Городникам на замітку! Як захистити капусту від попелиці, слимаків і листоїда - допоможе один перевірений аптечний засіб

Після того, як ви висадите капусту в ґрунт, вона опиниться під прицілом шкідників - попелиці, слимаків, листоїда, білокрилки та інших, яким капуста до смаку. Щоб зберегти врожай, потрібно знати методи боротьби із цими істотами, передають Патріоти України.

На допомогу прийде один ефективний копійчаний засіб, який є у кожного вдома в аптечці. Найчастіше дачники використовують для обробки капусти тютюновий пил, мелений гіркий перець чилі, золу, березовий дьоготь, клейові пастки, ефірні олії, водні та спиртові витяжки з різних лікарських рослин. Однак найефективнішим городники називають водний розчин валеріани.

Як приготувати засіб від шкідників?

Розчиняємо у 1 л чистої води 1 ст. л. будь-якого рідкого мила. Для посилення ефекту фахівці радять використовувати зелене мило, що має інсектицидні властивості, або сірчано-дьогтярне. Додаємо в мильний розчин 1 ст. л. спиртової настойки валеріани лікарської (15 мл).

Рідину, що вийшла, переливаємо в ручний пульверизатор і обприскуємо нею капустяне листя з обох сторін. Перший раз обробку проводимо на стадії формування другого та третього справжнього листа або через 3-4 дні після висадки розсади на постійне місце.

Коли качани капусти вже зав'язалися і набирають масу, капустяні кущі набагато менш уразливі для комах і молюсків, ніж молоді сіянці, що не зміцніли. Тому обробка їх валеріаною буде вже не так потрібна. Крім капусти, розчином валеріани можна обробляти ріпу, редис, салат та інші культури

Варто знати! Як розпізнати авітаміноз та які продукти можуть відновити ресурси організму

вівторок, 9 грудень 2025, 19:20

Нестача вітамінів взимку істотно змінює людину. Якщо в організмі не вистачає мікроелементів, необхідних для нормального обміну речовин, людина може відчувати потяг до гірких, гострих, солодких або, навпаки, солоних страв. Також подібні зміни смаку можу...

Найпоширеніша помилка під час приготування вареників: Чому вони лопаються

вівторок, 9 грудень 2025, 18:15

Грудень - час, коли кухні перетворюються на справжні майстерні. Стіл завалений мисками з начинкою та рядами вареників, що чекають своєї черги. Здається, все йде за планом: тісто м’яке, начинка ароматна, але вареники лопаються під час варіння. Замість п...