А ви це знали? Чому банани і деякі фрукти не можна викидати у смітник на кухні

Класти банани та деякі фрукти, такі як яблука та груші, в кошик на кухні — погана ідея з дуже важливої причини, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

Це, ймовірно, те, що ми всі робимо щодня, але в Великій Британії радять не класти звичайні фрукти та овочі в кухонний смітник. Хоча здається, що це безпечно, але насправді існує велика прихована екологічна проблема з тим, щоб викидати фрукти та овочі в смітник.

Екологи стверджують, що гниття фруктів і овочів на звалищі є величезним чинником змін клімату. А все тому, що на звалищах вони виробляють метан, який у 26 разів потужніший за вуглекислий газ.

Фрукти та овочі, що потрапляють на звалище, часто залишаються гнити в величезних купах сміття без доступу до кисню, що може значно погіршити кількість небезпечного, метану, який виробляється і забруднює довкілля. Ось чому людям, які споживають звичайні домашні фрукти та овочі, включаючи банани, яблука, груші, манго та полуницю, радять, за можливості, компостувати їх вдома, замість того, щоб викидати в кухонний смітник.

В HotBinComposting.com кажуть: "Практично всі фрукти можна компостувати. Від серцевин яблук до шкірки бананів і навіть часточок полуниці — ваш компостер з радістю їх прийме. Ці органічні матеріали розкладаються, вивільняючи поживні речовини назад у ґрунт, які потім можуть бути використані для підтримки зростання рослин. Пам'ятайте, що компостувати можна не лише м'якоть фруктів, а й насіння, стебла та шкірки".

Єдине, що слід уникати при компостуванні — це фрукти та овочі з високою кислотністю: лимони, грейпфрути та цибуля можна компостувати, але потрібно бути обережним, щоб не додавати їх занадто багато, інакше компост може мати занадто високу кислотність.

Австралійське Міністерство первинної промисловості найкраще пояснює, чому компостування є набагато кращим варіантом, ніж викидати фрукти в кухонний смітник. "Компостування є екологічно кращою альтернативою використанню органічних матеріалів для звалищ, оскільки воно зменшує виробництво метану (основне джерело парникових газів) і забезпечує низку економічних та екологічних спільних переваг".

Метан у 26 разів потужніший за вуглекислий газ як парниковий газ і є значним чинником викидів парникових газів у світі. Розкладання органічних матеріалів в анаеробних умовах — мікробами за відсутності кисню — вивільняє метан в атмосферу. Анаеробне бродіння є поширеним на звалищах і відкритих складах, таких як купи гною.

Слід зазначити, що глобальні викиди від відходів майже подвоїлися від 1970 року і зараз становлять 3% антропогенних (людського походження) викидів (IPCC 2014). Приблизно половина цих викидів походить від анаеробного бродіння твердих відходів на звалищах.Класти банани та деякі фрукти, такі як яблука та груші, в кошик на кухні — погана ідея з дуже важливої причини.

Це, ймовірно, те, що ми всі робимо щодня, але в Великій Британії радять не класти звичайні фрукти та овочі в кухонний смітник. Хоча здається, що це безпечно, але насправді існує велика прихована екологічна проблема з тим, щоб викидати фрукти та овочі в смітник.

Екологи стверджують, що гниття фруктів і овочів на звалищі є величезним чинником змін клімату. А все тому, що на звалищах вони виробляють метан, який у 26 разів потужніший за вуглекислий газ.

Фрукти та овочі, що потрапляють на звалище, часто залишаються гнити в величезних купах сміття без доступу до кисню, що може значно погіршити кількість небезпечного, метану, який виробляється і забруднює довкілля. Ось чому людям, які споживають звичайні домашні фрукти та овочі, включаючи банани, яблука, груші, манго та полуницю, радять, за можливості, компостувати їх вдома, замість того, щоб викидати в кухонний смітник.

В HotBinComposting.com кажуть: "Практично всі фрукти можна компостувати. Від серцевин яблук до шкірки бананів і навіть часточок полуниці — ваш компостер з радістю їх прийме. Ці органічні матеріали розкладаються, вивільняючи поживні речовини назад у ґрунт, які потім можуть бути використані для підтримки зростання рослин. Пам'ятайте, що компостувати можна не лише м'якоть фруктів, а й насіння, стебла та шкірки".

Єдине, що слід уникати при компостуванні — це фрукти та овочі з високою кислотністю: лимони, грейпфрути та цибуля можна компостувати, але потрібно бути обережним, щоб не додавати їх занадто багато, інакше компост може мати занадто високу кислотність.

Австралійське Міністерство первинної промисловості найкраще пояснює, чому компостування є набагато кращим варіантом, ніж викидати фрукти в кухонний смітник. "Компостування є екологічно кращою альтернативою використанню органічних матеріалів для звалищ, оскільки воно зменшує виробництво метану (основне джерело парникових газів) і забезпечує низку економічних та екологічних спільних переваг".

Метан у 26 разів потужніший за вуглекислий газ як парниковий газ і є значним чинником викидів парникових газів у світі. Розкладання органічних матеріалів в анаеробних умовах — мікробами за відсутності кисню — вивільняє метан в атмосферу. Анаеробне бродіння є поширеним на звалищах і відкритих складах, таких як купи гною.

Слід зазначити, що глобальні викиди від відходів майже подвоїлися від 1970 року і зараз становлять 3% антропогенних (людського походження) викидів (IPCC 2014). Приблизно половина цих викидів походить від анаеробного бродіння твердих відходів на звалищах.

Дачникам на замітку! Коли після Великодня можна садити город

неділя, 20 квітень 2025, 11:30

Після Великодня багато українців повертаються до робіт на городі. Частину культур традиційно висаджують ще до свята, однак деякі овочі та рослини досаджують пізніше, передають Патріоти України. OBOZ.UA розповідає, коли саме після Великодня можна почина...

Творить дива! Домашній засіб, який дозволяє помити без розводів вікна та скляні двері

неділя, 20 квітень 2025, 10:24

Якщо ваші скляні двері та вікна все ще виглядають брудними навіть після миття, можливо, ви використовуєте не той засіб, але є простіший спосіб отримати скло без розводів. Є чудовий домашній засіб, який ви зможете зробити усього з трьох простих інгредіє...