Як почистити холодильник усередині від жовтих плям та запаху - найефективніші способи

Холодильник - це "обличчя" кухні, і це тільки одна з причин, чому його треба утримувати в чистоті. Основним чинником є здоров'я, адже саме там зберігаються продукти, які споживаєте ви та ваші діти, передають Патріоти України.

Чистити холодильник потрібно лише делікатними засобами, які дбайливо відмиють техніку та будуть безпечні для продуктів. Наші поради допоможуть привести ваш холодильник у чистий вигляд, не докладаючи особливих зусиль.

Розморожуємо холодильник

Перш ніж приступити до очищення холодильника, спочатку його потрібно розморозити. Мити не розморожений холодильник не має сенсу, тому що запахи все одно залишаться і весь бруд ви навряд чи приберете. Проводити прибирання слід як мінімум раз на рік, якщо ваша модель не має функції саморозморожування.

Як правильно розморозити холодильник:

  • Спочатку витягніть усі продукти, які є у холодильнику. Якщо щось починає псуватися, краще одразу викинути, щоб потім не було неприємного запаху. Інші продукти розсортуйте по пакетах, зав'яжіть і відправте в холодильник. Якщо є щось, що швидко псується, покладіть у великий таз і обкладете замороженим м'ясом або рибою.
  • Якщо у вашому холодильнику є режим розморожування, увімкніть його. В інших випадках просто витягаємо шнур із розетки.
  • Зніміть всі полички та приберіть контейнери, які потрібно помити.

Тепер приступаємо до миття холодильника.

Як і чим мити холодильник

Приготуйте відповідний розчин, який прибере запах та різні забруднення. Наприклад, щоб дуже довго не вимивати маленькі скриньки та контейнери, просто покладіть їх у таз або ванну та залийте концентрованим мильним розчином. Відмінним варіантом буде натерте господарське мило, яке повністю прибере неприємні запахи.

Господині по-різному позбавляються неприємного "амбре". Хтось за допомогою різноманітної побутової хімії, призначеної спеціально для миття "нутрощів" холодильника. Ще один варіант – за допомогою підручних засобів.

Хімія, звичайно, швидко справляється з різними забрудненнями, який не завжди може забезпечити тотальне усунення запахів. Більше того, деякі засоби, навпаки, навіть можуть залишити по собі їдкий "хімічний" запах, позбутися якого ще складніше.

При підручних засобах можна скористатися розчином з харчової соди. Для цього змішайте в літрі теплої води 2 ложки засобу, змочіть в розчині м'яку ганчірку і протріть всі поверхні. Після цього дії протріть стінки чистою вологою ганчірочкою, а насамкінець витріть насухо.

Завершальним етапом буде протирання холодильника зовні. Тут слід звернути увагу на жирні бризки від їжі, сліди пальців, пил. Краще протріть поверхню губкою, змоченою у мильному розчині. Головне після цього якісно змити розчин, щоб не залишалося розлучень. Не забудьте почистити задню стінку, де накопичується найбільша кількість пилу. Для цього можна скористатися щіточкою на довгій ручці, за допомогою якої забирають павутину.

Як позбутися неприємного запаху в холодильнику

Коли ви помили холодильник, заповніть відкритий контейнер харчовою содою і залиште її на нижній полиці. Це поглине будь-які запахи, які можуть з'явитися поряд з їжею у майбутньому, тому тримайте його там при наповненні холодильника їжею. Ви можете зробити нейтралізатор запаху власноруч.

Не залишайте поза увагою гумову прокладку холодильника, яка пом'якшує його закриття. Її необхідно регулярно чистити, щоб підтримувати герметичність. За допомогою теплої води, миючого засобу для посуду та очищувача на основі відбілювача (у разі виявлення цвілі) ретельно промийте гумову прокладку. Після чого нанесіть на ущільнення тонкий шар вазеліну, щоб він не висох.

З зовнішньої сторони хоч і не випромінюються запахи, але він має естетично створювати приємне враження. Для швидкого очищення протріть поверхню спочатку вологою серветкою з мікрофібри, а потім сухою. Якщо бруд не вдасться відмити, спробуйте використати медичний спирт. Нанесіть кілька крапель на м'яку тканину і протріть плями.

