А ви це знали? Вчені розповіли, чому корисно пити цикорій весною

Цикорій за своєю сутністю є бур’яном, який можна зустріти на лузі або в парку. Однак це бур’ян із синіми квіточками цінують фітотерапевти та народні лікарі. І це не дивно, адже непоказна рослина відрізняється унікальним хімічним складом та має потужні цілющі властивості.

Чим корисний

Цикорний корінь багатий на інулін (природний замінник цукру). Вміст інуліну в цикорії сягає 60%. Лікарі рекомендують пити відвар кореня людям, які страждають від цукрового діабету. Особливо багато інуліну в корінні рослини спостерігається в холодну пору року, навесні цей показник різко знижується.

Завдяки своєму багатому складу корінь цикорію широко застосовується у фармакології для виробництва фітопрепаратів. Його відвар п’ють при багатьох захворюваннях: печінкових, ниркових, шлунково-кишкових. Кава з цикорію корисна людям, які відновлюють сили після хвороби. Він допомагає нормалізувати кишкову мікрофлору після антибіотикотерапії, тонізує організм. Корисний цикорій і тим, хто страждає на відсутність апетиту або має проблему зайвої ваги. Для чоловіків цей напій – чудова профілактика простатиту. Вживання напою з цикорного кореня дає інші цілющі ефекти:

  • сприяє жовчоутворенню;
  • має м’яку сечогінну дію;
  • зміцнює серце та судинні стінки;
  • перешкоджає утворенню тромбів;
  • знижує АТ;
  • заспокоює нерви;
  • зміцнює імунітет.

Як вживати

Пити цикорну каву дуже корисно, особливо наприкінці зими/початку весни, коли наш організм страждає від занепаду сил, сезонної хандри, схильний до застудів і грипу. Цей корисний замінник кави показаний дорослим та дітям старше 3 років. Він має дуже мало протипоказань. Серед них можна бачити лише індивідуальну непереносимість, схильність до алергії та бронхіальну астму.

У магазині можна придбати обсмажений мелений цикорій. Приготовлений з нього напій має всі корисні властивості рослини. Його заварюють подібно до кави: Заливають закипілою водою (1 склянка) порошок з пачки (2 ч. л.). Проварюють кілька хвилин, поки рідина не почне пінитися. Знімають із вогню і дають німого охолонути.

Додають ложечку меду як підсолоджувач. Також можна використовувати цукровий пісок або згущене молоко. Присмачують цей напій і молоком, і збитими вершками. Однак щоб цикорна кава принесла максимум користі для здоров’я, варто утриматися від додавання до неї підсолоджувачів.

Для отримання цілющого ефекту цикорій п’ють тричі на день за півгодини до їди. Такий прийом показаний тим, хто хоче зміцнити серце або зняти підвищену нервову збудливість.

Бажано погодити його зі своїм лікарем, якщо ви маєте серйозні проблеми зі здоров’ям (діабет, хвороби нирок, печінки, серця та судин).

Приготувати корисний напій можна і з купленої в аптеці рослинної сировини – сушеного коріння цикорію.

Якщо вам необхідно підняти життєвий тонус і набратися сил, заваріть чай із подрібненого цикорного кореня. Для цього візьміть 1 ст. л. рослинної сировини, додайте до неї 1 ст. л. ягід горобини, залийте суміш закипілою водою (0,5 л). Наполягайте напій кілька хвилин.

Такий чай можна підсолодити ложечкою натурального меду. Щоб нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту, візьміть у рівних частинах такі інгредієнти: подрібнений цикорний корінь; горобину (ягоди); м’яту перцеву. Залийте 3 ст. л. сухої суміші окропом (0,5 л). Варіть на водяній бані протягом 10 хвилин. Дайте настоятися протягом 3-4 годин.

Пийте настій, що вийшов, тричі на день за півгодини до прийому їжі по кілька столових ложок.

Щоб підвищити апетит і перемогти анемію, пийте сік, віджатий із листя цикорію, тричі на день по 15 мл. Курс – 1-1,5 місяці. Початок весни – найкращий час для того, щоб спробувати каву з цикорного кореня і включити її у свій повсякденний раціон (якщо у вас немає до нього протипоказань).

Цей цілющий напій зарядить вас життєвою енергією, заспокоїть нерви, зміцнить імунітет. З ним ви зустрінете весну на повну силу і в хорошому настрої!

Швидко й смачно! Як приготувати гречаники - альтернативу дерунам

вівторок, 25 червень 2024, 18:07

Деруни готують частіше, ніж гречаники. Якщо ви їх скуштуєте, то зміните свою думку. Зрештою, це не тільки смачно, але й корисно. Читайте рецепт приготування далі у статті, передають Патріоти України. Для приготування вам потрібні такі компоненти:. Цибу...

А ви це знали? Чому не можна заливати чай окропом

вівторок, 25 червень 2024, 17:30

Чай - улюблений напій багатьох українців. Однак, мало хто задумується про те, що неправильна температура води під час заварювання повністю його псує, передають Патріоти України. Через окріп смак та аромат чаю можуть бути повністю зіпсовані. А ще неправ...