Як почистити срібло у домашніх умовах: ТОП-6 крутих лайфхаків

Прикраси з срібла з часом можуть тьмяніти і темніти. Але це не привід забути про улюблений виріб, назавжди сховавши його у скриньку. Існує безліч способів, які допоможуть впоратися з цією проблемою. У цій статті ми розповімо, чому срібло може чорніти, і як почистити срібні вироби у домашніх умовах. Ці лайфхаки обов'язково вам знадобляться, передають Патріоти України.

Чому срібло чорніє на тілі людини

Основними причинами появи чорноти на сріблі є зовнішні подразники, неправильний догляд і зберігання. А головним ворогом срібла можна назвати сірководень. Уникнути його негативної дії на срібні прикраси практично неможливо - він є всюди, навіть у повітрі (завдяки вихлопних газів і викидів - ред).

Крім того, темний наліт може утворитися через низьку якість металу. Така прикраса може швидко почорніти навіть без агресивного впливу навколишнього середовища. Також срібло може почорніти через активне потовиділення, використання косметики для догляду за тілом, через контакт з побутовими миючими засобами.

Як почистити срібло у домашніх умовах

У багатьох випадках темний наліт можна легко прибрати самостійно. Є багато варіантів, чим почистити срібло, але не все так просто, як здається на перший погляд. Спершу виріб потрібно підготувати до чищення.

Як підготувати срібло перед чищенням:

1) Зверніть увагу на склад металу. Важливо знати, який у нього відсоток домішок і яких у предметі. Після це можна підбирати відповідний засіб для очищення;

2) Враховуйте різні вставки: камені, кріплення, рельєфи. Мініатюрні прикраси з безліччю дрібних рельєфних звивин, складним плетінням та камінням краще віддати на чистку професіоналам. Інакше ви ризикуєте просто зіпсувати виріб.

Топ-6 ефективних способів, як почистити срібло у домашніх умовах

Як ми вже дізналися, срібні вироби з часом втрачають свою яскравість і тьмяніють. Кожен володар цих прикрас хоче продовжити їм життя і повернути колишній вигляд. Ми підібрали 6 ефективних способів, як очистити срібло від чорноти.

Спосіб №1: як почистити срібло за допомогою помади

Почистити срібло допоможе звичайна помада для губ. Цей спосіб досить практичний, але мало відомий. Справа в тому, що у складі помади є жири і діоксид титану, які і допоможуть швидко очистити бруд.

При цьому процедура не займе багато сил і часу. Просто візьміть помаду і намажте нею срібну прикрасу, потім м'яко поліруйте серветкою до скрипу.

Спосіб №2: як почистити срібло зубною пастою

Для чищення срібла можна використовувати звичайну зубну пасту. Для цього необхідно зробити наступне:

  • Візьміть м'яку і щільну тканину, нанесіть на неї краплю зубної пасти (класичну білу) розміром з велику горошину.
  • Акуратно тріть прикрасу об намазану пастою тканину, поки срібло не очиститься.
  • Вироби з візерунками можна почистити із застосуванням самої м'якої зубної щітки, однак пам'ятайте, що при такому підході можливе утворення мікроподряпин на полірованій поверхні.

Спосіб №3: як очистити срібло яєчним жовтком

Відбілити срібло від чорноти допоможе яєчний жовток. Хімічні елементи, які знаходяться в жовтку, захищають метал від окислення.

Як приготувати суміш з жовтка для очищення срібла

Спочатку відокремте жовток від білка і промокніть в ньому серветку. Потім натріть серветкою поверхню прикраси. Дочекайтеся поки суміш висохне і промийте виріб під теплою водою.

Спосіб №4: як почистити срібло содою і алюмінієвою фольгою

Ще один ефективний спосіб почистити срібло в домашніх умовах. Для цього потрібно зробити наступні кроки:

  • У кип'ячену воду додайте 2 ст. л. соди.
  • Опустіть туди смужку алюмінієвої фольги.
  • І залиште в ній срібло на 15-20 хвилин.
  • Після прополощіть срібло під краном і добре витріть.

