Господиням на замітку! Ось що потрібно додати в молоко для довгого зберігання - простоїть тиждень

У нормальних умовах відкрите молоко зберігається свіжим 3-5 днів, а потім починає скисати. Однак багато любителів цього напою засмучуються, коли напій віддає кислотою вже на другий день після покупки. УНІАН розібрався, чому молоко швидко скисає в холодильнику і що зробити, щоб молоко довше зберігалося, передають Патріоти України.

Чому молоко скисає

Скисання молока викликають молочнокислі бактерії, які потрапляють в тару прямо з повітря. У теплі вони розмножуються швидше, а в холоді - повільніше. До слова, ці бактерії дуже корисні для шлунка, хоч і псують смак молока.

Щоб позбутися від цих бактерій і поодовжити термін придатності молока, виробники застосовують пастеризацію та ультрапастеризацію, тобто обробляють напій при високих температурах. Мікроорганізми в продукті гинуть. Таке молоко може зберігатися тижнями і навіть місяцями і не киснути, тому що в ньому немає молочнокислих бактерій, що викликають скисання.

Однак після того, як пастеризоване молоко відкрили, воно зберігається не довше за звичайне, адже в нього неминуче потраплять бактерії з повітря.

Чому молоко швидко скисає навіть в холодильнику

Якщо відкрите молоко скисло в холодильнику за 1-2 дні - у цього може бути кілька причин:

  • Неправильне зберігання в магазині. Наприклад, продукт довго лежав на складі або в холодильнику магазину була встановлена неправильна температура. Таке молоко після покупки і відкриття дуже швидко зіпсується.
  • Неправильне зберігання в холодильнику. Відкрите молоко потрібно зберігати при температурі 4-5°. Не ставте його на верхні полиці або на дверцята - там занадто тепло для напою. Рекомендується зберігати його на нижніх полицях.
  • Погано вимитий посуд. Якщо ви купили молоко у фермерів або на ринку - його могли налити в нестерильний посуд. Бактерії з тари прискорюють скисання.
  • Зберігання в прозорій тарі. Під впливом світла напій скисає швидше, тому його рекомендується перелити в непрозору тару.

Найчастіша ж причина швидкого скисання молока полягає в тому, що люди просто забувати вчасно поставити відкрите молоко в холодильник, і воно прокисає при кімнатній температурі.

Як запобігти скисанню молока

Щоб молоко зберігалося довше, його слід прокип'ятити і вбити молочнокислі бактерії. Потім остудіть напій до кімнатної температури, влийте в непрозору тару з кришкою і поставте в холодильник. Кип'ятіння подовжить термін придатності до 5-7 днів. Через деякий час бактерії знову потраплять в нього і розмножаться, але це станеться пізніше.

Щоб молоко зберігалося ще довше, додайте в нього природний консервант. Це може бути:

  • маленький шматочок цукру (до кип'ятіння);
  • щіпка солі (під час кип'ятіння);
  • щіпка соди (під час кип'ятіння);
  • гілочка м'яти або лист хрону (під час зберігання в холодильнику).

Перевірте себе! Психологічний тест за картинкою розкриє ваш темний бік

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:09

Кожна людина бажає любити й бути коханою, досягати успіху і наповнювати життя приємними емоціями. Однак наші стосунки з іншими людьми можуть змінюватися під владою темної підсвідомості. Цей психологічний тест за картинкою вкаже на проблемну зону і допо...

Психологічний тест! Морозиво підкаже, яких стосунків ви потребуєте

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:09

Часто стосунки закінчуються тому, що партнери не розуміють, чи готові вони до серйозного кроку, чи ще не "нагулялися". За допомогою цього тесту перевірте, які стосунки ви шукаєте наразі, передають Патріоти України. Подивіться на картинку і оберіть моро...