Жертвою обману може стати кожен! Шахраї вкрали понад 100 тисяч гривень у жінки, яка хотіла продати взуття в інтернеті

У місті Шепетівка на Хмельниччині 30-річна місцева мешканка втратила понад 100 тисяч гривень, коли намагалася продати взуття через дошку оголошень в інтернеті. Жінка потрапила на гачок шахраїв, розповідають у місцевому управлінні поліції, передають Патріоти України.

Коли вона розмістила на онлайн-дошці оголошень повідомлення про продаж взуття, їй через деякий час зателефонував псевдопокупець, який нібито дуже хотів придбати цей товар.

Шахрай не довго спілкувався зі своєю жертвою, і майже одразу надіслав їй невідоме посилання. За цим посиланням продавець і покупець мали оформити угоду про купівлю, що нібито передбачено правилами цієї онлайн-платформи. Потерпіла перейшла за посиланням і виконала вказівки афериста, після чого у неї з картки списалося 102 тисячі гривень.

"Сумно, що потерпіла знала про такий вид шахрайства, проте таки здійснила усі запропоновані їй маніпуляції. За даним фактом дізнавачі Шепетівського райуправління поліції відкрили кримінальне провадження і наразі встановлюють усі обставини подій", – зазначають у поліції.

Правоохоронці закликали громадян під час купівлі і продажу товарів через інтернет ні в якому разі не переходити за незрозумілими посиланнями і не вносити туди свої особисті дані.

Як не стати жертвою інтернет-шахраїв

У Кіберполіції України зазначають, що шахрайські дії в інтернеті становлять 80% від усіх звернень громадян. Для того, щоб убезпечити себе від втрати грошей в інтернеті через шахраїв, кіберполіцейські радять дотримуватися наступних правил:

  • Використовувати лише перевірені ресурси, а також уважно вчитуватися у назву сайту і символи у посиланні – один непомітний символ в адресі сайту може означати, що цей ресурс фішинговий, і призначений для того, щоб виманити у вас особисті дані для аферистів;
  • Не передавайте нікому дані своєї банківської картки, особливо CVV-код і пін-код. Якщо аферисти представляються працівниками банку, щоб виманити у вас цю інформацію – запам’ятайте, що працівники банку про такі дані не запитують;
  • Сайти, які приймають онлайн-платежі, повинні бути захищеними – для цього в назві адреси вони мають містити https:// та значок "замочок".

Один клік – і прощавайте гроші

Як пояснили у центрі підтримки клієнтів одного з відомих українських сайтів онлайн-продажів, фішинг зараз досить поширений в інтернет-просторі. Фішинг – це сучасний вид шахрайства, коли аферисти намагаються виманити у жертви особисті дані: логін, пароль, платежі, дані банківських карток, одноразові паролі або іншу інформації з обмеженим доступом.

"Його ідея в тому, щоб під виглядом сайту, якому ви довіряєте, виманити у вас особисті дані, найчастіше – платіжні дані карти", – зазначають на ресурсі.

Зазначається, що часто шахраї намагаються перевести спілкування з покупцем/продавцем товару з офіційної онлайн-платформи на сторонній ресурс – наприклад, у вайбер чи телеграм. Потім вони надсилають повідомлення нібито на ресурс, де можна оплатити товар (або просто оформити угоду про покупку, якщо товар продаєте ви). Цей ресурс може виявитися фішинговим, і якщо ви введете на ньому дані своєї картки – шахраї отримають до неї доступ і зможуть зняти ваші гроші.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...