Дешевий засіб проти раку? Популярна спеція блокує розвиток пухлин

Британські науковці виявили, що куркума-— популярна приправа, може стати природною зброєю у боротьбі з раком кишечника, передають Патріоти України.

Дослідження Університету Лестера показало, що куркумін — активна речовина, яка надає куркумі яскравого помаранчевого кольору — блокує ріст ранніх ракових клітин у кишечнику та перетворює їх на менш агресивні.

«Куркумін "відключає" білок, необхідний клітинам для поширення. Це може запобігти виникненню пухлин», — йдеться у публікації журналу Cancer Letters.

Вчені провели лабораторні досліди на тканинах кишківника, а також тести на мишах із навмисно викликаними пухлинами. Результати:
зменшення росту пухлин,
продовження тривалості життя тварин.

Але скільки куркуми треба з’їсти?

Добова доза, еквівалентна використаній у дослідженні, — 1,5–2 г чистого куркуміну
Вміст куркуміну в куркумі — лише 2–5%
Це означає, що для такої дози треба з’їсти 40–100 г куркуми на день — що нереалістично з їжею, тому використовують концентровані добавки.

Куркума вважається безпечною, нетоксичною та доступною — і потенційно може стати ідеальним елементом профілактики раку, особливо для тих, хто в групі ризику.

У Великій Британії щороку діагностують близько 44 000 випадків раку кишечника. Це приблизно 1 людина кожні 12 хвилин.

Проте Cancer Research UK попереджає: хоча результати перспективні, потрібні масштабніші дослідження, аби офіційно підтвердити дієвість куркуміну в лікуванні чи профілактиці раку у людей.

Як бути щасливим? ТОП-10 простих звичок, які реально змінюють життя

четвер, 4 грудень 2025, 17:15

Мрієте про щастя, яке не залежить від обставин, а живе у вас щодня? Щастя - це не вічний стан, а здатність бачити хороше в простих моментах. Щасливі люди не мають менше проблем, вони просто дивляться на них інакше — з вдячністю, надією та позитивним на...

Все просто! Як зробити солодкими кислі мандарини

четвер, 4 грудень 2025, 16:50

Кислі мандарини взимку – звична проблема, навіть коли плоди виглядають ідеально. Часто вони потрапляють на полиці недозрілими, тому мають яскравий аромат, але недостатньо солодкий смак. Викидати їх не потрібно, адже є прості способи покращити смак уже ...