А ви це знали? Які овочі категорично не можна підігрівати повторно - це впливає на їхню користь

Овочі є невід'ємною частиною раціону кожного. Їх можна їсти в будь-якому вигляді, фахівці рекомендують вживати завжди сезонні овочі, в них найбільше корисних речовин. Запечені та приготовані в духовці овочі також корисні, головне – не смажити їх, передають Патріоти України.

  • Броколі

Броколі – дуже цінний та смачний овоч, в якому денна норма вітаміну С, вітаміни А, К, В9. Для того щоб він залишався корисним після приготування, найкраще його готувати на пару або варити: хрустка броколі – 1,5-2 хвилини, злегка хрумка – 3-4 хвилини, м'яка броколі – 6-8 хвилин. Найкраще – запекти її.

  • Часник

Часник є невід'ємним інгредієнтом у приготуванні м'яса, а також салатів, намазок. Він надає стравам приємного смаку і запаху завдяки ефірним оліям, які в ньому є. Варто зазначити, що під час термічної обробки в часнику руйнується аліцин – сильний антиоксидант, який пов'язує вільні нестабільні радикали. Цей захисний бар'єр від пошкодження та зміни клітин є найціннішим його компонентом. При термічній обробці речовина руйнується, і чим довше варити або смажити продукт, тим менше аліцину залишається.

Під час приготування страв з часником його потрібно додавати в кінці приготування. А якщо повторно розігрівати, цих речовин уже не буде.

Буряк

Буряк – дуже цінний та смачний овоч, з якого можна готувати смачні та легкі салати, а також борщ, "Шпундру". Навіть якщо буряки посмажити чи запекти, вони не втратять своїх корисних властивостей. Але слід пам'ятати, що у буряках можуть накопичуватися нітрати у процесі вирощування овочів, а від повторного розігрівання кількість нітратів збільшується.

  • Картопля

Картопля – найпростіший і найсмачніший овоч, в якому багато вітамінів, а саме В6 і С, залізо. Ще в ньому є клітковина, білки.

Дуже важливо – правильно готувати картоплю, не смажити її у великій кількості олії, тому що продукт втратить всі корисні властивості. Ще важливо знати, що якщо картопля приготовлена на олії і ви її кілька разів розігрієте, вона перетвориться на небезпечні канцерогенні сполуки.

Варто знати! Що покласти під ялинку, щоб притягнути удач

вівторок, 16 грудень 2025, 0:30

Новий 2026 рік уже близько, тому багато хто вже почав прикрашати ялинку та наповнювати дім символами удачі. За давніми традиціями, певні предмети під новорічним деревом здатні привабити процвітання, здоров’я та гармонію, передають Патріоти України. Екс...

Манікюр на Новий рік 2026: Три кольори, які можуть принести невдачі

понеділок, 15 грудень 2025, 23:55

Наближається Новий 2026 рік, і багато дівчат уже активно обирають дизайн святкового манікюру. Проте астрологи радять не поспішати з вибором: за їхніми словами, саме колір нігтів на перетині двох років може вплинути на те, що принесе вам наступний рік -...