Була неофіційним символом: Як таємне послання мала гранована склянка в СРСР і чому стала такою популярною

Гранована склянка була справжнім символом колективізму Радянського Союзу, вона об’єднала багато поколінь і стала невід’ємним елементом побуту кожної родини. Її використовували у їдальнях, кафе, потягах, на кораблях та офіційних заходах. Розповідаємо про історію створення гранованої склянки, посилаючись на матеріал ресурсу "Главред", яка її справжня символіка, чому саме 16 граней, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

Яка історія створення гранованої склянки

11 вересня 1943 року на скляному заводі у місті Гусь-Хрустальний було вперше виготовлено грановану склянку. Офіційно дизайн склянки приписують Вірі Мухіній, яка є авторкою монументальної композиції "Робітник і Колгоспниця", однак вона лише вдосконалила її форму.

Гранована склянка завдяки своїй простоті, зручності та міцності швидко здобула популярність. Напевно, не було жодної родини, підприємства чи установи, де б не використовували цю річ.

У чому символізм гранованої склянки

Згідно традиційної версії, грані склянки символізують кількість союзних республік (16), які входили до складу СРСР у 1943 році. А верхній обідок означав єдність усіх народів. Її було створено, щоб утвердити дух колективізму, вона стала неофіційним символом Радянського Союзу.

Насправді, грановану склянку випускали у різних варіантах, вона мала також 10 граней, однак це не впливало на стандартну ємність, яка становила 200 мл до обідка і 250 мл до країв.

Чому склянка з 16 гранями стала найпопулярнішою

Є декілька причин, чому популярною стала склянка, яка мала 16 граней, а не 10.

  1. Така склянка більш стійка, адже вона використовувалася у потягах і на кораблях.
  2. Легка та зручна у використанні.
  3. Не ковзала на рівній поверхні.
  4. Естетичний вигляд, символізм та унікальний дизайн.
  5. Багатофункціональність: її досі використовують для вимірювання сипучих та рідких продуктів.
  6. Зручність під час зберігання та транспортування.
Джерело: ТСН.ua

Справа не лише в швидкому сп'янінні: Чим небезпечне вживання алкоголю натщесерце

п’ятниця, 18 жовтень 2024, 11:22

Вживання алкоголю на голодний шлунок – це звичка, яка може здатися нешкідливою, проте вона несе серйозні ризики для здоров’я. Швидше сп'яніння, різкі коливання рівня цукру в крові та підвищений апетит можуть призвести до негативних наслідків, передають...

Була неофіційним символом: Як таємне послання мала гранована склянка в СРСР і чому стала такою популярною

п’ятниця, 18 жовтень 2024, 10:48

Гранована склянка була справжнім символом колективізму Радянського Союзу, вона об’єднала багато поколінь і стала невід’ємним елементом побуту кожної родини. Її використовували у їдальнях, кафе, потягах, на кораблях та офіційних заходах. Розповідаємо пр...