Bitcoin: що це таке та як регулюється в Україні та світі?

Якщо ви теж хочете заробляти на цій крипті, важливо спочатку дізнатися про неї всю базову інформацію. Тільки після цього можна переходити до вибору торгової стратегії, наприклад, використовуючи маржинальну торгівлю чи ф'ючерси біткоїн

Все більше людей з кожним роком дізнаються та цікавляться криптовалютами. Сьогодні на крипторинці представлена велика кількість цифрових валют, а такі пари як USDT/UAH, ETH/USD та інші користуються популярністю серед користувачів. Але всі вони існують тільки завдяки Bitcoin, який став «прабатьком» всієї криптоїдустрії. Якщо ви теж хочете заробляти на цій крипті, важливо спочатку дізнатися про неї всю базову інформацію. Тільки після цього можна переходити до вибору торгової стратегії, наприклад, використовуючи маржинальну торгівлю чи ф'ючерси біткоїн.

Про Біткоін простою мовою: що це?

Насамперед, це перша та найвідоміша цифрова монета серед усіх інших криптовалют. Ключова перевага, яка закладена в основу – неможливість підробки. Адже це набір даних, що передбачає надійний захист від злому та копіювання за допомогою різних криптографічних методів. Звідси і пішла назва «криптовалюта».

Bitcoin з'явився в 2009 році, а його творцем вважається Сатоші Накамото, на честь якого названо мінімальну частину коїну. Досі немає достовірної інформації про те, хто ховається під псевдонімом Накамото. Це може бути як одна людина, так і група розробників. У травні 2016 року австралієць Крейг Райт оголосив себе творцем Біткоїна. Тоді ж він обіцяв оприлюднити докази цієї гучної заяви. Але лише через кілька днів він відмовився від своїх слів, посилаючись на те, що він не хоче втрачати своєї анонімності.

Bitcoin – це ефективна реалізація ідеї створення валюти, яка працює прозоро, із вільним поширенням та збереженням вартості з часом. Якщо порівнювати з національними грошима, то сьогодні немає жодної держави, яка може контролювати, друкувати чи знецінювати BTC. Це робить крипту захищеною від підробки. Ви можете використовувати її для моментальних розрахунків незалежно від вашого місцезнаходження, за умови наявності підключення до інтернету. Грошові перекази виконуються анонімно та не передбачають комісій, як це заведено у банках.

Головну монету ринку часто порівнюють із доларами чи євро, але більш відповідне порівняння – із золотом чи сріблом. Певною мірою властивості цієї криптовалюти схожі на характеристики дорогоцінних металів. Біткоіни з самого початку задумані в обмеженій кількості – 21 млн. монет. На сьогодні формально в обігу перебуває близько 19,3 млн.

Біткоїни та технологія блокчейн

Поява та різке збільшення попиту на BTC сприяли тому, що поширення набула й технологія блокчейн. Вона являє собою спосіб зберігання даних або цифровий реєстр будь-яких операцій, упорядкованих у блоки за принципом ланцюжка. Саме поняття «blockchain» запроваджено Сатоші Накамото у 2008-му, а вже через рік на цій технології побудовано першу цифрову монету – Bitcoin. Таким чином, вдалося вирішити важливу проблему – як забезпечити довіру між сторонами до отриманої інформації, не залучаючи третіх учасників (банки, посередники тощо).

Завдяки цьому існує спосіб для групи людей самостійно керувати цифровою книгою обліку та будувати стосунки на взаємній довірі без необхідності доручати іншим управління вашими грошима. Щоб розібратися в блокчейні, можна просто уявити, що один аркуш такої книги – це блок, а сама книга – ланцюжок аркушів-блоків. Blockchain – це коли нові блоки додаються до кінця ланцюжка, причому кожен наступний блок залежить від попереднього.

Чим криптовалюта відрізняється від фіатних грошей?

