А ви це знали? Чим небезпечна стара картопля - потрібно дотримуватися 3 правил, щоб не отруїтися

Навіть якщо погреб, у якому зберігається картопля, добре облаштований, коренеплоди все одно можуть прорости до початку березня. Якщо ж ви зберігаєте урожай у коморі або на закритому балконі, то ця проблема може вас спіткати ще з лютого. І тоді логічно виникає запитання, що робити, якщо картопля проросла, передають Патріоти України.

Багато хто вважає таку картоплю шкідливою і боїться вживати її в їжу. Цей страх частково виправданий, адже проросла картопля містить велику кількість речовини під назвою соланін, яка може нашкодити здоров’ю. Проте це не означає, що не можна готувати картоплю, якщо вона проросла. Просто потрібно правильно її готувати. Після правильної обробки такий продукт може бути безпечним.

Отже, давайте розбиратися, що робити, якщо картопля сильно проросла. У пророщеній картоплі сильно збільшується рівень токсичної речовини соланін. Ця речовина міститься і у свіжій щойно викопаній картоплі, але там її дуже мало – від 2 до 10 мг у 100 г продукту. У такій кількості вона не може сильно нашкодити організму. При цьому свіжа картопля містить дуже багато вітамінів і поживних речовин, тому вживання її у їжу принесе лише користь.

Але у картоплі, яка зберігається взимку, уже з січня різко зменшується кількість вітамінів, натомість зростає рівень соланіну. Ця токсична речовина має властивість накопичуватися все більше упродовж терміну зберігання продукту.

Найбільше цієї речовини міститься біля шкірки картоплі та навколо місць, звідки ростуть паростки – там збирається 80-90% соланіну, який міститься у всій картоплині.

Чи можна варити картоплю, якщо вона проросла

Не зважаючи на соланін, відповідь на це запитання все-таки "так". Пророслу картоплю можна вживати, але з нею потрібно правильно поводитися. Що це означає?

1. Першочергово під час чищення потрібно зрізати товстий шар шкірки – приблизно у 2-3 мм, щоб позбутися місць із найбільшим вмістом токсичної речовини.

2. Крім цього, потрібно добре вирізати ножем місця, з яких ростуть паростки. Самі паростки також дуже токсичні.

3. Також пам’ятайте, що дуже токсичними через вміст соланіну є місця, де картопля позеленіла.

Якщо дотримуватися цих правил, можна вживати пророслу картоплю у їжу в помірних дозах. Але також варто врахувати, що взимку у цьому продукті набагато менше вітамінів і поживних речовин, ніж влітку.

Психологічний тест! Виберіть монетку і дізнайтеся, чи зможете ви колись розбагатіти

четвер, 25 квітень 2024, 9:10

Залежно від ставлення до грошей: вміння їх заробляти і витрачати, людина може сколотити величезні статки, або стати банкрутом. Психологічний тест розповість, наскільки ви раціональні, і які зміни у фінансовому добробуті на вас очікують у майбутньому, п...

Щоб не зіпсувати! У якому посуді категорично не можна маринувати шашлик

четвер, 25 квітень 2024, 8:59

Шашлик можна готувати з різного м'яса, але найсмачніше буде зі свинини та курки. Але, дуже важливо пам'ятати, що запорука смачного шашлику - маринад і ще посуд, в якому ви його готуватимете, передають Патріоти України. Кулінарка поділилася в Instagram ...