Щоденне споживання близько двох чашок (приблизно 500 грамів) фруктів та овочів може значно сповільнити розвиток хронічних захворювань нирок, знизити артеріальний тиск і зменшити ризик виникнення серцево-судинних захворювань, передають Патріоти України
Це пов'язано зі здатністю рослинних продуктів знижувати кислотність в організмі, йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі American Journal of Medicine, пише EverydayHealth.
Вчені мали на меті з'ясувати, чи допомагає зниження кислотності в організмі покращити показники ниркових захворювань.
Тваринні продукти підвищують кислотність організму, тоді як фрукти та овочі навпаки – мають лужний ефект. Щоб підтримувати баланс, нирки повинні виводити надлишок кислоти з крові через сечу.
Дослідження показало, що збільшення споживання рослинних продуктів зменшує навантаження на нирки та покращує загальний стан організму. Вчені розділили учасників з високим артеріальним тиском та ознаками ниркових захворювань на три групи:
Щоденне споживання близько двох чашок (приблизно 500 грамів) фруктів та овочів може значно сповільнити розвиток хронічних захворювань нирок, знизити артеріальний тиск і зменшити ризик виникнення серцево-судинних захворювань.
Водночас у людей з першої групи також змінилися показники серцевого здоров'я: знизився рівень холестерину, зменшився індекс маси тіла та нормалізувався артеріальний тиск. Крім того, учасникам цієї групи знадобилося менше ліків.
"Фрукти та овочі повинні бути основою в лікуванні гіпертонії, а ліки – додатковими засобами. У нашому дослідженні учасники, які споживали фрукти та овочі, мали нижчий артеріальний тиск, кращий стан нирок та серця, вживаючи менші дози ліків", – говорить дослідник Дональд Е. Вессон.
Доктор Крістофер Гарднер, який не брав участі в дослідженні, зазначає, що зниження кислотності за допомогою рослинної дієти корисне для здоров'я нирок і серця.
"Вражає тривалість дослідження – п'ять років, а не кілька тижнів чи місяців. Це свідчить про довгострокові зміни, які дають довготривалі результати", – каже він.
Гарднер додає, що лікарі часто не знають, як правильно консультувати пацієнтів щодо харчування. Однак рекомендації щодо збільшення споживання овочів і фруктів є простими та ефективними.
Найкраще радити, що їсти, а не чого уникати. Учасники нашого дослідження просто замінили менш корисні продукти, як-от оброблене м'ясо, фруктами та овочами", – підсумовує Вессон.
Розмороження холодильника – це важливий процес, який впливає на ефективність роботи приладу та збереження продуктів. Багато хто нехтує правильним доглядом, що призводить до передчасного зносу техніки. Редакція FoodOboz розповість про основні помилки пр...
Щоб не відчувати сильну втому та занепад сил у тілі після обіду, допоможуть корисні перекуси. Експерт назвала продукти, які варто їсти о 13:00 для кращого самопочуття, передають Патріоти України з посиланням на сайт The Mirror. Важливо їсти збалансова...