Змійовики - це та сама металева вигнута трубка ззаду холодильника, їх теж потрібно чистити і зараз ми розповімо як це робити.

Перш ніж почати, перегляньте конкретні інструкції в посібнику користувача. Першим кроком завжди є відключення холодильника від мережі. За допомогою спіральної щітки (довга щітка, схожа на щітку для чищення пляшок), очистіть навколо спіралей. Змітіть або пропилососьте сміття з підлоги, поверніть холодильник на місце і знову увімкніть його.

Щоб очистити диспенсер для води в холодильнику та насолоджуватися його фільтрованою водою, спочатку також потрібно буде звернутися до посібника користувача. Системи варіюються від моделі до моделі, і керівництво часто є добрим джерелом конкретних інструкцій. Також вам треба знати, з якою періодичністю треба міняти фільтр. Заміна фільтра відповідно до рекомендацій допоможе підтримувати дозатор і генератор льоду в хорошому робочому стані.

На лотку для диспенсера можуть залишатися плями та сліди від води. Для очищення протріть піддон очищувачем на основі оцту та просушіть.

Поради щодо ліквідації неприємного запаху:

  • Оцтовий розчин – для цього змішайте воду з оцтом у рівних пропорціях. Протріть стінки виробу, після чого запах піде.
  • Розкладені скоринки чорного хліба чудово вберуть у собі неприємні аромати.
  • Активоване вугілля чудово вбере у собі “амбре”.
  • Суміш горілки із лимонним соком у пропорції 10:1.

Як позбутися жовтих плям у холодильнику

Як позбутися жовтих плям усередині холодильника/Фото: Getty Images

Якщо рідко мити холодильник, це обіцяє появою негарних і важковиведених плям. Перша порада – мийте полички та стінки холодильника частіше, оскільки поверхня жовтіє лише після того, як їжа та напої в'їлися у матеріал. Але якщо жовті розлучення все одно з'явилися, то найкращим засобом позбавлення від них буде використання зубної пасти (бажано білого кольору) та нашатирного спирту.

Не застосовуйте порошки або засоби, у складі яких є абразивні частинки, оскільки це може призвести до появи подряпин.

Набагато легше вивести жовті розлучення із зовнішнього боку – тут можна використовувати будь-які миючі засоби, у складі яких немає кислоти. Також можна застосовувати спирт чи ацетон. Оскільки більшість виробів у холодильнику зроблена з пластмаси, то радимо уникати застосування відбілювачів, які можуть «з'їсти» матеріал.

Секрети з догляду за холодильником

Щоб не витрачати на вимивання холодильника цілий день, краще підтримувати чистоту щомісяця. Як постійно утримувати холодильник у чистоті:

  • щодня відправляйте на смітник продукти, що псуються;
  • раз на 10 днів прочищайте всі полички, прибираючи крихти від їжі та краплі пролитих напоїв;
  • зберігайте їжу у пакетах чи контейнерах;
  • поставте на поличку роздруковану упаковку з харчовою содою, що позбавить вас неприємного запаху;
  • зберігайте овочі у пакетах;
  • витирайте всі патьоки відразу ж після їх появи.

Тепер ви знаєте, як підтримувати чистоту холодильника і як позбавитися плям їжі з жовтизною і неприємного запаху. Сподіваємось, наші поради допоможуть вам швидко провести прибирання у холодильнику.

Це така смакота! Як приготувати соковиті рублені курячі котлети з грибами та сиром

середа, 24 квітень 2024, 11:08

Котлети з курятини часто виходять сухі та давкі. Але якщо з філе зробити не фарш, а дрібно порізати та додати грибочки й сир, то вийде неймовірно соковита страва. Спробуйте приготувати і цей рецепт стане одним з улюблених, передають Патріоти України. ...

Секрет досвідчених господинь! Як активоване вугілля рятує від неприємного запаху з раковини

середа, 24 квітень 2024, 10:59

Тема неприємного запаху, який поширюється всією квартирою і бере свій початок у встановленій на кухні раковині, вельми актуальна для багатьох господинь. Подібна неприємність може переслідувати домогосподарок навіть у тому разі, якщо вони ретельно догля...