Дачникам на замітку! Копати чи не копати - що робити з городом восени

Після насиченого літнього сезону на городників чекає ще одна процедура — перекопування землі. Але тепер усе частіше постає запитання: чи це дійсно потрібно робити восени? З'ясовуємо, передають Патріоти України

Підготовка грядок до майбутнього сезону — одна з найважливіших робіт восени. За зиму ґрунт насититься мінеральними речовинами, які вносять під час перекопування. Сніг насичує грядки вологою набагато швидше, а перекопаний ґрунт не ущільнюється. Як результат, навесні провести підготовку стає набагато простіше.

Перекопування ґрунту восени: плюси

Перекопування має чимало плюсів, деякі з яких очевидні, а інші — ні. Отже, чим корисна ця процедура саме наприкінці сезону:

  • під час перекопування простіше вносити різноманітні мінеральні й органічні добрива, розкислювати землю, водночас ефект від процедур підвищиться в рази;
  • у бур'янів не буде шансу на зимівлю, їхнє насіння також не зможе розвиватися, адже опиниться надто глибоко в ґрунті;
  • патогенні бактерії, шкідники та їхні личинки, опинившись на поверхні землі, швидко загинуть від холоду, впливу хімічних речовин чи вітру;
  • ґрунт стане пухкішим, водопроникним, тому краще просочиться вологою, а навесні ще й швидше прогріється;
  • так ви зможете очистити ділянку від бур'янів, каміння, листя, яке навесні може створювати проблеми.

Чому не потрібно перекопувати город восени: мінуси процедури

Однак незважаючи на всі переваги перекопування землі восени, ця процедура має і свої мінуси, зокрема:

  • ґрунт — це місце проживання великої кількості мікроорганізмів, деякі з них корисні і допомагають зберігати його родючість, але під час перекопування вони також опиняються на поверхні і можуть загинути;
  • є висока ймовірність, що насіння бур'янів все ж благополучно перезимує і проросте навесні.

Як правильно перекопувати ґрунт восени

Тут потрібно звертати увагу на те, яку культуру ви збираєтеся садити на грядці наступного року. Від цього залежить глибина перекопування:

  • для буряків, картоплі, гарбуза, моркви, петрушки і дині — до 25-30 см;
  • для огірків, томатів, редиски, перців і бобових — на 5-10 см.

Також бажано не перевертати шари ґрунту, а перекладати їх між собою. Коріння бур'янів забирайте. Якщо земля надто суха й кам'яниста, тоді вже треба перевертати пласти ґрунту. Для перекопування беріть лопату або культиватор.

ТОП-3 секрети ідеальних дерунів - хитрощі досвідчених кулінарів

четвер, 21 листопад 2024, 18:14

Ознакою ідеальних дерунів служить рум’яна скоринка зовні, яка приховує м’яку та соковиту основу, передають Патріоти України. Досвідчені кухарі розповіли про кілька секретів ідеальних дерунів, які не встигнуть навіть затриматись на столі. Важливо не пер...

А ви це знали? Чи потрібно знімати пінку з м'яса під час варіння

четвер, 21 листопад 2024, 16:56

Якщо ви хоча б раз готували бульйон з м'ясом, ви помічали, що на поверхні води з'являється пінка. Одні її знімають, інші залишають як є. Тож давайте розбиратися, чи потрібно прибирати пінку з м'яса під час варіння, передають Патріоти України з посиланн...