А ви це знали? Чому в СРСР чоловікам не можна було зачісувати волосся на лівий бік

Самовираження через зовнішність у СРСР не віталось і навіть засуджувалось. Так чоловіка з довгим волоссям могли постригти силою. І навіть зачесуватись на лівий бік було не можна. Звідки з’явилось останнє правило, спробував розібратись OBOZ.UA. Виявилось, це стало наслідком трагедії Другої світової війни, передають Патріоти України.

Значна частина території Радянського Союзу тоді опинилась під окупацією, і місцеве населення змогло як слід роздивитись зачіски німців. Коротка стрижка із поголеними потилицею та скронями, зачесана з правого боку на лівий, була обов’язковою у гітлерюгенді, але користувалась популярністю також серед німецьких солдатів та офіцерів. Людину, яка повторювала такий образ після війни, могли звинуватити у симпатії до нацистів.

Така зачіска має назву "андеркат" і виникла вона на початку ХХ століття у середовищі вуличних банд Англії. Там її шанували за практичність та легкість у виконанні.

Згодом тренд підхопили військові. Так учасники Першої світової війни віддавали їй перевагу тому, що така зачіска не потребувала догляду і була гігієнічною, до того ж виглядала досить стильно навіть під час парадних урочистостей. З часом вона стала обов’язковим елементом образу європейських військових. Мода на андеркат протрималась аж до епохи The Beatles, коли бітломани почали відрощувати довші пасма.

В СРСР така стрижка теж прижилась, але зі своїми нюансами. Так потилицю та скроні вистригали не так коротко, а верхні пасма не можна було зачісувати на лівий бік. Подібне вкладання стійко асоціювалось з образом Адольфа Гітлера. Такий зовнішній вигляд засуджувався настільки, що чоловіка чи хлопчика з зачесаною на лівий бік зачіскою могли побити просто на вулиці. Особливо гостро суспільство реагувало на подібні зачіски у повоєнні роки.

Народні прикмети на 5 жовтня. Що українці здавна намагалися зробити цього дня, щоб ніколи більше не відчувати нестачу грошей

субота, 5 жовтень 2024, 7:05

5 жовтня за новим церковним календарем (18 жовтня за старим) - день пам'яті великомучениці Харитини Амісійської. За старим календарним стилем - день пам'яті святого мученика Фоки Синопського і пророка Іони, передають Патріоти України. . Харитина жила ...

А ви це знали? Чому в СРСР чоловікам не можна було зачісувати волосся на лівий бік

субота, 5 жовтень 2024, 6:50

Самовираження через зовнішність у СРСР не віталось і навіть засуджувалось. Так чоловіка з довгим волоссям могли постригти силою. І навіть зачесуватись на лівий бік було не можна. Звідки з’явилось останнє правило, спробував розібратись OBOZ.UA. Виявилос...