Городникам на замітку! Як захистити капусту від попелиці, слимаків і листоїда - допоможе один перевірений аптечний засіб

Після того, як ви висадите капусту в ґрунт, вона опиниться під прицілом шкідників - попелиці, слимаків, листоїда, білокрилки та інших, яким капуста до смаку. Щоб зберегти врожай, потрібно знати методи боротьби із цими істотами, передають Патріоти України.

На допомогу прийде один ефективний копійчаний засіб, який є у кожного вдома в аптечці. Найчастіше дачники використовують для обробки капусти тютюновий пил, мелений гіркий перець чилі, золу, березовий дьоготь, клейові пастки, ефірні олії, водні та спиртові витяжки з різних лікарських рослин. Однак найефективнішим городники називають водний розчин валеріани.

Як приготувати засіб від шкідників?

Розчиняємо у 1 л чистої води 1 ст. л. будь-якого рідкого мила. Для посилення ефекту фахівці радять використовувати зелене мило, що має інсектицидні властивості, або сірчано-дьогтярне. Додаємо в мильний розчин 1 ст. л. спиртової настойки валеріани лікарської (15 мл).

Рідину, що вийшла, переливаємо в ручний пульверизатор і обприскуємо нею капустяне листя з обох сторін. Перший раз обробку проводимо на стадії формування другого та третього справжнього листа або через 3-4 дні після висадки розсади на постійне місце.

Коли качани капусти вже зав'язалися і набирають масу, капустяні кущі набагато менш уразливі для комах і молюсків, ніж молоді сіянці, що не зміцніли. Тому обробка їх валеріаною буде вже не так потрібна. Крім капусти, розчином валеріани можна обробляти ріпу, редис, салат та інші культури

Бережіться! ТОП-5 звичок, які погіршують зір

вівторок, 25 листопад 2025, 17:50

Як це може зашкодити очам - розповідає офтальмолог мережі «Новий Зір» Руслан Казбекович Тамбієв, лікар вищої категорії, офтальмохірург, передають Патріоти України з посиланням на ТСН. У повсякденному житті ми рідко замислюємося, що часто перенавантажує...

Господиням на замітку! Чому варто додавати крохмаль у фарш для фрикадельок

вівторок, 25 листопад 2025, 12:15

І це не яйце й не хліб, а крохмаль, який в азійській кухні додають до фрикадельок майже автоматично, передають Патріоти України з посиланням на ТСН. Сьогодні це вже не секрет: крохмаль у фарші працює як природний компонент для зв’язування. Він робить м...