Чому не можна казати хлопчикам "чоловіки не плачуть" та як це впливає на тривалість життя

Українська експертка з дитячо-сімейних стосунків та психологиня Марія Сичинська поділилась своїми рекомендаціями, чи можна дозволяти хлопчикам плакати у 5-9 років. Вона зазначає, що батьки часто турбуються з цього питання і думають, що сльози можуть впливати на життєстійкість та мужність у дорослому житті, передають Патріоти України.

У дописі вInstagram фахівчиня розповідає, що насправді все це діє навпаки. Зокрема, впливає і на тривалість життя – ті хлопці, які плакали у дитинстві, живуть довше, порівняно з тими, хто свої емоції стримував. Також вона рекомендує батькам супроводжувати дитину у цьому процесі і стати опорою та підтримкою. Тоді у підлітковому віці юнаки краще адаптуються до багатьох життєвих випробувань.

"Вони це проживуть, відплачуть, приймуть – і тоді в дорослму житті їх це вже не буде так зачіпати, вони будуть значно більш життєстійкими", – говорить психологиня. Психотерапевтка Катерина Калиновська зазначає у The Village, що сльози – це природній спосіб вивільнити інтенсивні емоції і не тільки негативні, проте й позитивні, зокрема радість, захоплення, ніжність. За її словами, така реакція сприяє виділенню деяких нейропептидів, які вгамовують фізичний та психічний біль, допомагають нормалізувати стан та позбутись стресу.

Ірина Зарецька-Котруце, очільниця міжнародних таборів DEC Сamp, розповідає Освіторії, що хлопці схильні до переживань не менше за дівчат. Проте через стереотипи, які навʼязуються їм з дитинства, стає складно проявляти свої емоції, аби не бути "як дівчинка".

Фахівчиня запевняє, що найголовніше в ситуації, коли діти плачуть, створити атмосферу безпеки і дати зрозуміти, що сльози – це нормальний прояв емоцій. Вона радить батькам донести дитині, що тато й мама не будуть сміятися, засуджувати або дивитися спідлоба. За її словами, важливо навчити сина розуміти та демонструвати свої емоції без крайнощів.

Професор Вінгерхетс ділиться результатами свого дослідження і розповідає у Dailymail, що у дорослому віці на прояв сліз впливають також і гормони, зокрема, вони містять пролактин, який виробляє гіпофіз і пов'язаний з емоціями. Після статевого дозрівання у дівчат він стає вищим, а у хлопців навпаки знижується. Тож з часом хлопці починають частіше стримувати свої емоції.

Все дуже просто! Як приготувати натуральний дезодорант для чутливої шкіри

четвер, 26 вересень 2024, 23:10

Існує безліч рецептів приготування натурального дезодоранту, але цей цікавий тим, що в ньому, на відміну від інших, взагалі не використовується харчова сода, яка може викликати подразнення шкіри, передають Патріоти України. На сторінці Herbal Academy р...

А ви це знали? Скільки потрібно рухатися, якщо у вас сидяча робота - дослідження вчених

четвер, 26 вересень 2024, 18:48

Вчені підрахували, скільки вправ потрібно робити в день, щоб "компенсувати" сидячу роботу. Згідно з дослідженнями, до 40 хвилин фізичної активності щодня є правильним обсягом, щоб збалансувати 10 годин сидіння на місці, передають Патріоти України. Щопр...