Чи безпечна їжа з мікрохвильової печі? Експерти розвіяли міфи, у які багато хто вірить досі

Думки фахівців та експертів щодо шкоди та безпечності мікрохвильової печі сильно відрізняються. Деякі стверджують, що їжа після неї не тільки втрачає всі корисні властивості, але ще й стає небезпечною. Хтось навпаки рекомендує використовувати мікрохвильову піч, називаючи її абсолютно безпечним і практичним кухонним предметом, передають Патріоти України.

Принцип дії мікрохвильової печі

Під час роботи приладу всередині утворюються радіохвилі (частота 2,450 ГГц), що ведуть рух молекули води/цукору/жиру, внаслідок чого їжа нагрівається.

Як і будь-який електроприлад, мікрохвильова піч має випромінювання мікрохвиль. За своєю суттю воно схоже на випромінювання від електричних лампочок або радіоприймача, тобто абсолютно безпечно для життя та здоров'я. Більш того, від виходу мікрохвиль за межі приладу додатково захищає металевий короб усередині печі та металева сітка на дверцятах.

Чи безпечна їжа розігріта у мікрохвильовій печі

Їжа, розігріта в мікрохвильовій печі, так само безпечна, як і страви, приготовані більш звичними методами: смаження, варіння, запікання. Різниці у харчовій цінності немає.

Головна відмінність полягає в тому, що завдяки високій проникності мікрохвиль нагрівання страв прискорюється. Можуть виникати питання безпечності продуктів після розігріву в мікрохвильовій печі. Наприклад, нібито їжа після печі може бути радіоактивною.

Але радіоактивне випромінювання та електромагнітне випромінювання – це дві різні речі. Радіоактивним випромінюванням називають виділення елементарних частинок атомними ядрами під час їх поділу, а термін "радіація" стосується іонізуючого випромінювання (альфа, бета та гамма промені). Саме цей тип випромінювання і чинить руйнівний ефект для біологічних тканин

У свою чергу, електромагнітні хвилі мікрохвильової печі проходять через їжу наскрізь і потім гаснуть. Вони не накопичуються у продуктах, не залишають часточки на них і не руйнують структуру. Тому їжа після мікрохвильової печі не містить радіоактивних частинок.

Експерти стверджують, що розігрівати їжу в пластикових контейнерах, які не призначені для використання в мікрохвильовій печі, все ж не потрібно – це може виявитися небезпечним.

Не призначений для цього пластик при нагріванні виділяє токсичні речовини, які можуть потрапити до страв. Краще використовувати для розігріву в мікрохвильовій печі скляний або керамічний посуд.

Врожаю не буде! Названо сорти картоплі, які не рекомендують садити українцям

субота, 22 лютий 2025, 19:06

Є такі види картоплі, які експерти в жодному разі не рекомендують садити, бо врожаю можна де дочекатися, передають Патріоти України з посиланням на РБК. Не рекомендовано висівати картоплю, яка дала мало урожаю минулого сезону. Перед висаджуванням бульб...

Не робіть помилок! Коли лаврове листя може зіпсувати страву

субота, 22 лютий 2025, 17:28

Лавровий лист – одна з найпопулярніших спецій, яку додають у супи, тушковані страви та соуси. Його аромат глибокий і насичений, але неправильне використання може зіпсувати смак страви, зробивши її гіркою. Варто розібратись, коли саме слід додавати лавр...