Гурманів здивує неймовірний смак: Що таке ковбаса сальтисон і як приготувати

Сальтисон давно відомий гурманам, як старовинне блюдо слов'янських народів. Це ковбасний виріб вживають в холодному вигляді, як пікантну закуску, передають Патріоти України.

Традиційний сальтисон можна приготувати і в домашніх умовах, при цьому знадобляться свинячі субпродукти, а також деякі додають м'ясо зі свинячої голови. При цьому багато хто задає питання: сальтисон користь і шкода.

Що входить до складу сальтисона

  • свинячі легені;
  • свиняче серце;
  • свинячі нирки;
  • свиняче сало;
  • свинячий язик;
  • часник;
  • вода;
  • лавровий лист;
  • сіль;
  • чорний перець горошком;
  • запашний перець горошком.

Порядок дій:

  • порубані інгредієнти приправте часником, перцем та іншими спеціями;
  • перемішайте і помістіть в товсті свинячі кишки/шлунок(або в штучну оболонку);
  • помістіть в піч для пропікання або зваріть;
  • після приготування притисніть гнітом;
  • сальтисон подавати до столу охолодженим.

Скільки за часом варити сальтисон

Якщо ви вибрали варіант вареного сальтисона, дочекайтеся закипання води, а після цього знизьте полум'я до мінімального. Сальтисон варитися не більше трьох годин. Після приготування дістаньте з води і дочекайтеся охолодження продукту, після чого помістіть його під прес. Для остаточного формування сальтисона залиште його під пресом в холодильнику на 12-24 години.

Що входить до складу зельца

Зельц (нім. Sülze) є традиційним німецьким ковбасним блюдом, яке готують з свинячого м'яса і субпродуктів. При приготуванні зельц варять, а потім пресують в оболонці або в банці. Зельц часто називають німецьким різновидом відомого нам холодцю.

Що в складі:

  • свиняче м'ясо;
  • шпик;
  • свинячий язик;
  • субпродукти;
  • часник і прянощі.

Яка різниця між зельцем і сальтисоном

Незважаючи на те, що сальтісон і зельц мають багато спільного як в інгредієнтах, так і в способі приготування, між ними все ж є істотна різниця.

Сальтисон - це незвичайний ковбасний виріб, до складу якого входять свинячі тельбухи (серце, нирки, язик, легені, печінка).

Зельц традиційно готується зі свинячої голови (з додаванням шпику), а блюдо поміщається в натуральну оболонку – свинячий шлунок.

А ви це знали? Як назвати подружку гарним українським словом

четвер, 25 квітень 2024, 11:22

Це слово походить з латинської мови, зокрема, від лексеми "колегіум", що означає "товариство, спільна служба, співробітництво", передають Патріоти України. Українська мова має надзвичайно багато цікавих слів, просто про них мало хто знає. Щоб збагатити...

Це здивує! Тест у картинці визначить, ким ви були в минулому житті

четвер, 25 квітень 2024, 11:12

У багатьох релігіях існують переконання, що людина приходить в цей світ знову і знову у новому тілі. Якщо ви вірите що життя дається не один раз, пропонуємо пройти цей тест, передають Патріоти України. Виберіть картинку, не замислюючись та не витрачаюч...