Бережіться! Ультраоброблена їжа різко підвищила частоту психічних захворювань

Продукти, які відносяться до ультраперероблених, становлять досить велику частину щоденного раціону у багатьох країнах. Там, де рівень доходу високий, на таку їжу може припадати до 58% добового споживання енергії, передають Патріоти України.

Попередні дослідження вказували на зв'язок продуктів із високим ступенем обробки із погіршеннями стану здоров'я. Річ у тім, що швидкоїжа, солодкі напої, випічка та інша їжа з цієї категорії проходять безліч промислових процесів, часто містять штучні добавки та велику кількість цукру, жиру та солі при нестачі потрібних організму вітамінів та клітковини.

Австралійські вчені з Університету Монаша, Університету Сіднея, Австралійського педіатричного медичного науково-дослідного інституту та Університету Джеймса Кука провели комплексний огляд 45 метааналізів з 14 оглядових статей, присвячених зв'язку ультрапереробленої їжі з несприятливими наслідками. Усі статті, які включили до огляду, вийшли останні три роки та були засновані на даних майже 10 мільйонів осіб. Результати великої оцінки накопичених фактичних даних опублікували у журналі The BMJ.

Люди, які їли ультраперероблені продукти найчастіше, зіткнулися з підвищенням ризику смерті від серцево-судинних захворювань на 50%. На 48-53% у них збільшилася ймовірність тривожності та поширених психічних розладів, на 22% – депресії та на 12% – діабету другого типу. Ризик смерті з будь-якої причини зріс на 21%.

Докази того, що ультраперероблена їжа пов'язана з астмою, захворюваннями шлунково-кишкового тракту та деякими видами раку, дослідники вважають обмеженими. Таку ж оцінку отримали аргументи на користь гіпотез, згідно з якими «сміттєва їжа» призводить до високого вмісту жирів у крові та низького рівня «хорошого холестерину».

Вчені зазначили, що на результати комплексного огляду могли вплинути показники, не виміряні авторами вихідних досліджень. Проте для оцінки розглянутих оглядів та метааналізів дослідники використовували суворі наукові методи, а отримані висновки витримали ретельну перевірку.

Автори дослідження закликали на державному рівні регулювати кількість ультраперероблених продуктів, які їдять люди щодня. Вони запропонували не продавати випічку, газовані напої, сухі сніданки, готові до вживання продукти та напівфабрикати у лікарнях та школах, а також обмежити рекламу такої їжі. На думку дослідників, необхідні й економічні заходи, щоб необроблені, мінімально оброблені продукти, а також свіжоприготовлені страви стали не менш доступними, ніж «сміттєва їжа».

Народні прикмети на 23 листопада: Не забудьте посвятити хліб-сіль. Що не можна робити цього дня, щоб не відвернути щастя, а що варто здійснити

субота, 23 листопад 2024, 7:05

Православне свято 23 листопада за новим календарем (6 грудня за старим) - день пам'яті святителя Амфілохія. Також сьогодні поминають усіх, в Україні голодом заморенних. За юліанським календарем - день пам'яті апостолів від 70-ти - Іродіона, Ераста, Олі...

Творять дива! Названо продукти, які корисні для судин та допомагають уникнути хвороб

субота, 23 листопад 2024, 6:47

Правильне харчування допомагає зміцнити здоров’я серцево-судинної системи, судин та запобігти хворобам. Нутриціолог назвала корисні продукти, які мають бути у раціоні,. РБК-Україна (проект Styler) повідомляє про 20 продуктів харчування, які допомагають...