З настанням весни, коли пробуджується природа, ми починаємо доглядати за кущами, деревами і рослинами в саду. Які дерева не варто обрізати, щоб не нашкодити - читайте в матеріалі ТСН.ua, передають Патріоти України.
Поки на гілочках не з'явилося листя, не проводять обрізання слив, вишень, черешень, персика, аличі, мигдалю і абрикоса. Ці плодові дерева можна обрізати лише тоді, коли вони вийшли зі стану спокою. Якщо ж не прислухатися до цієї поради — пошкодите.
Фахівці радять проводити обрізання лише після закінчення періоду вегетації, але до початку набухання бруньок. Взагалі краще робити це восени, а не навесні.
Також варто звернути увагу на те, де розташовуються плодові бруньки на деревах. Наприклад, обрізати вишні не рекомендовано, адже бруньки в них розташовані на кінчиках гілок. А ось черешню, персик, абрикоси можна обрізати після закінчення вегетації. Вони ростуть досить швидко, тому їх рекомендовано регулярно вкорочувати, інакше буде мало урожаю. Також обрізають і високорослі яблуні.
Навіть якщо плодові дерева були висаджені восени, перше обрізання проводять саме навесні. Укорочують, як правило, скелетні гілки, а вже потім формують верхівку. Потужні гілки радять обрізати на 1/3, слабкі — на 1/2, а непотрібні — на кільце. В молодих дерев в перші роки після висаджування необхідно прибирати вертикальні гілки.
Обрізання потрібно починати з літніх сортів, поступово переходячи до пізньостиглих.
Час для санітарного догляду за яблунями — осінь. Обрізання садівники проводять після початку листопада, але до перших заморозків. Це потрібно, щоб зрізи встигли зажити і вступити в зиму підготовленими. А ось весняне обрізання може тільки нашкодити деревам.
Токсичні люди часто маскуються під друзів або колег, але їх видають певні слова та фрази, передають Патріоти України. 1. «Це твоя вина» Вони перекладають відповідальність на інших, аби маніпулювати ситуацією. 2. «Я просто жартую» Це виправдання для о...
Мікрохвильова піч - зручний пристрій, але деякі продукти і матеріали небезпечно нагрівати, передають Патріоти України. 1. Яйця у шкаралупі Нагрівання цілого яйця у мікрохвильовці може призвести до вибуху через накопичення пари всередині. 2. Металевий ...