Патріоти України повідомляють, які продукти подати та що приготувати в католицький Святвечір та Різдво.
Католицьке Різдво відмічається 25 грудня. Це сімейне свято, що збирає за столом всю рідню. Як і в православних традиціях, на столі має бути 12 страв — по числу апостолів. Але є й одна важлива відмінність — все ж, на католицьке Різдво не прийнято подавати м’ясо, тільки рибні страви.
Традиційно, кожен продукт символічний. Так, хліб символізує благополуччя, пшениця — живильну силу, а риба — християнство. Капуста, яблука та горіхи оберігають сім’ю від хвороби, гриби відповідають за зв’язок із помершими родичами, мак символізує родючість та багатство, а мед — допомогу сил природи.
Це може бути пісний борщ, журек, рибний суп або капусняк.
Традиційно подають карпа чи щуку: їх запікають, варять чи заливають.
Готується така страва з віджатої квашеної капусти, яку тушкують у сметані чи кефірі та додають розварений горох і смажену цибулю.
Кутю варять з пшеничних зерен, додають мак, волоські горіхи, родзинки та мед.
Традиційно до столу подають вареники з картоплею, капустою, сиром.
Мачка — це підлива до інших страв. Варять її із сушених грибів, борошна, якщо пісна - на воді, а не пісна - на сметані.
Голубці готуються з капустяних листів, у які завертають начинку із сирої тертої картоплі, смаженої цибулі та манки. Запікають у соусі із томатної пасти та сметани.
Випікаються пироги із дріжджового тіста та начиняються гречкою або картоплею.
Мак символізує багатство, тому уявити собі різдвяний стіл без страви із маку не можна.
Це можуть бути як традиційні пряники, так і пряне печиво.
Пшенична чи гречана каша — обов’язкова страва на різдвяному столі.
Оскільки яблука оберігають від хвороб, компот чи узвар із яблук та інших фруктів вважається обов’язковим на різдвяному столі.
Яйця – дуже смачний та цінний продукт, який має бути у раціоні кожного. Яйця найкраще їсти у вареному вигляді, але варити їх потрібно так, щоб жовток був рідким, це близько 3-4 хвилин варіння, передають Патріоти України. Редакція FoodOboz ділиться пора...
На полицях магазинів бувшого Радянського союзу можна було знайти багато різноманітних соусів. Проте кетчупу серед них не було, передають Патріоти України. Більше того, кетчуп був навіть під забороною, а його назви забрані з усіх кулінарних книг. Чому с...