Вивчивши, що таке крипта, можна розібратися, у чому різниця між цифровими та звичайними валютами:

  • Теоретично інфляція неможлива, чого не можна сказати про фіат. У програмному коді криптомонет закладено, що їх не можна додрукувати.
  • Децентралізація – відсутність єдиного центрального органу, який контролює мережу. Немає жодної організації, яка відповідає за встановлення правил для власників BTC.
  • Просте використання. Щоб створити криптогаманець, вам знадобиться всього 5 хвилин. При цьому грошовий переказ також швидкий та з мінімальною комісією. До банків такі показники не застосовні.
  • Анонімність рахунків. Ви можете створювати масу Біткоін-адрес, і ніхто не дізнається про них.
  • Прозорість. У системі зберігається вся інформація про транзакції з початку існування крипти. Кожен бажаючий може ознайомитися із цими даними, але при цьому особистість власників гаманців залишається анонімною.
  • Мінімальна комісія. Якщо порівнювати із банками, то в них за переказ доведеться заплатити пристойну суму.
  • Висока швидкість переказів. І неважливо, звідки та куди ви відправляєте криптоактиви, вони дійдуть за лічені хвилини.
  • Необоротні операції. Після того як ви відправите монети, повернути їх назад вже не можна.

Все це впливає на курс Біткоїна в доларах та інших фіатних валютах, але робить їх такими різними при порівнянні.

Майнінг: видобуток Біткоїнів

Механізм генерації нових монет можна порівняти зі здобиччю золота, яке використовується для підкріплення звичайних грошей. Щоб підвищити вартість банкнот, потрібно було постійно збільшувати виробничі потужності з видобутку золота. Особливість отримання BTC полягає у тому, що відбувається постійне ускладнення алгоритму розрахунків. Іншими словами, для генерації кожної нової монети потрібно більше часу та ресурсів.

Якщо для генерації перших Біткоїнів потрібно було лише задіяти звичайний комп'ютер, далі вимагалося збільшувати потужності системи шляхом дорожчого комп'ютерного устаткування. Через це сам процес назвали майнінгом, а його учасників – майнерами. За видобуток нових монет передбачено винагороду, яка видається у самій криптовалюті. Без спеціалізованих процесорів майнінг уже з 2013 року став нерентабельним. Витрати електроенергії перевищували заробіток від процесу.

Як відкрити рахунок для Bitcoin?

Стати частиною криптопроєкту в рази легше, ніж клієнтом банку. Перше, що вам потрібно зробити – налаштувати криптогаманець. Це спеціальна програма, за допомогою якої створюються адреси в мережі, а також здійснюються транзакції з надсилання та отримання активів. Щоб створити та керувати Біткоін-адресою, вам не знадобиться проходити складну верифікацію, яка передбачає завантаження особистих документів. Всього пару кліків і ви отримуєте готовий криптогаманець.

Адреси у Bitcoin-мережі можна порівняти з універсальним банківським рахунком. Розвиток протоколу у блокчейні першої крипти спричинив появу нових форматів адрес. Більшість із них є сумісними один з одною. Всі ці процедури ґрунтуються на криптографічних методах. При створенні нової адреси користувач отримує два ключі – публічний та приватний. Останній повинні знати тільки ви і більше ніхто. Транзакції в Біткоїн-мережі передбачають комісію, яка розподіляється між майнерами. Вони, в свою чергу, відповідають за підтвердження та виконання переказів.

Найдорожча валюта в світі: Біткоїн – фінансова піраміда?

Це найчастіше питання, відповідь на яке – ні. Фінансова піраміда обіцяє нереально високий заробіток та передбачає дохід учасників з урахуванням постійних залучень коштів. Тобто перші учасники піраміди заробляють із вкладень наступних. Як тільки надходження грошей слабшає або повністю зупиняється, то вся схема руйнується. І тоді прибуток дістається лише «обраним».

У свою чергу, криптовалюта не дає жодних гарантій вигоди для інвесторів. Єдина обіцянка крипти – ви отримуєте повний контроль над своїми фінансами. І навіть якщо враховувати, що попит з боку нових користувачів чи професійних інвесторів провокує зростання курсу Біткоіна до гривні та іншого фіату, то старі учасники не мають дивідендів з нових. Розподілена система роботи криптовалюти передбачає відсутність єдиного центрального органу, який міг би отримувати фінансову вигоду.

Чи правда, що Bitcoin – анонімний?

Це не зовсім коректна думка, оскільки головна монета надає лише псевдоанонімність. Рух грошей та поточний баланс на рахунку може подивитися будь-хто. При цьому складно встановити, кому належить рахунок. Але існує можливість відстежити IP-адресу відправника, навіть якщо вона не зберігається в блокчейні. Наприклад, доступ до подібних відомостей є у власників серверів деяких провайдерів криптогаманців.

Сьогодні є досить ефективні інструменти, за допомогою яких можна проаналізувати транзакції. Вони потрібні для того, щоб криптокомпанії могли визначити ступінь надійності контрагента. Таким чином вдається з'ясувати, чи задіяні гроші, які раніше використовувалися у незаконних фінансових операціях.

