Популярний гарячий напій може принести багато користі для здоров’я, включаючи зниження артеріального тиску та покращення роботи мозку. Цей освіжаючий напій не тільки корисний, а й недорогий., передають Патріоти України.
За словами дієтолога доктора Емми Дербішир із Консультативної групи з чаю (TAP), м’ятний чай має низку корисних властивостей, які підтримують наше здоров’я та благополуччя.
Вона пояснила: «М’ятний чай або чай із курчавої м’яти не лише дарує освіжаючий смак, але й має ряд властивостей, що допомагають зміцнити мозок, серцево-судинну систему і регулювати рівень цукру в крові».
Її слова підтверджує нове дослідження TAP «Огляд механізмів дії та потенційної користі для здоров’я чаю з перечної і колосистої м’яти». Аналізуючи наявні дослідження, у ньому йдеться, що цей чай може допомогти підтримати здоров’я мозку, нормалізувати кров’яний тиск і контролювати рівень цукру.
Доктор Дербішир пояснює, що м’ятний чай містить активні сполуки, такі як розмаринова кислота і ментол, які мають протизапальну дію на мозок. «Декілька досліджень показали, що настої м’ятного чаю можуть покращувати пам’ять, концентрацію та когнітивні функції», — додає вона.
В одному з рандомізованих контрольованих досліджень було доведено, що перечна м’ята покращує когнітивні здібності у здорових дорослих, а в іншому — знижує розумову втому. Таким чином, регулярне вживання м’ятного чаю може забезпечити організм біоактивними речовинами, що сприяють ясності розуму та покращенню настрою.
Доктор розповіла, що в м’яті містяться судинорозширювальні сполуки, які можуть допомогти розслабити кровоносні судини. «Дослідження показали, що перечна м’ята може знижувати систолічний і діастолічний тиск, ймовірно, за рахунок впливу на кальцієві канали в гладких м’язах судин».
Крім того, заспокійливий ефект м’яти допомагає зменшити стресові коливання тиску. Вживання м’ятного чаю без кофеїну може стати м’якою підтримкою для серцево-судинної системи в комплексі з іншими здоровими звичками.
Одне з досліджень в Університеті Центрального Ланкашира показало, що учасники, які пили настій перечної м’яти (50 мкл на 100 мл води двічі на день протягом 20 днів), мали значне зниження артеріального тиску і рівня тригліцеридів порівняно з контрольною групою.
М’ятний чай також може бути корисним для людей із діабетом або предіабетом.
«Попередні дані свідчать, що м’ята сприяє кращому метаболізму глюкози», — говорить доктор Дербішир. Настої з перечної м’яти покращують чутливість до інсуліну і знижують рівень глюкози в крові натще, ймовірно, завдяки впливу на ферменти, що беруть участь у перетравленні вуглеводів.
Хоча потрібні додаткові дослідження, включення м’ятного чаю у збалансований раціон може стати корисним доповненням для людей із діабетом 2 типу чи інсулінорезистентністю. Раніше було показано, що поліфеноли в екстракті листя м’яти можуть запобігати утворенню шкідливих продуктів глікації, пов’язаних із діабетом.
«М’ятний чай не є ліками, проте його нейропротекторні, судинорозширювальні та антидіабетичні властивості роблять його багатообіцяючим природним засобом. Його заспокійливий ефект також робить його простим і безкофеїновим доповненням до щоденної оздоровчої рутини», — підсумувала доктор Дербішир. На момент написання статті коробка з 40 пакетиками м’ятного чаю коштувала близько £1,75 в Tesco — приблизно 4 пенси за чашку.
Лимонна вода вже давно стала класикою здорового харчування. Проте існує безліч інших натуральних добавок, які не лише покращують смак води, а й підтримують здоров’я. Кориця, імбир, м’ята, розмарин, меліса або кардамон - кожна з цих спецій і трав має ун...
Здається, у кожного є своя, але однаково тверда думка про модне взуття під назвою крокси: або ви їх обожнюєте і маєте не одну пару, або просто ненавидите, передають Патріоти України. А що кажуть лікарі-ортопеди? Чи корисні крокси для ваших ніг, чи вони...