Чому рис не виходить розсипчастим? Більшість господинь не знають ці тонкощі!

Правильно приготувати розсипчастий рис - це велике мистецтво. Професіонали роками збирали кулінарні хитрощі, і тепер ці поради доступні всім, передають Патріоти України

Крім того, щоб вибрати правильний сорт, необхідно підібрати правильну каструлю і дотриматись низки вимог у процесі готування.

Що залежить від сорту

Загалом відомо близько 7000 сортів рису. Але досить знати, що в залежності від способу обробки рис ділиться на шліфований та нешліфований, а також на пропарений.

Розсипчасті страви виходять з нешліфованого та пропареного рису.

Краще віддати перевагу довгозернистим сортам, який підійде як гарнір до м’яса, риби та овочів.

Середньозернистий гарний для різотто чи паельї, а круглі зерна гарні для каш, пудингів, для приготування суші чи крем-супів.

Що залежить від промивання

Рис не вийде розсипчастим, якщо перед приготуванням не промити крупу у холодній воді. Адже так видаляється зайвий крохмаль. А якщо замочити крупу на 30 хвилин, то можна скоротити час приготування і не розварити крупу.

Що залежить від каструлі

Рекомендується вибирати посуд з товстим дном. Так рис не злипнеться і не візьметься грудками. Тому ідеально підходить чавунна каструля з товстим дном.

Як правильно варити

Перші 3 хвилини рис вариться на сильному вогні, потім вогонь зменшується і страва готується ще 7 хвилин. Потім рис вимикається і доходить ще хвилин 10 під кришкою. Коли крупа вбирає всю рідину, це означає що рис готовий.

Перемішувати чи ні?

Не можна перемішувати рис у процесі приготування. Так виділяється крохмаль, через що крупа перетворюється на в’язку липку кашу.

Що робити з кришкою

Професіонали не рекомендують відкривати кришку доти, доки рис не буде повністю готовий. Тому краще брати посуд зі скляною кришкою.

А ви це знали? Що буде з організмом, якщо їсти гречку щодня

неділя, 15 червень 2025, 17:35

Якщо їсти гречку щодня, організм отримає як користь, так і можливі ризики, залежно від кількості, способу приготування та загального раціону, передають Патріоти України. Висновок: Їсти гречку щодня — не шкідливо, якщо вона є частиною збалансованого ра...

Не зашкодити серцю та суглобам: Чи корисний біг для людей за 60 років?

неділя, 15 червень 2025, 13:05

Після настання 60 років від занять бігом краще відмовитися і замінити їх іншою активністю, наприклад скандинавською ходьбою. Ця рекомендація є загальною настановою, яка базується на статистичному збільшенні ризиків з віком, згідно з Рекомендаціями ВООЗ...