Українці мають сплатити податки за квартири: Кому доведеться віддати до бюджету 5 тис. грн

Українці мають сплатити податки за свої квартири. Для тих, хто має площу квартири перевищує 113 квадратів, розмір податку становить від 5 тис. грн, передають Патріоти України.

Це випливає із 266 статті Податкового кодексу України. Зайвою вважається площа будинку від 120 квадратів та квартири – від 60 квадратних метрів. Платіжки надходять за минулий рік. Так, 2023-го потрібно буде заплатити за 2023-й. Кожному власнику "зайвої" нерухомості прийде квитанція (до 1 липня).

З моменту вручення квитанції дають 60 днів для сплати податку. Його обсяг залежить від населеного пункту. Місцева влада має право встановлювати ставку, проте її розмір не може перевищувати 1,5% від мінімальної зарплати. 2023-го це 97,5 грн.

Також місцева влада може збільшити "норму". Наприклад, брати податки за квартири площею, що перевищує не 60, а 70 квадратних метрів. Припустимо, що місцева влада встановила максимальну ставку та мінімальну норму за площею.

За правилами платити за квартири не потрібно тим, у кого житло знаходиться на окупованій території або в їхніх населених пунктах велися військові дії. При цьому якщо площа квартири більша за 300 "квадратів" (або будинки від 600 "квадратів") розмір податку складе 25 тисяч гривень.

Дуров заявив, що Telegram заблокує деякі канали виключно для користувачів з України

середа, 24 квітень 2024, 23:02

Telegram отримав від Apple повідомлення з вимогою заблокувати певні канали для користувачів з України. Команда месенджера погодилася їх виконати, передають Патріоти України. Засновник Telegram Павло Дуров нагадав, що пропонував обмежити російські та ук...

Хотів зняти 250 євро, але щось пішло не так: Український держбанк знімає з клієнтів плату за подвійну конвертацію при знятті готівки

середа, 24 квітень 2024, 21:52

Державний Sense bank став об'єктом критики через неправомірну конвертацію коштів при знятті готівки за кордоном через банкомат. Банк пояснив процес проведення операцій в іншій валюті та запропонував клієнтові розглянути можливість користування валютним...