Як перевірити свіжість консервів, не відкриваючи банку, прямо у магазині - лайфхак

Запечена квасоля, тунець і навіть тушонка - серед різноманітних кухонних продуктів, запакованих у консерви. Але Пол Джексон, експерт NRC Business Waste, закликає споживачів ретельно перевіряти кожну банку, виділяючи три основні червоні прапорці, на які слід звернути увагу, передають Патріоти України.

Вірите чи ні, але все зводиться до форми бляшанки, способу її зберігання та вмісту всередині - те, що легко не помітити при зберіганні покупок у супермаркеті.

"Їжу з банки з неглибокою вм'ятиною, як правило, можна їсти, якщо немає інших ознак пошкодження. Однак глибокі вм'ятини на бляшанках є серйозним тривожним сигналом. Ці вм'ятини можуть вплинути на герметичність, що може призвести до потрапляння бактерій і псування вмісту. Переконайтеся, що ви перевірили бляшанки на наявність глибоких вм'ятин, перш ніж насолоджуватися їжею, інакше вас чекає неприємний сюрприз", - сказав він.

Джексон радить з обережністю ставитися до глибоких кратерів, які суттєво змінюють форму банки. Мікротріщини, які часто виникають внаслідок таких пошкоджень, можуть іноді дозволяти бактеріям процвітати вздовж швів.

Окрім вм'ятин, іржі та аномальній випуклості є ще двома великими "ні", коли мова йде про споживання консервів. Вони можуть сприяти розмноженню шкідливих бактерій.

"Іржа на банці викликає занепокоєння, оскільки вона може послабити метал і забруднити вміст. Навіть незначні плями іржі можуть свідчити про те, що їжа всередині може бути небезпечною для вживання", - наголошує експерт.

Він додає, що помітно випукла банка - це явна ознака неприємностей. Зазвичай це відбувається через накопичення газу в результаті життєдіяльності бактерій всередині банки, що свідчить про те, що їжа зіпсована і небезпечна для вживання.

"Обов'язково викидайте бляшанки, що випирають, щоб зменшити ризик зараження. Якщо з банки виливається рідина, коли ви її відкриваєте, це може бути пов'язано з накопиченням газу в результаті розмноження мікроорганізмів, що свідчить про псування. Це впливає на смак і якість їжі, але також становить серйозний ризик для здоров'я, тому будьте обережні", - вказує він.

Щоб уникнути цих ризиків і зберегти консерви, Джексон рекомендує "правильно зберігати" ці продукти. Хоча це може здатися очевидним, варто враховувати різні невидимі впливи.

Наприклад, зберігати консерви в шафі над раковиною або біля неї, мабуть, "неправильно". Це може здатися прохолодним і сухим місцем, але вологість і перепади температур, спричинені раковиною, можуть "прискорити процес псування" і "скоротити термін придатності консервів".

"Надзвичайно низькі температури можуть призвести до того, що банки лопнуть, що потенційно може призвести до проникнення повітря і вологи всередину, що може призвести до появи іржі та потенційного забруднення. "Зберігання консервів у стабільному, помірному кліматі допомагає зберегти їх довговічність та безпеку", - продовжує Джексон.

Він додає, що продукти з високою кислотністю, такі як помідори, зазвичай зберігають свою якість протягом приблизно 18 місяців після закінчення терміну придатності завдяки своїй кислотності, яка допомагає їх зберегти.

"На відміну від них, продукти з низькою кислотністю, такі як м'ясо та овочі, можуть зберігати свою пікову свіжість від двох до п'яти років після закінчення терміну придатності за умови правильного зберігання", - резюмував він.

Успіння Пресвятої Богородиці: Що обов'язково потрібно зробити 15 серпня, а що народна традиція категорично забороняє

четвер, 15 серпень 2024, 1:01

Православні християни 15 серпня за новим церковним календарем (28 серпня за старим) відзначають Успіння Пресвятої Богородиці. Це велике церковне свято належить до дванадесятих - найважливіших після Пасхи в православ'ї, передають Патріоти України. Що не...

Дачникам на замітку! Коли копати картоплю 2024 року, щоб добре збереглася: найкращі дати

середа, 14 серпень 2024, 22:00

Коли і як цього року копати картоплю: поради та дати за місячним календарем, передають Патріоти України. Термін початку викопування картоплі залежить від багатьох факторів. Зокрема, від сорту, погоди, часу посадки, догляду тощо. Ранні сорти картоплі дл...