Певно, вам знайоме відчуття, коли ви майже заснули, але раптом здригаєтеся так, ніби падаєте — це явище, хоча й неприємне, але цілком природне. Лікар Сергій Пісоцький розповів, чому воно виникає і що з цим робити, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.
Такі раптові здригання під час засинання називаються гіпнотичними ривками. Це невеликі мимовільні м’язові скорочення, які виникають, коли ваше тіло переходить у фазу глибокого сну. У цей момент організм поступово розслабляється, а мозок починає "перемикатися" на інший ритм роботи, готуючи вас до відпочинку. Однак іноді цей процес супроводжується хибною інтерпретацією мозком імпульсів, які надходять від м’язів.
Під час засинання ваші м’язи поступово розслабляються. Для мозку це сигнал того, що тіло готове до відпочинку. Але інколи цей сигнал сприймається неправильно і мозок "вирішує", що тіло падає. Як наслідок, він надсилає імпульси, які активують м’язи, що призводить до ривка. Це своєрідна "система безпеки" організму, яка виникла еволюційно для захисту від потенційної небезпеки під час сну.
Гіпнотичні ривки можуть з’являтися в абсолютно здорових людей, але є кілька факторів, які збільшують ймовірність їхнього виникнення:
Лікар радить дотримуватися кількох простих правил, щоб зменшити частоту таких здригань:
Якщо гіпнотичні ривки стають частими або супроводжуються іншими неприємними симптомами, такими як постійне безсоння або тривожність, варто проконсультуватися з лікарем. Це може бути ознакою серйозніших порушень, таких як синдром неспокійних ніг або інші розлади сну.
Гіпнотичні ривки — це сигнал організму про необхідність перепочинку та зниження навантаження. Прислухайтеся до свого тіла, дбайте про власний сон і ваше самопочуття значно покращиться.
Православна церква України 27 січня за новим стилем вшановує пам'ять візантійського святителя і проповідника Іоанна Златоуста. За старим стилем 27 січня вшановували пам'ять преподобної Ніни, покровительки Грузії. . 27 січня було прийнято розпалювати ...
Сковорода з антипригарним покриттям використовується для приготування делікатних продуктів. Найчастіше виставляється середній або слабкий вогонь. А є такі продуки, які взагалі не можна готувати на антипригарній сковороді, передають Патріоти України з п...