А ви це знали? Чому в СРСР школярки носили форму з фартухами

Сучасна шкільна форма найбільше нагадує діловий костюм – піджак, брюки або спідниця, біла сорочка. Але в СРСР жіночий комплект мав один елемент, який зараз здається дуже дивним – це фартух, передають Патріоти України

OBOZ.UA спробував розібратись, навіщо він був запроваджений. Виявляється, наявність фартуха обґрунтовували дуже серйозно.

Хоч як не намагалась радянська влада відхреститись від ідей та дореволюційних звичаїв та практик, все ж чимало з них перекочували у нову добу. Сталось так і зі шкільною формою. Її запозичили з царських часів. У гімназіях та інститутах шляхетних дівчат учениці носили строгі сукні темного кольору з білими фартушками.

Ця форма, у свою чергу, неймовірним чином була дуже схожою на уніформу покоївок епохи королеви Вікторії та короля Едуарда VII. Тоді таке поєднання речей вважали універсальним робочим одягом .

Проте уніфікований одяг для школярів у СРСР запровадили не одразу. Після Жовтневої революції шкільну форму скасували, як буржуазний пережиток. Повернули її уже після війни – у 1948 році. З одного боку це мало підкреслювати дисципліну і порядок серед учнів, а з іншого, як не дивно, повертало до тих самих буржуазних витоків.

Що стосується одягу для дівчат, то спідниця форменної сукні в СРСР стала коротшою. А до парадного білого фартушка додали ще один – чорний, який вдягали на щодень. При цьому одяг хлопчиків містив елементи військової форми – металеві ґудзики та фуражки. Такі ж носили гімназисти у царські часи.

Запровадити чорні фартухи довелось, бо білі дуже швидко бруднились чорнилом. Оскільки кулькових ручок тоді ще не існувало у масовому вжитку, дітям доводилось писати чорнильними, а з ними траплялись різні неприємності. На чорній тканині такі плями були непомітними.

На додачу до цього, форма була покликана дисциплінувати учнів. Раз на тиждень потрібно було відпороти білі манжети та комірець, випрати їх та пришити назад, а фартух годилось регулярно прасувати. Вважалось, що це має привчати дівчат до акуратності та до домашньої праці.

Сучасні педагоги та психологи критикують такий підхід. За їхніми словами, наявність фартухів, манжетів та комірців у жіночій формі закріплювала традиційні гендерні стереотипи щодо жінок і обмежувало розвиток дівчат.

Як розварити горох чи квасолю всього за 15 хвилин - хитрощі, якими користуються господині

вівторок, 10 вересень 2024, 12:00

Як відомо, бобові культури готуються довго. Попередньо їх треба замочувати, щоб прискорити цей процес, передають Патріоти України. Що робити, якщо часу зовсім мало? Досвідчені господині знають відповідь це питання. Існує кілька способів. Далеко не завж...

Це справді працює! Названо кухонний продукт, який допоможе позбутися плям на килимі

вівторок, 10 вересень 2024, 11:30

Килими створюють затишок та комфорт в будь-якому будинку. Однак за ними доволі важко доглядати, особливо якщо з вами живуть діти чи хатні тварини, передають Патріоти України. Плями, що з’являються на килимових покриттях, можуть бути справжнім випробува...