Як часто потрібно міняти постільну білизну, щоб не наражати організм на проблеми зі здоров'ям

Зміна постільної білизни необхідна для особистої гігієни кожної людини. Однак багато людей не знають, як часто потрібно міняти ліжко і до яких неприємних наслідків може привести затягування цієї процедури, зазначають Патріоти України.

Чому несвіжа постільна білизна дуже небезпечна

Пилові кліщі. На постільній білизні завжди залишаються частинки відмерлих тканин, шкірного покриву, волосся, поту. А це відмінне середовище для розмноження різних паразитів, в тому числі й кліщів.

Це призводить до подразнення шкіри, появи респіраторних захворювань, які можуть перейти швидко в хронічну форму.

Інфекція. У спеку або в дуже теплому приміщенні людини можуть підстерігати й інші неприємності – бактерії та грибки. Наволочки та простирадла просочуються потім, стають вологими та створюють ідеальне середовище для виникнення і розмноження патогенних мікроорганізмів.

За один тиждень їх кількість може різко вирости в геометричній прогресії і їх стане більше, ніж в туалеті. Це призводить до появи астми, пневмонії та оніхомікозів (грибкових інфекцій)

Алергічні реакції. Несвіжа постіль викликає подразнення слизової оболонки носа та очей. І від накопичених забруднень може з'явитися акне, висипання і навіть ранні ознаки старіння шкіри.

Як впливає білизна на якість сну

Вночі людині необхідно зняти всю втому, напругу і набратися сил для наступного дня. Запах свіжості від постільної білизни дуже до цього розташовує.

Як показують дослідження, м'ята і не дуже чиста постіль не дає повноцінно розслабитися і відпочити.

Крім того, тіло перед сном потрібно обов'язково освіжитися в душі, а жінкам потрібно обов'язково змивати макіяж. Це дозволяє уникнути швидкого забруднення ліжка.

Коли потрібно міняти постільну білизну

Частота зміни постільної білизни якоюсь мірою залежить від звичок, культурних традицій і деяких побутових нюансів. Але є загальні правила для всіх:

  • Полуторні комплекти на одну людину брудняться не так вже й швидко - в середньому їх міняти можна раз у два тижні.
  • Наволочки на подушках потрібно міняти один раз в тиждень.
  • Двоспальний комплект потрібно міняти раз в 7-10 днів.
  • Влітку постільна білизна змінюється частіше, взимку - трохи рідше.
  • Якщо людина захворіла, то після одужання ліжко потрібно відразу ж повністю поміняти, щоб знищити мікроби.
  • Прати постільну білизну потрібно при температурі 70 градусів - гаряча вода вбиває бактерії.
  • Сушити постільну білизну потрібно в приміщенні, яке добре провітрюється. Або на свіжому повітрі.

Секрет досвідчених господинь! У чому замочити магазинну курку, щоб позбавитися шкідливих речовин

вівторок, 23 квітень 2024, 18:10

Багато хто знає, що м’ясо курей, вирощених на птахофабриках, містить гормони росту та антибіотики. Крім того, щоб тушки зберігалися довше, їх обробляють спеціальними консервантами. Щоб видалити шкідливі речовини з м’яса птиці, слід скористатися розсоло...

Діти оцінять! Шоколадні яйця до великоднього столу - рецепт, який точно здивує

вівторок, 23 квітень 2024, 17:44

Фудблогерка Валерія Велігура перед Великоднем порадила фоловерам спробувати приготувати шоколадні яйця до святкового столу, передають Патріоти України. «Повітряний шоколадний мус… Глазур з горішками… Такий десерт точно здивує ваших близьких», — ствердж...