Міжнародне агентство з вивчення раку (МАВР) Всесвітньої організації охорони здоров’я опублікувало висновки про канцерогенію тальку й акрилонітрилу, передають Патріоти України.
Тальк є природним мінералом, широко використовуваним у косметиці, харчових продуктах, ліках та інших товарах.
Акрилонітрил – це летюча органічна речовина, яку застосовують у виробництві полімерів для виготовлення одягу, килимів, пластмасових виробів і автомобілів. Люди контактують з акрилонітрилом на виробництві, а також через сигаретний дим і забруднене повітря.
Експерти МАІР встановили, що тальк може бути ймовірним канцерогеном для людини (категорія 2А). Існують обмежені дані щодо його зв’язку з раком яєчників у людини, достатні дані щодо його канцерогенії у тварин та вагомі докази його канцерогенної дії в клітинних культурах.
Однак можливий вплив на канцерогенність може мати забруднення тальку азбестом, відомим канцерогеном.
Щодо акрилонітрилу експерти визнали його однозначним канцерогеном для людини (категорія 1). Достатньо доказів підтверджують його зв’язок з раком легень, обмежені дані з раком сечового міхура та достатні дані про його канцерогенію у тварин.
Вагомі докази про механізми канцерогенної дії акрилонітрилу також були знайдені в експериментальних системах.
МАВР підкреслює, що їхня класифікація лише вказує на силу наявних доказів зв’язку речовин з онкозахворюваннями, але не відображає рівень ризику за різних ступенів та умов впливу.
Ризик розвитку онкозахворювань від дії речовин однієї категорії може суттєво відрізнятися залежно від тривалості контакту та розміру ефекту.
Ви коли-небудь помічали, що коли вас щось турбує, хочеться прибрати чи навести порядок у домі? Здається, це просто спосіб відволіктися, але насправді за цим стоїть наукове пояснення, передають Патріоти України. Відомий психолог Ітан Кросс, Ph.D., розпо...
Раціон харчування безпосередньо впливає на тривалість та якість життя: допомагає підтримувати молодий вигляд, здорову вагу та зменшує ризик хронічних захворювань. За словами вчених, особливо влітку слід звернути увагу на сезонні продукти, багаті на фла...