У результаті реакції срібла з лужним розчином почорніння зникає. Прикраси знову будуть сяяти, як у перший день покупки.

Спосіб №5: як почистити срібло перекисом водню

Можна почистити срібло перекисом водню, але обережно. Все тому, що перекис може як занадто відбілити поверхню, так і залишити каламутність і наліт, особливо коли сплав срібла містить багато інших домішок. Тому тільки одним перекисом не обробляють срібло. А ось у комбінації з нашатирем перекис дає позитивний результат.

Робимо водний розчин з перекису водню і нашатирного спирту і залишаємо в ньому срібло на 20 хвилин.

Спосіб №6: чистка срібла розчином аміаку (нашатирем)

Аміачний розчин м'яко очищає почорніння, бруд і жир, не травмуючи поверхню срібного предмета. Для цього додайте у воду трохи нашатирю і помістіть туди срібні вироби. Залиште їх в розчині на 30 хвилин. При необхідності можна залишити прикраси на довше, якщо чорнота ще залишилася.

Як почистити позолочене срібло

Для очищення позолоченого срібла немає якогось спеціального способу. Ви можете вибрати будь-який з вищевказаних методів.

Як почистити чорнене срібло

У цьому випадку категорично не рекомендується використовувати агресивні розчини. Нашатирний спирт, кислота, абразиви і кип'ятіння тільки зіпсують виріб з чорного срібла. Для чищення використовуйте мильну воду, за бажанням додавши дрібку соди. Поверхню обробляйте акуратно, не тисніть і не втирайте.

Як почистити срібло з камінням

Підбір засоба і спосіб очистки срібних коштовностей визначає щільність структури каменю:

  1. Бірюзу через пористості не можна опускати в воду. Такі вироби можна тільки протирати вологою ганчіркою;
  2. Аметист, гранат, топаз добре очищаються лужними і слабо концентрованими кислотними розчинами, але при високій температурі вони моментально тьмяніють;
  3. Смарагд, сапфір і аквамарин добре очищаються слабким розчином шампуню з водою, прального порошку або рідкого мила. Необхідно спочатку замочити срібло у теплій воді. Обробити важкодоступні місця і дрібні елементи допоможе зубна щітка;
  4. Малахіт, місячний камінь, опал слід чистити без будь-яких абразивних речовин. Тому порошок необхідно замінити господарським милом. Не можна натирати поверхню крейдою або содою, тому що дрібні частинки дряпають нещільну поверхню цих мінералів;
  5. Циркон, фіаніт, кварц не вимогливі до розчину і температури води;
  6. Гірський кришталь і кристали Сваровскі обробляють ватним спонжем, змоченим в нашатирі або зубною пастою.
  7. Янтар краще чистити без води і хімії - протерти трохи вологою тканиною.
  8. Натуральні перли не переносить аміак і перекис водню, його миють виключно у слабкому розчині господарського мила. Не можна терти перлинки. Сушити їх потрібно природним шляхом, уникаючи попадання сонячних променів.
  9. Корали сильно чутливі і до води, і до сонця. Носити такі аксесуари бажано вечорами, щоб корал не вигоряв. Очищають їх, не чіпаючи корали.

Як почистити срібло родоване

Часто ювеліри наносять родієве покриття на срібні предмети. Таким чином виріб довго радуватиме вас блиском і початковим кольором. Але навіть такі предмети все одно треба буде чистити.

Рекомендуємо використовувати тільки мильний розчин. Так як на родиєве напилення негативно впливають кислоти, абразивні речовини та нашатир.

Як почистити срібло столове

Столове срібло нескладно почистити, адже тут підійдуть будь-які способи – і нашатир, зубна паста. Зазвичай беруть розчин соди та солі в рівних пропорціях та замочують у ньому столові прилади на 20 хвилин. Після процедури срібло полірують тканиною до блиску.

