Городникам на замітку! Щоб зібрати ранній урожай: Коли висівати огірки на розсаду 2023 року

Огірки на розсаду можна сіяти або в теплицю (парник), або одразу у відкритий ґрунт. Але якщо висіяти насіння раніше, то вже готову розсаду можна отримати, щойно прийде справжня весна. Так ви отримаєте ранній урожай. Читайте про основні правила в матеріалі ТСН.ua. передають Патріоти України.

"Свіжі огірки зі свого власного городу — це смачне та корисне джерело вітамінів. І так хочеться отримати урожай якомога раніше. Для цього я завжди дотримуюсь певних правил".

Коли висівати огірки на розсаду 2023 року — розрахунок правильної дати

Власне, якщо дуже хочеться, то насіння огірків можна починати висівати вже в січні (тепличні сорти) та закінчувати приблизно в квітні (сорти для відкритого ґрунту). Однак для правильного розрахунку існує спеціальна формула: D = A+B+C. В ній:

  • D — це кількість днів для висівання насіння, щоб отримати розсаду для висаджування саджанців в ґрунт;
  • A — кількість діб, які потрібні насінню для сходження (від моменту висівання);
  • B — кількість днів від сходження насіння до пікірування саджанців;
  • С — кількість діб до висаджування розсади у теплицю чи відкритий ґрунт.

Якщо скласти A, B та С, можна зрозуміти, скільки часу потрібно насінню та пізніше розсаді, щоб стати достатньо сильною для висаджування. Про інтенсивність росту та час проростання можна дізнатися з пакування. Виробники завжди вказують цю інформацію на зворотному боці для кожного сорту.

Місячний посівний календар для висівання огірків на березень — квітень 2023 року

Деякі городники віддають перевагу місячним календарям і орієнтуються на них, коли висаджують огірки на розсаду:

Підготовка правильного ґрунту

Для огірків потрібно обирати пухкий, повітро- та вологопроникний ґрунт, уникайте субстратів з великою кількістю торфу. Можна також самостійно приготувати ґрунт, обравши один із таких варіантів:

  1. Взяти рівні частини дернової землі (верхній шар ґрунту, який розклався та перегнив, можна збирати на луговищах, пасовищах), торфу, піску, вермикуліту або тирси, додати невелику кількість кокосового волокна.
  2. Взяти суміш з низинного торфу, тирси, дернової землі та перепрілого гною у таких пропорціях: 4:1:4:1.
  3. Взяти суміш з піску, дернової землі та гною у пропорції 1:3:6.

Якщо готуєте суміш самостійно, обов'язково її знезаразьте. Для цього використовують метод прожарювання в духовці. Також можна полити її розчином марганцівки. Тоді землю підживляють. Для цього на 10 кг суміші беруть 10 г суперфосфату, 6 г сечовини, 6 г сульфату калію, 2 г сульфату магнію.

Готові магазинні ґрунти не потребують додаткового підживлення чи стерилізації.

Потім суміш витримують під плівкою в теплому місці для відновлення корисної для розсади мікрофлори.

Як сіяти огірки на розсаду 2023 року: оброблення насіння

Спочатку потрібно відсіяти порожнє насіння: опустити у 3% розчин солі. Порожнє просто спливе доверху.

Потім його промивають під проточною водою і знезаражують. Для цього замочують у 1% розчині марганцівки на 30 хвилин або у 10%-розчині перекису водню на 20 хвилин.

Після цього насіння промивають, висушують та пророщують у вологій тканині за температури +25-30 градусів 2-3 дні. Щойно побачите білі паростки (3-4 мм завдовжки), можна його висівати.

Куди сіяти, щоб мати розсаду на гарний урожай

Сіянці огірків погано переносять пікірування, тому фахівці радять одразу висаджувати їх в окрему ємність в ямку завглибшки 1,5-2 см (по одній насінині з паростками або по дві без паротків).

Тарою може бути заповнена знезараженим субстратом торфоперегнійна чи пластикова склянка. Не забудьте про дренажні отвори. Заповнюють склянки субстратом так, щоб до краю залишився приблизно 1 см.

Після висівання склянки ставлять у піддон, поливають, накривають плівкою і тримають за температури +23-28 градусів до появи перших сходжень. Субстрат в цей час потрібно зволожувати за допомогою розпилювача двічі на тижень.

Перевірте себе! Тест у картинці визначить, чого вам не вистачає для щастя

четвер, 18 квітень 2024, 18:12

Кожна людина постійно чогось хоче і прагне нових цілей. Однак не всім вдається зрозуміти, що саме нам потрібно для того, щоб відчути щастя, легкість та гармонію у собі, передають Патріоти України. Психологічний тест у картинці визначить, чого потребує ...

Що підготувала вам доля? Цей тест у картинці визначить ваше майбутнє

четвер, 18 квітень 2024, 17:12

Якщо ви намагалися дізнатися, що на вас чекає у найближче майбутнє, тоді цей тест якраз для вас. Психологічний тест у картинці допоможе знайти відповідь на болючі питання. Можливо, доля приготувала сюрпризи, проте варто знати, чи вони приємні, передают...