Бережіться! Лікар назвав основні фактори, які викликають алергію навесні

Навесні алергіки страждають насамперед від цвітіння сезонних рослин. Першими, ще наприкінці лютого, прокидаються дерева - береза, вільха, граб, дуб й інше, і вже відтоді люди, що страждають на алергію, починають відчувати дискомфорт, передають Патріоти України.

Про це у коментарі OBOZ.UA розповів лікар-алерголог Олег Назар. Він зазначив, що приблизно 27- 28 лютого починає розквітати вільха, далі додається береза, яка цвіте до травня, а після цього – різнотрав'я. Приблизно всередині-наприкінці літа починає квітнути полин і амброзія.

"Оце найпотужніші алергени. Тому люди відчувають перше погіршення, ще навіть сніг лежить", – пояснив фахівець.

За його словами, паралельно з зазначеними деревами також цвітуть фруктові: абрикос, вишня, черешня, яблуня. Вони також можуть впливати на стан алергіка.

Чіткі симптоми зазвичай проявляються під час перебування на вулиці, особливо за містом, де більше рослинності. Також за словами Назара, якщо людина живе десь не нижче 5-6 поверху, вона може відчути дискомфорт, коли відчинені вікна. Починається чхання, сльозотеча, відчуття піску в очах, задишка. Все це може зникати під час перебування алергіка у закритому приміщенні.

"Тобто заходить на роботу, додому. Зачинені вікна, працює кондиціонер, тобто немає притоку зовнішнього повітря, – то за годинку стає трохи краще. Під час перебування знову на вулиці, десь через годину, людина знову відчуває, що щось воно не так. Тому і зветься ця алергія сезонною, бо має чітку сезонність – весна, початок літа, кінець літа", – пояснив медик.

Як потрапити на прийом до лікаря без направлення

неділя, 23 лютий 2025, 13:01

Покрокова інструкція як звертатися до лікарів широкого та вузького профілів. У сучасній системі охорони здоров’я прийом до лікаря зазвичай передбачає наявність направлення від сімейного доктора або терапевта. Це потрібно для впорядкування медичної допо...

А ви це знали? Навіщо заморожують хліб перед вживанням

неділя, 23 лютий 2025, 13:00

Дехто заморожує хліб перед вживанням. Дізнавшись причину, ви, ймовірно, також візьмете цю звичку на озброєння, передають Патріоти України з посиланням на ТСН. Справа в тому, що після заморожування в хлібі збільшується вміст клітковини порівняно зі свіж...