Гімалайська чи звичайна? Експерт пояснив, яка сіль краща для здоров'я

Сіль в Україні представлена у магазинах багатьма видами. Серед них є і дорога - гімалайська, ціна на яку дуже "кусається". Чи варто переплачувати за неї, чи можна купувати звичайну йодовану сіль, передають Патріоти України з посиланням на публікацію тренера та експерта з харчування зі Львова Віктора Мандзяка у Facebook

Яка сіль корисніша?

Усі ми знаємо, що сіль шкідлива. Але шкідлива не сіль, а її надлишок. Надлишок – це більше 5 грамів на добу. "Бізнесмени харчової промисловості, знаючи про нашу природну потяг до солоного, штовхають її в продукти більше, ніж потрібно для здоров'я, але саме стільки, щоб нам хотілося купити їхню продукцію ще й ще. Нічого особистого, бізнес", - написав Віктор.

Гімалайська сіль славиться величезною кількістю мінералів. Але якщо взяти у відсотковому співвідношенні на 5 грамів - то їхня кількість мізерна.

"На тлі мінералів, що містяться в гімалайській солі, вигідно виділяється кальцій, його там найбільше (якщо не враховувати натрій і хлор, які і є кухонною сіллю). У кілограмі гімалайської солі 4 грами кальцію це вчетверо більше, ніж денна норма. нехитрою математикою ми дізнаємося, що в денній нормі гімалайської солі 20 мг кальцію. Отже, гімалайська сіль покриває 1/50 частину потреби в кальції людини", - зазначив експерт.

Мандзяк повідомив, що гімалайська сіль та звичайна сіль дають організму необхідні натрій та хлор. "Гімалайська сіль - це гра, яка не варта свічок, або гроші на вітер. Це маркетинг помножений на людську непоінформованість", - вважає він.

Яку сіль вживати?

На думку Віктора, якщо ви переймаєтеся своїм здоров'ям, то вживайте йодовану сіль. "Йоду нам потрібно зовсім мало - дві-три сотні мікрограм, але в нашому регіоні зі звичайної їжі задовольнити навіть цю мізерну кількість досить важко, тому йодована сіль - розумне рішення", - резюмував експерт з харчування.

А ви це знали? Коли треба солити картоплю під час смаження

субота, 27 липень 2024, 21:12

Хочете картоплю зі смачною золотою скоринкою? Для цього треба не тільки правильно обробити саму картоплю, а й своєчасно її солити, щоб не було ефекту вареного овоча, передають Патріоти України. У вас вийде хрумка скоринка, якщо ви посолите картоплю піс...

Лише спробуйте! Ось що слід пити на ніч, щоб швидко схуднути і позбутися живота

субота, 27 липень 2024, 17:48

Аби позбутися зайвої ваги без жодних зусиль, дієтологи рекомендують включити до раціону ці корисні напої, але варто пам’ятати, що вони не замінять повноцінного харчування, передають Патріоти України. Розповідаємо, які напої треба пити на ніч, щоб зайві...