Тривала відсутність світла погано впливає на психіку: Як уберегтися від стресу

Вже більше мі­сяця ук­ра­їн­ці жи­вуть в умо­вах ві­ялових та екстрених від­клю­чень електроенергії через російські обстріли критичної інфраструктури України.

Електроенергія може зникнути щохвилини. Крім усім зро­зу­мі­лих по­бу­то­вих проб­лем, три­ва­ле пе­ре­бу­ван­ня без світ­ла мо­же та­кож впли­ва­ти на пси­хо­емо­цій­ний стан лю­ди­ни.

Психологи попереджають, що перебування у темряві підвищує рівень стресу.

"Ос­вітлен­ня сиг­на­лі­зує моз­ку про по­мір­ну без­пе­ку. В без­пе­ці ак­тивність миг­да­ле­по­діб­но­го ті­ла зни­жу­єть­ся. Ко­ли світ­ла не­має, миг­да­ле­по­діб­не ті­ло ак­ти­ву­єть­ся, сиг­на­лі­зу­ючи моз­ку про не­без­пе­ку. Так ми по­чи­на­ємо від­чу­ва­ти страх і три­во­гу", – роз­по­ві­дає ек­спертка з ней­ро­ме­нед­жмен­ту На­та­лія Ка­дя.

Крім то­го, такі від­клю­чен­ня світла здат­ні сут­тє­во впли­ва­ти на ре­жим дня та якість сну від­по­від­но.

"Нап­риклад, ви мо­же­те страж­да­ти від без­соння або час­ті­ше ба­чи­ти ніч­ні жа­хи", – заз­на­чає пси­хо­ло­ги­ня Ше­пе­тівсь­ко­го цен­тру ПМСД Мар­га­ри­та Царьова.

Спеціалісти Telegram-каналу "Психологічна підтримка" розповіли, які заходи можуть допомогти впоратись з новими реаліями життя в умовах відключень електроенергії

– Використовуйте штучні джерела світла. Якщо спати ще не час – спробуйте зайняти себе чимось, продовжуйте активність. Можна почитати книгу, пограти у якісь ігри разом з родиною (карти, монополія, доміно) будь-що підійде.

– Якщо світло з'явилося пізно ввечері, не варто вмикати освітлення на всю потужність. Використовуйте приглушене світло, щоб підготувати свій організм до сну.

– Практикуйте дихальні вправи, адже вони допомагають впоратися зі стресом.

– Намагайтеся не залишатися впродовж тривалого часу без освітлення наодинці.

– Спробуйте розробити новий режим дня, зважаючи на відключення електроенергії. Розуміння розпорядку та послідовності своїх дій в разі тривалої відсутності світла здатне зменшити рівень тривоги.

Це така смакота! Простий рецепт домашнього ароматного сала

неділя, 28 квітень 2024, 21:30

Сало смачне, якщо його правильно приготувати. Найкраще приготувати його самому. Пропонуємо рецепт, за яким сало вийде ароматним, ніжним та стане ваше фаворитом. З магазинним його не порівняти, передають Патріоти України. Для приготування вам знадобитьс...

Навіщо цінителі кави додають у напій лимонний сік

неділя, 28 квітень 2024, 21:14

Кава входить у щоденний раціон практично кожної людини: цей чудовий напій допомагає підбадьоритися, активувати роботу мозку та надати організму сили, передають Патріоти України. Однак гурмани постійно намагаються зробити смак кави ще більш виразним та ...