Зміцнення позицій крипти в Україні

За час війни цифрові валюти в Україні вийшли на новий рівень. Сьогодні у багатьох валютних обмінниках ви можете також зустріти курс Біткоіна на сьогодні та вартість інших видів криптовалют. Тепер багато обмінних пунктів пропонують конвертацію не лише доларів, євро на гривню та навпаки, а й обмін крипти на фіат та навпаки. Послуга з'явилися лише тому, що на неї є попит, що зріс із початком війни.

В 2022 році Україна посіла третє місце в рейтингу прийняття цифрових валют населенням. Перші два місця дісталися В'єтнаму та Філіппінам. Наразі понад 6,5 млн. українців є власниками криптоактивів. Аналітики також підтвердили, що у березні 2022 року обсяг торгівлі у гривні на відомих криптобіржах зріс. Це все сталося з цілком очевидних причин. Під час криз люди шукають захисний варіант активу. Багато хто віддав перевагу криптовалютам.

Як вирішується питання регулювання крипти в Україні?

Хоча більшість українців і знають, що таке крипта, та активно її використовують, все ж крипторинок у країні ще не працює повноцінно у легальному правовому полі. Президент 15 березня 2022 року підписав Закон України «Про віртуальні активи». Але він набуде чинності лише тоді, коли буде ухвалено зміни до Податкового кодексу щодо особливостей оподаткування з віртуальними активами. До того ж, такий Закон необхідний, щоб пройти повну адаптацію до європейських норм, прописаних у MiCA.

Незважаючи на всі обставини, простежується робота із закладання основ для формування та повноцінного функціонування крипторинку в нашій країні. Минулого року також ухвалили Закон «Про платіжні послуги». Він націлений на забезпечення кращого регуляторного середовища для фінтех-сектору, а саме платіжних послуг. Всі ці кроки суттєво полегшать процедури введення та виведення коштів на популярних серед українців криптобіржах: WhiteBIT, Binance, Kuna та ін.

Як регулюється криптовалюта у світі?

Сприятливий юридичний клімат для цифрових монет відзначається у більшості країн Східної Азії (крім Китаю). Саме Китай став однією з перших країн, яка наклала серйозні обмеження на криптогалузь. Ще 10 років тому було запроваджено заборону на проведення операцій з BTC у місцевих банках. А 2017-го закрили китайські криптовалютні біржі та заборонили ICO. 2021-го запровадили заборону на майнінг у багатьох регіонах КНР.

Криптотранзакції також заборонені у Марокко, Єгипті, Алжирі, Бангладеш, Непалі та Болівії. Є й такі країни, де діє формальний дозвіл на крипту, але не допускаються банківські операції у криптосфері. Наприклад, це стосується Канади, ОАЕ, Аргентини, Туреччини та ін.

Легальними криптовалюти є в ЄС, але їхній статус та порядок оподаткування залежить від конкретної країни. Наприклад, Біткоін – це розрахункова одиниця у Німеччині. Найпрогресивніше законодавство щодо крипти в ЄС спостерігається в Мальті та Естонії. Саме Мальта стала першою країною, яка у 2018 році запровадила детальну систему регулювання криптоіндустрії. Офіційно Bitcoin є платіжним засобом лише у Сальвадорі та Центральноафриканській Республіці. Теоретично всі бізнеси в цих країнах мають приймати Біткоїни нарівні з національної валютою. Позитивні новини щодо регулювання криптовалюти призводять до того, що курс BTC зростає. Це правило працює також і у зворотному напрямку.

Все дуже просто! Як приготувати натуральний дезодорант для чутливої шкіри

четвер, 26 вересень 2024, 23:10

Існує безліч рецептів приготування натурального дезодоранту, але цей цікавий тим, що в ньому, на відміну від інших, взагалі не використовується харчова сода, яка може викликати подразнення шкіри, передають Патріоти України. На сторінці Herbal Academy р...

А ви це знали? Скільки потрібно рухатися, якщо у вас сидяча робота - дослідження вчених

четвер, 26 вересень 2024, 18:48

Вчені підрахували, скільки вправ потрібно робити в день, щоб "компенсувати" сидячу роботу. Згідно з дослідженнями, до 40 хвилин фізичної активності щодня є правильним обсягом, щоб збалансувати 10 годин сидіння на місці, передають Патріоти України. Щопр...