А ви це знали? Які овочі категорично не можна підігрівати повторно - це впливає на їхню користь

Овочі є невід'ємною частиною раціону кожного. Їх можна їсти в будь-якому вигляді, фахівці рекомендують вживати завжди сезонні овочі, в них найбільше корисних речовин. Запечені та приготовані в духовці овочі також корисні, головне – не смажити їх, передають Патріоти України.

  • Броколі

Броколі – дуже цінний та смачний овоч, в якому денна норма вітаміну С, вітаміни А, К, В9. Для того щоб він залишався корисним після приготування, найкраще його готувати на пару або варити: хрустка броколі – 1,5-2 хвилини, злегка хрумка – 3-4 хвилини, м'яка броколі – 6-8 хвилин. Найкраще – запекти її.

  • Часник

Часник є невід'ємним інгредієнтом у приготуванні м'яса, а також салатів, намазок. Він надає стравам приємного смаку і запаху завдяки ефірним оліям, які в ньому є. Варто зазначити, що під час термічної обробки в часнику руйнується аліцин – сильний антиоксидант, який пов'язує вільні нестабільні радикали. Цей захисний бар'єр від пошкодження та зміни клітин є найціннішим його компонентом. При термічній обробці речовина руйнується, і чим довше варити або смажити продукт, тим менше аліцину залишається.

Під час приготування страв з часником його потрібно додавати в кінці приготування. А якщо повторно розігрівати, цих речовин уже не буде.

Буряк

Буряк – дуже цінний та смачний овоч, з якого можна готувати смачні та легкі салати, а також борщ, "Шпундру". Навіть якщо буряки посмажити чи запекти, вони не втратять своїх корисних властивостей. Але слід пам'ятати, що у буряках можуть накопичуватися нітрати у процесі вирощування овочів, а від повторного розігрівання кількість нітратів збільшується.

  • Картопля

Картопля – найпростіший і найсмачніший овоч, в якому багато вітамінів, а саме В6 і С, залізо. Ще в ньому є клітковина, білки.

Дуже важливо – правильно готувати картоплю, не смажити її у великій кількості олії, тому що продукт втратить всі корисні властивості. Ще важливо знати, що якщо картопля приготовлена на олії і ви її кілька разів розігрієте, вона перетвориться на небезпечні канцерогенні сполуки.

Все просто! Три ранкові звички, що допоможуть зменшити рівень стресу протягом дня

вівторок, 20 травень 2025, 5:40

У вирі тривожних подій, коли кожен день може приносити нові виклики та невизначеність, відчуття постійного стресу стало, на жаль, знайомим багатьом українцям. Війна впливає на всі аспекти нашого життя, викликаючи емоційну напругу, страх і тривогу за ма...

Бережіться! Лікар назвав п’ять основних симптомів раку, з якими багато хто не піде на обстеження

вівторок, 20 травень 2025, 0:28

Лікар Національної служби охорони здоров’я Великої Британії (NHS) Сурадж Кукадія розкрив п’ять ключових ознак раку і порадив звернутися до терапевта загальної практики негайно, якщо у вас є будь-які з цих симптомів, передають Патріоти України. За слова...