Терміни зберігання насіння овочів, як визначити схожість насіння культур, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.
Напевно кожний дачник має "стратегічні" запаси насіння — що залишилося з минулих сезонів, щоб було колись зібрано власноруч. Часто-густо такий посівний матеріал зберігається роками. І чим довше він зберігається, тим гіршими стають його посівні властивості.
Важливо: різні культури мають різні схожості. У деяких вона висока протягом декількох років, в інших – суттєво знижується з кожним роком. Є рослини, які мають низьку схожість від природи.
Тому важливо перевірити насіння на схожість заздалегідь, щоб встигнути проростити насіння та підрахувати кількість отриманих сіянців.
Насамперед слід вручну відбракувати дрібне, зламане, порожнє насіння. Потім відбирають з десяток насінини великої чи середньої фракції та розпочинають визначення схожості.
Підсолена вода допоможе визначити якість посівного матеріалу. Насіння поміщують у соляний розчин, на літр води – чайна ложка солі, та залишають на 2-3 години. Насіння, що спливе, залишиться на поверхн,і є низькоякісним з низькою схожістю. Те, що осяде на дні, потрібно промити, просушити, якщо не передбачається сіяти вже зараз, або замочити та розпочинати посів.
Каліброване насіння поміщають у неглибоку місткість на вологу тканинну або паперову серветку. Місткість накривають плівкою або кришкою, але вона обов'язково повинна провітрюватися. Обов'язково потрібно контролювати вологість, щоб серветка не пересихала.
Найкраще цей варіант підійде для великого насіння таких культур як квасоля, горох, кавун, кабачки. Замість тирси можна використовувати інші вологомісткі субстрати: кокосовий ґрунт, вермікуліт. Зволожений матеріал розподіляють по дну місткості шаром 2 см. Насіння розкладають рівномірно, відступаючи 1-2 см один від одного. Зверху знову засипають тирсою або іншим субстратом та поміщають на пророщування.
Терміни схожості можуть змінюватися, якщо порушуються умови зберігання насіння, зокрема належна вологість та температура.
Чай у пакетиках давно став зручним варіантом для швидкого заварювання. Достатньо просто занурити пакетик у гарячу воду – і ароматний напій готовий. Проте багато хто робить поширену помилку, механічно відтискаючи пакетик ложкою або притискаючи його до с...
Вишня є однією з найпопулярніших садових культур, адже її соковиті плоди не тільки смачні, а й корисні. Вони чудово підходять як для свіжого споживання, так і для заморожування чи консервації. Проте не кожному садівникові вдається отримати щедрий і сол...