Давно пора відмовитися! Популярні напої, які можуть завдати шкоди вашому здоров'ю

Більшість із нас протягом дня п'ють щось, щоб вгамувати спрагу та уникнути зневоднення. Зазвичай це вода, але іноді ми обираємо щось інше для задоволення, передають Патріоти України.

Навіть деякі напої, які здаються корисними, можуть завдати шкоди здоров'ю. Видання eatthis.com опублікувало 5 напоїв, які, згідно з науковими дослідженнями, можуть принести більше шкоди, аніж користі.

Фруктовий сік

Якщо ви любите випити склянку фруктового соку на сніданок, це може бути не найкращим вибором для вашого здоров'я. Дослідження 2019 року, опубліковане в JAMA Network, показало, що порція фруктового соку підвищує ризик смертності на 24%. Дослідники з Корнельського університету, Університету Еморі та Університету Алабами спостерігали за 13 440 дорослими протягом шести років і виявили, що щоденне споживання соку підвищує ризик серцевих захворювань, навіть якщо він містить вітаміни та фітонутрієнти.

Енергетичні напої

Енергетичні напої надають швидкий заряд енергії завдяки високому вмісту кофеїну. Енергетичні напої містять до 120 міліграмів кофеїну. Через це вони можуть викликати серйозні проблеми зі здоров'ям, такі як підвищений стрес, агресивна поведінка, зловживання алкоголем чи сигаретами, високий артеріальний тиск, ризик ожиріння та діабету 2 типу, погана якість сну та подразнення шлунку.

Кава

Любителі кави знають, як легко можна перебрати з кількістю. Проте вживання шести і більше чашок кави на день може підвищити ризик серцево-судинних захворювань. Дослідження 2019 року, опубліковане в журналі Clinical Nutrition, виявило, що тривале споживання великої кількості кави збільшує кількість ліпідів у крові через сполуку "кафестол", яка підвищує рівень холестерину. Кафестол присутній у нефільтрованих напоях, таких як френч-прес, турецька та грецька кава, а також в еспресо.

Чай з живокосту

Чай з живокосту може бути шкідливим через високий вміст піролізидинових алкалоїдів, які пошкоджують печінку. Дослідження 2004 року показало, що споживання такого чаю може призвести до токсичності печінки. Дослідження 2018 року також виявило, що ці алкалоїди взаємодіють з печінкою і можуть мутувати її ДНК та викликати рак. У 2001 році Управління з контролю за харчовими продуктами рекомендувало прибрати чай з живокосту з ринку.

Бурбон

Алкогольні напої можуть бути як корисними, так і шкідливими для вашого здоров'я. Якщо ви обираєте міцний алкоголь, як-от бурбон, то ризикуєте отримати сильніше похмілля. Дослідження 2010 року виявило, що похмілля було на 36% гіршим у тих, хто п'є бурбон, у порівнянні з горілкою. Це пов'язано з наявністю конгенерів – речовин, які додають алкоголю смаку, але можуть викликати похмілля. Щоб уникнути цього, обмежте споживання бурбону.

А ви це знали? Чи справді банани допомагають схуднути

субота, 27 липень 2024, 13:15

Незалежно від того, чи це теплий шматочок бананового хліба, корисний смузі чи просто перекус перед тренуванням, банани можуть стати смачним і поживним доповненням до вашого раціону. Вони багаті на важливі речовини, такі як харчові волокна, вітаміни B6 ...

Лише спробуйте! Такі котлети ви ще не готували - з риби, рису та моркви

субота, 27 липень 2024, 12:12

Звичайні рибні котлети всі добре знають. І те що їх можна подати з рисом на гарнір теж. А от рецепт приготування, де все це разом поєднано, знають не всі. Пропонуємо спробувати приготувати рибні котлети з рисом та морквою, бо котлети виходять ніжні та ...