З настанням весни, коли пробуджується природа, ми починаємо доглядати за кущами, деревами і рослинами в саду. Які дерева не варто обрізати, щоб не нашкодити - читайте в матеріалі ТСН.ua, передають Патріоти України.
Поки на гілочках не з'явилося листя, не проводять обрізання слив, вишень, черешень, персика, аличі, мигдалю і абрикоса. Ці плодові дерева можна обрізати лише тоді, коли вони вийшли зі стану спокою. Якщо ж не прислухатися до цієї поради — пошкодите.
Фахівці радять проводити обрізання лише після закінчення періоду вегетації, але до початку набухання бруньок. Взагалі краще робити це восени, а не навесні.
Також варто звернути увагу на те, де розташовуються плодові бруньки на деревах. Наприклад, обрізати вишні не рекомендовано, адже бруньки в них розташовані на кінчиках гілок. А ось черешню, персик, абрикоси можна обрізати після закінчення вегетації. Вони ростуть досить швидко, тому їх рекомендовано регулярно вкорочувати, інакше буде мало урожаю. Також обрізають і високорослі яблуні.
Навіть якщо плодові дерева були висаджені восени, перше обрізання проводять саме навесні. Укорочують, як правило, скелетні гілки, а вже потім формують верхівку. Потужні гілки радять обрізати на 1/3, слабкі — на 1/2, а непотрібні — на кільце. В молодих дерев в перші роки після висаджування необхідно прибирати вертикальні гілки.
Обрізання потрібно починати з літніх сортів, поступово переходячи до пізньостиглих.
Час для санітарного догляду за яблунями — осінь. Обрізання садівники проводять після початку листопада, але до перших заморозків. Це потрібно, щоб зрізи встигли зажити і вступити в зиму підготовленими. А ось весняне обрізання може тільки нашкодити деревам.
Згідно з недавнім дослідженням, постійний режим сну може знизити ризик серцево-судинних захворювань та інсульту - навіть якщо пацієнт генетично схильний до них. А ось непостійний режим сну порушує циркадний ритм - внутрішній годинник організму, що роби...
Вживання червоного м'яса викликає суперечливі думки серед дієтологів. Зокрема, деякі вважають його небезпечним через ризик розвитку раку та інших хвороб, а інші вказують, що при помірному вживанні воно може бути частиною здорового харчування, передають...