
Нещодавнє японське дослідження показало, що екстракт насіння чорного кмину може стати потужним союзником у боротьбі із захворюваннями, пов’язаними з ожирінням. Зокрема, він допомагає знижувати рівень холестерину та покращує стан серцево-судинної системи, пише журнал Food Science & Nutrition, передають Патріоти України.
Насіння чорного кмину століттями використовують у натуральній медицині завдяки його антиоксидантним і протизапальним властивостям. Сучасні дослідження підтверджують, що екстракт цієї спеції зменшує накопичення жирових клітин і пригнічує активність генів, що сприяють утворенню жирової тканини.
У клінічному випробуванні одна група добровольців щодня споживала столову ложку порошку чорного кмину протягом 8 тижнів. Виявилося, що у них знизився рівень тригліцеридів, «поганого» та загального холестерину, а рівень «хорошого» холестерину зріс.
Автори дослідження підкреслюють, що покращення ліпідного профілю пов’язане з меншим ризиком серцево-судинних захворювань та передчасної смерті. Насіння чорного кмину вже розглядають як функціональний продукт харчування для профілактики ожиріння та супутніх захворювань.
«Ми плануємо масштабні клінічні випробування, щоб дослідити вплив чорного кмину на метаболізм, інсулінорезистентність при діабеті та маркери запалення», — зазначає професор Акіко Кодзіма-Юаса.
Шведські науковці зафіксували зв’язок між регулярним споживанням жирного сиру та нижчим ризиком розвитку деменції. За результатами довгострокового дослідження, люди, які щодня з’їдали щонайменше 50 грамів сиру з вмістом жиру понад 20%, рідше стикалися ...
Головними ворогами серця є жирна їжа, сидячий спосіб життя, куріння та алкоголь. Однак нові наукові дані свідчать, що фінансові труднощі - страх не мати можливості купити продукти або оплатити рахунки – "зношують" серце швидше, ніж шкідливі звички, пер...