Як почистити чорне срібло

Тут агресивні розчини можуть пошкодити метал – нашатирний спирт, абразиви, кислота та кип'ятіння. Натомість використовуйте мильну воду (для ефективності можна додати щіпку соди). Обережно обробіть поверхню, не натискаючи і не втираючи. Головне не перегляньте, де закінчується бруд і починається рідне чорне покриття срібла.

Як почистити чорне срібло в домашніх умовах

Є лише два методи очистити чорне срібло – це мильна вода та картопля.

Приготуйте мильний розчин із содою та замочіть у ньому срібло на півгодини. Ви можете пройтися поверхнею зубною щіткою, але не видавлюйте силою.

Покладіть у холодну воду 3-5 очищених картоплин і залиште чорне срібло у цій воді на 3-4 години. Через цей час промийте його водою з-під крана, і якщо бруд ще десь залишився, то пройдіться гумкою по поверхні.

Як почистити позолочене срібло

Такий вид золота невибагливий, тому йому підійде будь-який з описаних вище методів. Виберіть той, який вам найбільше підходить.

Як почистити матове срібло

Матове срібло не любить кислоти і абразиви, тому для видалення чистоти застосовуйте тільки мильний розчин, що щадить. Досить легко робити чистку частіше.

Як доглядати срібло

Срібло – вишуканий та благородний матеріал, тому й доглядати його треба відповідно. Дотримуйтесь наступних правил щодо дбайливого догляду за сріблом:

  • Намагайтеся регулярно чистити метал. Не доводьте його до того стану, що впоратися з темним нальотом буде під силу тільки майстру, а домашні методи вже не впораються.
  • Жорсткі абразивні засоби краще залишити для інших потреб.
  • Знімайте прикраси, коли ви робите прибирання або займаєтеся спортом.
  • Для срібла 925 проби використовуйте лише професійні засоби або віддайте його в майстерню.
  • Після чищення дайте сріблу трохи полежати. На ньому має з'явитись природна захисна плівка.
  • Зберігайте срібло у відповідних умовах, щоб воно не темніло. Наприклад, покладіть його в скриньку або коробку, оббиту всередині м'якою тканиною. Але уникайте впливу кисню та вологості, інакше метал окислиться.

Як правильно зберігати ювелірні вироби зі срібла

Щоб срібні предмети повільніше темніли, потрібно зберігати їх правильно.

Дотримуйтеся цих простих правил, якщо хочете, щоб ваші прикраси залишалися у хорошому стані:

  • Зберігайте срібло у закритій скриньці, ящику і при мінімальній вологості
  • Столові срібні прилади, які ви дістаєте тільки у свята, можна після миття загорнути у фольгу або в м'яку тканину (наприклад, підійде фланель) і прибрати в шафу.
  • Не можна зберігати срібні предмети разом з ліками або косметикою, і тим більше з хімічними засобами.

Срібні прикраси збережуть свій блиск і красу при правильному і дбайливому догляді. Дотримуйтеся цих порад і тоді ніяких проблем з вашими виробами не буде.

Перевірте себе! Тест у картинці визначить, чого вам не вистачає для щастя

четвер, 18 квітень 2024, 18:12

Кожна людина постійно чогось хоче і прагне нових цілей. Однак не всім вдається зрозуміти, що саме нам потрібно для того, щоб відчути щастя, легкість та гармонію у собі, передають Патріоти України. Психологічний тест у картинці визначить, чого потребує ...

Що підготувала вам доля? Цей тест у картинці визначить ваше майбутнє

четвер, 18 квітень 2024, 17:12

Якщо ви намагалися дізнатися, що на вас чекає у найближче майбутнє, тоді цей тест якраз для вас. Психологічний тест у картинці допоможе знайти відповідь на болючі питання. Можливо, доля приготувала сюрпризи, проте варто знати, чи вони приємні, передают...