Час прийому їжі може бути не менш важливим для процесу схуднення, ніж сама дієта. Все більше досліджень показують, як пізнє вживання їжі впливає на метаболізм та гормони, що контролюють голод, передають Патріоти України.
Порушення природного ритму харчування може призвести до негативних наслідків для фігури. Видання eatthis.com розповідає, як точний час прийому їжі може допомогти вам досягти кращих результатів у схуднені.
Одне з досліджень, опубліковане в Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, виявило, що учасники, які вечеряли о 21:00, мали значно вищий рівень цукру в крові наступного ранку порівняно з тими, хто їв о 18:00. Крім того, у них спостерігалося менше окислення жиру. Інше дослідження, опубліковане в Nutrients, показало, що пізнє споживання їжі може знизити здатність організму спалювати калорії, оскільки ефективність метаболізму вночі знижена в порівнянні з іншими періодами доби.
Крім того, нове дослідження виявило, що пізнє вживання їжі може впливати на гормони, які регулюють відчуття голоду, а також на метаболічні процеси, що безпосередньо пов’язано з процесом схуднення. Таке дослідження було проведено в Cell Metabolism за участі вчених з Brigham and Women's Hospital. Воно показало, що пізніше приймання їжі посилює відчуття голоду та знижує витрату енергії під час неспання. За даними Medscape, вживання їжі на чотири години пізніше звичайного часу впливає на рівень апетиту, швидкість спалювання калорій, накопичення жиру та потенційну втрату ваги.
"Час, коли ви їсте, є важливим фактором у контролі ваги. Це дослідження підтверджує, що для стабільної роботи метаболізму важливо їсти через рівні проміжки часу. На відміну від популярних дієт голодування, регулярні інтервали між прийомами їжі – кожні 3-4 години – оптимальні для підтримки нормального рівня цукру в крові та стабільного метаболізму", – стверджує дієтолог Кетрін Джервасіо.
Джервасіо також зазначає, що пізнє вживання їжі порушує нормальну роботу гормонів, зокрема, греліну та лептину. Грелін, який часто називають "гормоном голоду", стимулює апетит, і його рівень зростає, коли шлунок порожній. Як наслідок, пізніше споживання їжі може збільшити відчуття голоду і привести до переїдання.
"Пізнє вживання їжі знижує рівень лептину, що зменшує відчуття насичення. Це може призвести до того, що організм буде постійно шукати додаткову їжу", – додає Джервасіо.
Важливо також зазначити, що кожна людина має індивідуальну швидкість метаболізму, тому потреби в калоріях і співвідношенні макроелементів можуть значно відрізнятися. Окрім вибору правильного часу для їжі, найефективніший спосіб схуднути або підтримати здорову вагу – це дотримуватись збалансованої дієти і регулярних проміжків між прийомами їжі.
Надокучливі мухи - типова літня проблема, особливо на кухні. Але як виявилося, вам не потрібні аерозолі чи пастки - лише чайник з окропом і 10 секунд щодня, передають Патріоти України. Навіть якщо ви вчасно виносите сміття й прибираєте навколо фруктів,...
Ринок вживаних авто продовжує зростати, і покупці шукають якісні пропозиції. Щоб ваша машина швидко знайшла нового власника і принесла максимальний дохід, експерти Vertu Motors радять звернути увагу на п’ять ключових моментів, передають Патріоти Україн...