Дієтологи назвали 7 найкращих овочів, які допоможуть зменшити запалення в організмі

Щоб підтримувати здорову іменну систему, здоровий кишківник і зменшити ризик появи небажаного запалення в організмі, важливо мати в раціоні протизапальні продукти, що містять антиоксиданти та клітковину, передають Патріоти України.

Не всі запалення є ворогами. Гостре запалення допомагає вашому організму боротися з різними інфекціями, на відміну від хронічного запалення. Воно зберігається протягом тривалого часу і може бути спричинене різними чинниками, такими як невилікуване захворювання, погане харчування або сон, а також токсичний стрес. "Хронічне запалення, що виникає внаслідок впливу цих тригерів, може створити середовище для виникнення захворювань", — каже дипломована лікарка-дієтологиня Дженіс Чоу. Про це пише Real Simple.

Антиоксиданти допомагають нейтралізувати вільні радикали, які з'являються під час постійного впливу негативних чинників довкілля, як-от алкоголь, забруднене повітря, стрес, — пояснює докторка медичних наук, дипломована дієтологиня Енні Заппулла.

"Надмірна кількість цих нестабільних молекул може спричинити довгострокове ушкодження наших клітин, і існують теорії, що такого роду клітинні ушкодження можуть призвести до хронічних захворювань", — каже Чоу. За її словами, деякі вітаміни, мінерали та рослинні сполуки, звані поліфенолами і каротиноїдами, виконують антиоксидантні функції в організмі.Дослідження показують, що клітковина допомагає зменшити хронічне запалення в організмі. Один зі способів, за допомогою якого клітковина може домогтися цього, підтримувати рівень pH кишечника, сприяючи зменшенню кількості запальних молекул. Існує багато поживних овочів, що містять клітковину й антиоксиданти, які потрібно регулярно додавати до свого раціону.

Хрестоцвіті овочі

Хрестоцвіті овочі — це броколі, пекінська капуста, качанна капуста, брюссельська капуста, мангольд, крес-салат, листова капуста і цвітна. Усі вони багаті клітковиною та антиоксидантами: вітамінами С, Е і А, флавоноїдами і, особливо, фітохімічною речовиною (рослинним хімікатом) під назвою сульфорафан, каже Чоу. Сульфорафан допомагає зменшити запалення за рахунок зниження рівня цитокінів в організмі.

Цибуля та часник

Цибуля та часник надають стравам неповторного смаку та аромату, але крім цього вони також дуже корисні для здоров'я людини. За словами Чоу, цибуля та часник лише є хорошими джерелами клітковини, а й містять антиоксиданти у формі вітаміну С, вітаміну А та поліфенолу, що називається фенольною кислотою. "Часник також містить компоненти сірки, які також можуть зменшити запалення", — додає Заппулла.

Темна листова зелень

Темна листова зелень надзвичайно багата на клітковину та антиоксиданти. За словами дієтологів, антиоксиданти, які вона містить, включають вітамін С, вітамін А, каротиноїди, такі, як лютеїн і бета-каротин, а також поліфеноли, такі, як кверцетин. Вимовте фразу "темна листова зелень", і, найімовірніше, ваш розум миттєво уявить шпинат, капусту і мангольд — і це чудовий вибір. Але Заппулла закликає час від часу виходити за рамки цієї класичної зелені.

"Мікрозелень, яка являє собою незрілу версію шпинату, капусти або броколі, насправді містить у 40 разів більше поживних речовин, ніж їхні аналоги", — зазначає Заппулла. То чому б не посипати ними свою їжу для підвищення поживної цінності.

Фіолетова кукурудза

Яскравий фіолетовий колір цього овоча зумовлений поліфенолом під назвою антоціанін, каже Чоу, і деякі дослідження показують, що це надає фіолетовій кукурудзі додаткових антиоксидантних властивостей порівняно зі звичайною жовтою. У кожному з солодких і соковитих зерен цього сорту кукурудзи також містяться й інші антиоксиданти, як-от вітаміни С, Е і В2, які також є чудовим джерелом клітковини.

Помідори

Помідори також є овочем із високим вмістом клітковини та антиоксидантів. "Помідори, можливо, єдиний овоч, у якому є всі три види каротиноїдів, лікопін, альфа- і бета-каротини, а також лютеїн", — каже Чоу. Вони також багаті на вітамін С. І Заппулла, і Чоу радять додавати до свого раціону приготовані помідори, оскільки лікопін стає доступнішим для засвоєння організмом, коли ви під час приготування використовуєте олію.

Перець

"Будь-який сорт перцю, чи то болгарський перець, чи то перець чилі, є чудовим джерелом антиоксиданту, вітаміну С і поліфенолу під назвою кверцетин", — каже Заппулла. "Червоний, зелений, помаранчевий і жовтий болгарський перець також містять інші антиоксиданти, як-от вітамін Е, В2 і каротиноїд, званий бета-каротином, та багаті на клітковину", — додає Чоу.

Гриби

Будь то портобелло або білі печериці, ці їстівні гриби мають протизапальні властивості. За словами Чоу і Заппулли, вони містять антиоксиданти, як-от селен, вітаміни B2, B3, поліфеноли, звані фенольною кислотою, і флавоноїди, а також вони багаті на клітковину.

Все дуже просто! Як приготувати натуральний дезодорант для чутливої шкіри

четвер, 26 вересень 2024, 23:10

Існує безліч рецептів приготування натурального дезодоранту, але цей цікавий тим, що в ньому, на відміну від інших, взагалі не використовується харчова сода, яка може викликати подразнення шкіри, передають Патріоти України. На сторінці Herbal Academy р...

А ви це знали? Скільки потрібно рухатися, якщо у вас сидяча робота - дослідження вчених

четвер, 26 вересень 2024, 18:48

Вчені підрахували, скільки вправ потрібно робити в день, щоб "компенсувати" сидячу роботу. Згідно з дослідженнями, до 40 хвилин фізичної активності щодня є правильним обсягом, щоб збалансувати 10 годин сидіння на місці, передають Патріоти України. Щопр...