Привид порятунку після зради: Шмигаль розповів про результати зустрічі з "Нафтогазом" - українці платитимуть по-новому

Люди Зеленського з усіх сил роблять вигляд, що протести українців їм відкрили очі на несправедливість. Наче ОПУ, уряд і монобільшість були не в курсі ще кілька місяців тому

Прем'єрміністр Денис Шмигаль разом з главою "Нафтогазу" Андрієм Коболєва представили народним депутатам від "Слуги народу" варіанти зниження тарифів на газ. Однак як і раніше, остаточного рішення, який з варіантів виберуть, все ще немає. Мабуть без "вольового рішення" Володимира Зеленського не обійтися, адже доведеться залізти в кишені високопоставлених ділків, спонсорів "Слуги народу", котрі перед цим залізли в кишені решти громадян, зазначають Патріоти України

Як повідомив прем'єрміністр в своєму офіційному каналі Telegram, уряд отримав пропозицію від нардепів щодо обох планів. Один з них просувають представники "Нафтогазу": зобов'язати всіх публікувати річний тариф на газ і максимально спростити конкуренцію на ринку. Згідно з другою пропозицією, в Україні можуть повернути регуляцію тарифу з боку уряду.

Шмигаль розповів про підсумки розмови з

В такому випадку Кабмін буде рахувати вартість газу на європейському хабі за певний період, відніме від цієї ціни витрати на транспортування до України, а після зобов'яже продавати газ за отриманим тарифу.

"Основна тема розмови – це ситуація з тарифами для населення. Перш за все з тарифами на газ і його доставку. Представники Міненерго і "Нафтогазу" представили два плану, обидва з яких приведуть до зниження платіжок для людей", – пояснив Гетманцев.

В.о. міністра енергетики Юрій Вітренко розробив постанову, яка поверне регуляцію тарифів на газ в Україні. Зараз йдеться тільки про неофіційну версію документа. Ідея ще не пройшла всі етапи узгодження й не опублікована для обговорення на офіційному сайті.

Міністерство енергетики запропонувало розглянути варіант, коли з 1 лютого ціна буде обмежена на рівні "хаб мінус" (вартість газу на європейському газу мінус транспортування) з додаванням визначеною граничної націнки постачальників, причому ціна буде зафіксована на рік.

"За нашими розрахунками йдеться про рівень ціни 5 356 грн, тобто на 44% менше ніж середньозважена ціна у січні. Для розуміння, якщо нічого не робити, то потрібно очікувати, що ціна у лютому збільшиться ще приблизно на 15%", – зазначив Вітренко. Відзначимо, "Нафтогаз" зараз продає за ціною на 22% вищу за "хаб мінус".


НБУ знову знизив облікову ставку: На що це вплине і чого чекати

четвер, 25 квітень 2024, 15:30

Національний банк України (НБУ) ухвалив рішення знизити облікову ставку з 14,5% до 13,5% річних з 26 квітня 2024 року. Таким чином, НБУ продовжив цикл зниження облікової ставки, розпочатий у липні минулого року. Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний, ...

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...