Бережіться! Вчені з’ясували, що тальк, який використовується в косметиці, може викликати рак

Міжнародне агентство з вивчення раку (МАВР) Всесвітньої організації охорони здоров’я опублікувало висновки про канцерогенію тальку й акрилонітрилу, передають Патріоти України.

Сфери застосування

Тальк є природним мінералом, широко використовуваним у косметиці, харчових продуктах, ліках та інших товарах.

Акрилонітрил – це летюча органічна речовина, яку застосовують у виробництві полімерів для виготовлення одягу, килимів, пластмасових виробів і автомобілів. Люди контактують з акрилонітрилом на виробництві, а також через сигаретний дим і забруднене повітря.

Небезпека тальку

Експерти МАІР встановили, що тальк може бути ймовірним канцерогеном для людини (категорія 2А). Існують обмежені дані щодо його зв’язку з раком яєчників у людини, достатні дані щодо його канцерогенії у тварин та вагомі докази його канцерогенної дії в клітинних культурах.

Однак можливий вплив на канцерогенність може мати забруднення тальку азбестом, відомим канцерогеном.

Небезпека акрилонітрилу

Щодо акрилонітрилу експерти визнали його однозначним канцерогеном для людини (категорія 1). Достатньо доказів підтверджують його зв’язок з раком легень, обмежені дані з раком сечового міхура та достатні дані про його канцерогенію у тварин.

Сила доказів

Вагомі докази про механізми канцерогенної дії акрилонітрилу також були знайдені в експериментальних системах.

МАВР підкреслює, що їхня класифікація лише вказує на силу наявних доказів зв’язку речовин з онкозахворюваннями, але не відображає рівень ризику за різних ступенів та умов впливу.

Ризик розвитку онкозахворювань від дії речовин однієї категорії може суттєво відрізнятися залежно від тривалості контакту та розміру ефекту.

Ви могли не здогадуватися! ТОП-6 продуктів, які містять прихований цукор

п’ятниця, 10 жовтень 2025, 17:15

Багато продуктів у нашому раціоні містять прихований цукор, навіть якщо вони здаються здоровими. Часте вживання таких продуктів може спричинити набір ваги, проблеми з зубами і енергетичні спади, передають Патріоти України. Найпоширеніші продукти з прих...

Ви будете здивовані! Вчені назвали напій, який знижує ризик раку печінки

п’ятниця, 10 жовтень 2025, 16:45

Регулярне вживання чаю може бути доступним способом знизити ризик раку печінки, особливо для людей із груп підвищеного ризику, передають Патріоти України. Дослідження, опубліковане в журналі Nutrients, охопило близько 2 тисяч пацієнтів з раком печінки ...