплив на курс долара чинять іноземці. Вони продають державні цінні папери (ОВДП), купують долари і тим самим підштовхують курс до зростання.

"Така ситуація не дозволяє повноцінно фінансувати дефіцит бюджету, в результаті чого Національний банк змушений вдаватися до емісії гривні. Це в свою чергу посилює інфляційні очікування і запускає механізми зростання цін реального ринку, що ще більше тисне на гривню і відвертає інвесторів від низькодохідних держоблігацій", – зазначає Андрій Шевчишин.

За словами експерта, НБУ стримуватиме коливання і девальваційні атаки на ринку через інтервенції та викуп валюти. У той же час, ситуація на зовнішніх ринках залишається для гривні сприятливою: ціни на зернові культури знаходяться на високому рівні; ціни на соняшникову олію хоч і впали, але утримуються на рівнях серпня. Сприятливими для експортерів залишаються і ціни на залізорудну сировину.

Джерело: Обозреватель

"Це буде боляче, але більше не повториться": Експерт заявив, що в Україні необхідно ввести ринкову ціну на електроенергію

понеділок, 6 травень 2024, 10:24

Просто підвищувати тариф на електроенергію в Україні немає сенсу, треба проводити загальну реформу, у рамках якої ввести ринкову ціну на світло. Наразі всі регуляції у сфері енергоринку є "не мудрими і неправильними", вважає директор Центру досліджень ...

"Моє повідомлення населенню": Голова НБУ дав роз'яснення, від чого залежить курс гривні до долара

понеділок, 6 травень 2024, 9:55

Курс гривні до долара зараз залежить від попиту та пропозиції на ринку. Але Національний банк своїм втручанням забезпечує курсову стійкість та відсутність різких коливань. Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний, передають Патріоти України. . Він нагад...