А ви це знали? Чим небезпечна стара картопля - потрібно дотримуватися 3 правил, щоб не отруїтися

Навіть якщо погреб, у якому зберігається картопля, добре облаштований, коренеплоди все одно можуть прорости до початку березня. Якщо ж ви зберігаєте урожай у коморі або на закритому балконі, то ця проблема може вас спіткати ще з лютого. І тоді логічно виникає запитання, що робити, якщо картопля проросла, передають Патріоти України.

Багато хто вважає таку картоплю шкідливою і боїться вживати її в їжу. Цей страх частково виправданий, адже проросла картопля містить велику кількість речовини під назвою соланін, яка може нашкодити здоров’ю. Проте це не означає, що не можна готувати картоплю, якщо вона проросла. Просто потрібно правильно її готувати. Після правильної обробки такий продукт може бути безпечним.

Отже, давайте розбиратися, що робити, якщо картопля сильно проросла. У пророщеній картоплі сильно збільшується рівень токсичної речовини соланін. Ця речовина міститься і у свіжій щойно викопаній картоплі, але там її дуже мало – від 2 до 10 мг у 100 г продукту. У такій кількості вона не може сильно нашкодити організму. При цьому свіжа картопля містить дуже багато вітамінів і поживних речовин, тому вживання її у їжу принесе лише користь.

Але у картоплі, яка зберігається взимку, уже з січня різко зменшується кількість вітамінів, натомість зростає рівень соланіну. Ця токсична речовина має властивість накопичуватися все більше упродовж терміну зберігання продукту.

Найбільше цієї речовини міститься біля шкірки картоплі та навколо місць, звідки ростуть паростки – там збирається 80-90% соланіну, який міститься у всій картоплині.

Чи можна варити картоплю, якщо вона проросла

Не зважаючи на соланін, відповідь на це запитання все-таки "так". Пророслу картоплю можна вживати, але з нею потрібно правильно поводитися. Що це означає?

1. Першочергово під час чищення потрібно зрізати товстий шар шкірки – приблизно у 2-3 мм, щоб позбутися місць із найбільшим вмістом токсичної речовини.

2. Крім цього, потрібно добре вирізати ножем місця, з яких ростуть паростки. Самі паростки також дуже токсичні.

3. Також пам’ятайте, що дуже токсичними через вміст соланіну є місця, де картопля позеленіла.

Якщо дотримуватися цих правил, можна вживати пророслу картоплю у їжу в помірних дозах. Але також варто врахувати, що взимку у цьому продукті набагато менше вітамінів і поживних речовин, ніж влітку.

Яблучні кісточки - корисний мікроелемент чи прихована отрута?

понеділок, 3 листопад 2025, 10:15

Багато хто з дитинства чув: не можна ковтати яблучні кісточки. Одні вважають це міфом, інші - серйозним попередженням. Тож лікарі пояснили, чи дійсно насіння яблук небезпечне для здоров’я, передають Патріоти України. 1. У кісточках міститься амігдалін ...

Кому категорично не можна їсти банани - попередження лікарів

понеділок, 3 листопад 2025, 9:15

Банани вважаються одним із найкорисніших фруктів - вони швидко додають енергії, містять калій, магній і вітаміни групи В. Проте є категорії людей, яким цей продукт може зашкодити, передають Патріоти України. 1. Тим, хто має діабет Банани містять велик...