Чи варто купувати квартири у житлових комплексах у Львові у 2022 році

Ринок нерухомості стрімко розвивається, і ціноутворення іноді змінюється несподіваним чином. Значний вплив має клас житлоплощі, адже новобудови з'являються щороку. Враховувати потрібно, зокрема призначення: для особистого проживання або як фінансову інвестицію.

Переваги житлових комплексів

Досвідчені підприємці вкладають гроші у преміальні будинки. Прикладом може бути житловий комплекс Компаньйон. Він розташований у тихому місці, але до центру Львова можна дістатися за 15 хвилин машиною. Навколо розгорнуто інфраструктуру, а територія обладнана підземним паркуванням, автономним опаленням, спортивними та дитячими майданчиками.

Ці моменти підвищують якість життя та, відповідно, орендну плату. Завдяки закритому двору та системі безпеки можна вільно гуляти та не турбуватися за дітей. Ландшафтний дизайн та оригінальне оформлення підвищують настрій.

Квартира в ЖК вигідніша з кількох причин:

  • Якісні матеріали та технології будівництва.
  • Комплексний підхід до організації простору.
  • Сучасне «відкрите» планування.
  • Обов'язкова наявність балконів та терас.
  • Закрита безпечна територія
  • Висока ліквідність інвестицій.
  • Висока орендна плата під час здачі житла.

Їх цінують за якість життя та загальну естетику житлового простору. Дизайнери використовують зміщення сучасних та традиційних стилів, європейські тенденції та правила. Головне – це єдина концепція, яка гармонійно вписується в навколишній простір.

Тенденція ціноутворення

У 2022 році Львів вважається одним із найвигідніших напрямків для вкладення в нерухомість. Крім міркувань безпеки, перевагою стане і ціна – вона впала на 6% у порівнянні з початком року. Для порівняння – у Києві вартість зросла на 3%.

Продаж відновився в більшості забудов міста і триває досить активно. Особливо популярними є віддалені від центру ЖК, там вже викуплено 80–90% пропозицій.

Вартість квадратного метра коливається від 20 до 70 тисяч гривень залежно від рівня облаштування. До тридцяти тисяч можна придбати житло без оздоблення, з голими стінами. У комплект входять кондиціонер, утеплення, шумоізоляція (варіативно) та індивідуальне опалення.

Далі йдуть престижніші версії – з готовим ремонтом, організованим обслуговуванням та системою безпеки. Інвестиції в такі пропозиції зросли, але трохи, на один відсоток. Далі прогнозують зниження ціни завдяки розширенню конкуренції – зараз будуються понад 200 нових будівель у різних ЖК. У більшості термін здачі заплановано на четвертий квартал 2022 року або перше півріччя 2023 року.

По районах ціноутворення розподіляється таким чином:

  • Галицький район (центр) – 75 тис. гривень (підвищення на 2,7%).
  • Залізничний – 50 тис. гривень (зменшення на 6,5%).
  • Личаківський – 50 тис. гривень (зниження на 4,9%).
  • Шевченківський – 43 тис. гривень (зниження на 4,7%).
  • Сихівський – 40 тис. гривень (зниження на 2,1%).

Більшість новобудов належать до класу «комфорт», де цінник приблизно 40–50 тисяч за квадратний метр. Забудовники наголошують, що вимоги до будівництва та планування території значно підвищилися, тому тепер до цієї категорії належать раніше «преміальні» квартири.

Найбільш вигідним вкладенням експерти називають житло з великою площею у будинках класу «комфорт». Сюди належать варіанти на 5+ кімнат та двоповерхові з мансардою. Вони мають усі переваги елітного житла, проте оцінюються за загальним рівнем забудови.

На економжитло витрати, навпаки, зросли та падати не збираються. Вкладатися в такі варіанти сьогодні не рекомендується, хіба що для свого проживання на тривалий термін. Різниця становить до двох тис. на м2, що суттєво змінює ситуацію на ринку.

Окупність вкладень

Існує два варіанти вкладення в первинну нерухомість: на стадії котловану та придбання вже готового житла. Другий несе менше ризиків, оскільки будівництво вже завершено та переходить у власність після підписання договору купівлі-продажу. Багато інвесторів віддають перевагу йому, оскільки прибутковість від цього не падає, а збільшення терміну окупності вартує зниження ризикованості.

Купівлю на стадії котловану частіше вибирають сім'ї, які за обмеженого бюджету бажають купити особисте приміщення для власної родини. У такому разі бажання отримати знижку в 30–35% значно впливає на підсумкове рішення. При виборі будинку потрібно врахувати кілька моментів:

  • дізнатися історію та досвід роботи забудовника;
  • вибрати квартал, де вже кілька будівель здані та заселені;
  • порадитися з юристом та перевірити запропонований договір.

Якщо забудовник перевірений і давно працює на ринку, то ризики зводяться до мінімуму. Проте не можна виключати раптового банкрутства чи зміни ситуації (перебої з постачанням). Тому однозначної відповіді немає, кожен вирішує окремо.

У вторинній нерухомості такого ризику немає. Житлова площа однозначно готова і вже випробувана як мінімум однією родиною. Однак тут можуть бути інші несподіванки:

  • погана робота комунікацій;
  • аварійний стан стін будівлі;
  • наявність інших прихованих дефектів.

Найчастіше в ній потрібно буде проводити косметичний ремонт, тому до бюджету потрібно закласти щонайменше 50 доларів на квадратний метр. При здачі в оренду це підвищує термін окупності, а орендна плата в середньому у 2-3 рази нижча від ЖК. Іноді ремонт перетворюється на капітальний. Але новий власник виявляє це вже після покупки.

Висновки

Вартість квартири на вторинному ринку приблизно дорівнює ціні житлоплощі в ЖК на стадії котловану. Але умови проживання та рівень оплати при здачі суттєво відрізняються. Покупцеві варто визначитися, чи готовий він до ризику та тривалого очікування. У майбутньому рівень цін деякий час падатиме, а потім суттєво зросте.

От у чому секрет! Названо спеції, які роблять гречану кашу найсмачнішою

субота, 18 травень 2024, 9:12

Гречану крупу можна перетворити на смачний гарнір, додавши просто трохи спецій. Смак стане оригінальним. Всі навіть будуть питати добавки. Поговоримо про це детальніше в статті. Для гречки є ряд спецій та приправ, які вам добре відомі, наприклад:. Вико...

Смакота! Найкраща швидка піца з лаваша за 15 хвилин

субота, 18 травень 2024, 8:52

Якщо дуже хочеться піци, а часу обмаль, приготуйте піцу з лаваша. Тонке тісто, стандартна начинка - і море задоволення від здійсненого бажання. Для приготування такої піци потрібно 2 круглих коржі лаваша, будь-яка ковбаса, кетчуп і твердий сир. Підгот...